A legtöbben újépítésű ingatlanra vágynak most Csepelen

2016. július 5. 15:32

Míg XXI. kerületben a tavalyi év óriási lendülete után lassulással szembesültek az ingatlanközvetítők, addig a városhatáron kívül fekvő települések ingatlanpiacát most legnagyobb mértékben a CSOK és az újépítésű ingatlanok mozgatják - írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.

A legjelentősebb igény jelenleg az újépítésű ingatlanok iránt mutatkozik Csepelen és Szigetszentmiklós környékén is. Előbbinél ugyan nem nagyon vannak beruházások, tehát kielégíthetetlen a kereslet, az agglomerációban azonban már beindultak az építkezések - jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlanirodák XXI. kerületi és szigetszentmiklósi irodájának vezetője. Mindez a Családok Otthonteremtési Kedvezményére (CSOK) vezethető vissza, mely iránt rendkívül élénk az érdeklődés a környéken.

Túl nagy volt az igény

Marosvölgyi Gabi felhívta a figyelmet arra, hogy Szigetszentmiklós egy részére már építési tilalom lépett érvénybe, mert annyi építési engedélyt adtak ki az elmúlt negyedévben, hogy ezeknek az ingatlanoknak a megépülése túlzott terhet jelentene a városnak. A nagyszámú új beköltöző ugyanis megterheli majd a város úthálózatát, vízhálózatát, ennyi új lakos számára nincs elég óvoda, iskola. A most zajló építkezéseknél nem lakások kialakítására kerül sor elsősorban, hanem családi házakéra, ikerházakéra, miközben a társasházi lakásokra is komoly kereslet mutatkozna.

Társasházi lakásokra lenne szükség

A társasházépítéseknek a legnagyobb akadálya, hogy nagyon sok embernek nincs megfelelő önereje, a beruházóknak pedig elegendő tőkéje nincs errefelé, ezért csak úgy tudnak belevágni egy-egy építkezésbe, ha a leendő tulajdonosok finanszírozzák az indulást. A bank viszont csak akkor kezdi utalni a CSOK-ot, ha már megvan az ingatlanra a használatbavételi engedély, ez azonban azt jelenti, hogy ilyenkor már szinte teljesen készen kell állnia a háznak.

Eddig a pontig kellene tehát finanszíroznia kell a vállalkozónak a munkálatokat, amelyre legtöbbjüknek nincs megfelelő pénzügyi fedezete. Ennek ellenére persze akadnak olyan beruházók, akik már 10 százalékos önerő befizetése után elkezdik a fejlesztést, de a többség ennél nagyobb önerőt vár el.

Másik oldalról ugyanakkor jelen van az a probléma, hogy nagyon sok ember nem felel meg a CSOK feltételeinek. A legtöbben jellemzően nem vállalják be a három gyermeket a 10 + 10 milliós támogatásért, legfeljebb abban az esetben, ha már van két gyermekük. De az ő számuk nem túl magas - tette hozzá Marosvölgyi Gabi.

Áremelkedés már csak a telkeknél

A használt ingatlanok körében még mindig a kisebb méretű lakások a legkeresettebbek, de a tavalyi óriási lendület még ebben a szegmensben is alábbhagyott az idén. Az árak ennek megfelelően nem emelkednek az ingatlanpiacon, a kivételt egyedül a CSOK által érintett telkek jelentik a déli agglomerációban. Ezek iránt rendkívül nagy a kereslet, és az árak még a kevésbé frekventált területeken is meglódultak az elmúlt hónapokban. Az ingatlanközvetítő szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a továbbiakban meddig maradhat meg ez a lendületes növekedés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hol járnak most az árak?

Csepelen kicsit másként fest az ingatlanpiac, mint az előbb vázolt agglomerációban, hiszen a kerületre egyáltalán nem jellemzők az építési beruházások a beépíthető telkek hiánya miatt. Pedig az ingatlanközvetítő szerint itt is lenne igény újépítésű lakásokra, házakra. A használt ingatlanok esetében is megtorpant a tavalyi lendület - még a paneleket is kevésbé keresik -, és az árak ugyan nem emelkednek, de így is meglehetősen magas szinten ragadtak be.

Aki ingatlant keres, az most elsősorban kisméretű lakást vásárolna. Ez az agglomerációban 8-10 milliós árakat jelent, de legfeljebb a 14 milliós árszintig merészkednek el a vásárolók, míg Csepelen valamivel magasabbak az árak: téglaépítésű használt lakások esetén 13-15 millió forintos árakról, míg felújítandó házaknál 18-22 milliós átlagárakról beszélhetünk.

Jellemző egyébként, hogy sok tulajdonos túl magasra tartja lakása árát, így ezekre nem is akad vevő.

Ha valaki a déli agglomerációban nézne körül, akkor érdemes tudnia, hogy a települések közül Halásztelek a legdrágább, míg Szigethalom olcsóbb, és a kettő között helyezkednek el Szigetszentmiklós árai - hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Gabi.

Az ingatlanközvetítő várakozásai szerint az elkövetkező hónapokat továbbra is a CSOK fogja meghatározni, és úgy néz ki, hogy majd valamikor ősszel csúcsosodhat a folyamat. Ekkora készülnek ugyanis el az első újépítésű lakások, melyeket az állami támogatással vesznek meg az emberek. Akkor fog kiderülni az is, hogy az új lakásra várók valóban megkapják-e a CSOK-ot, az pontosan hogyan és mikor érkezik meg az építési beruházók számlájára. Ez még akkor is kérdéses, ha a bankok előminősítették az ügyfeleket, és megítélték számukra a hitelt. Úgyhogy ezzel kapcsolatban még sok a bizonytalanság, ami miatt kíváncsian várják az őszt az ingatlanirodánál is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem