10 °C Budapest
Te maradnál az EU-ban? Szavazz!

Te maradnál az EU-ban? Szavazz!

2016. július 10. 11:36

Egyes kormánytagok friss nyilatkozatait figyelembe véve igencsak aktuális kérdés, mit is gondolnak a magyarok az EU-tagságról. Egy friss felmérés szerint a választók egyértelmű többsége most is újra belépne az EU-ba. Na és Te?

A Publicus július 1. és 6. között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta azt, a magyarok hogy voksolnának most egy EU-népszavazáson.

A felmérés legfőbb megállapításai a következők:

  • Tíz megkérdezettből heten azt gondolják, hogy az EU-tagságunk első évtizede előnyős volt számunkra. Ez 13 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőtti kutatásban mértekhez képest. 
  • A megkérdezettek 60 százaléka szerint a tagság nyújtotta lehetőségeket inkább ki tudtuk használni. Ezt egy évvel ezelőtt 7 százalékpontnyival kevesebben gondolták még így. 
  • A választók egyértelmű többsége, kétharmada (64 százaléka) egy most esetlegesen tartandó népszavazáson újra belépne az EU-ba. A biztos szavazók körében ez háromnegyedes támogatottságot jelent. Ez az arány 7 százalékponttal növekedett az egy évvel ezelőttihez képest.
  • Most vasárnap az összes vizsgált társadalmi csoport belépne az EU-ba, leginkább az MSZP-szavazók (74 százalék), a fiatalok és a diplomások (74 és 75 százalék). 
  • Míg egy évvel ezelőtt a Jobbik-szavazók többsége nem lépett volna be az EU-ba (35 százalék 52 ellenében), addig most már az ő körükben is többségben vannak az EU-párti szavazók: 58 százalék, 33 ellenében.
  • A megkérdezettek majdnem fele (46 százalék) úgy gondolja, hogy a britek rosszabbul járnak a brexittel, míg kevesebb, mint harmaduk (30 százalék) az, aki szerint jobban járnak.
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40