15 °C Budapest
A legtöbben újépítésű ingatlanra vágynak most Csepelen

A legtöbben újépítésű ingatlanra vágynak most Csepelen

2016. július 5. 15:32

Míg XXI. kerületben a tavalyi év óriási lendülete után lassulással szembesültek az ingatlanközvetítők, addig a városhatáron kívül fekvő települések ingatlanpiacát most legnagyobb mértékben a CSOK és az újépítésű ingatlanok mozgatják - írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.

A legjelentősebb igény jelenleg az újépítésű ingatlanok iránt mutatkozik Csepelen és Szigetszentmiklós környékén is. Előbbinél ugyan nem nagyon vannak beruházások, tehát kielégíthetetlen a kereslet, az agglomerációban azonban már beindultak az építkezések - jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlanirodák XXI. kerületi és szigetszentmiklósi irodájának vezetője. Mindez a Családok Otthonteremtési Kedvezményére (CSOK) vezethető vissza, mely iránt rendkívül élénk az érdeklődés a környéken.

Túl nagy volt az igény

Marosvölgyi Gabi felhívta a figyelmet arra, hogy Szigetszentmiklós egy részére már építési tilalom lépett érvénybe, mert annyi építési engedélyt adtak ki az elmúlt negyedévben, hogy ezeknek az ingatlanoknak a megépülése túlzott terhet jelentene a városnak. A nagyszámú új beköltöző ugyanis megterheli majd a város úthálózatát, vízhálózatát, ennyi új lakos számára nincs elég óvoda, iskola. A most zajló építkezéseknél nem lakások kialakítására kerül sor elsősorban, hanem családi házakéra, ikerházakéra, miközben a társasházi lakásokra is komoly kereslet mutatkozna.

Társasházi lakásokra lenne szükség

A társasházépítéseknek a legnagyobb akadálya, hogy nagyon sok embernek nincs megfelelő önereje, a beruházóknak pedig elegendő tőkéje nincs errefelé, ezért csak úgy tudnak belevágni egy-egy építkezésbe, ha a leendő tulajdonosok finanszírozzák az indulást. A bank viszont csak akkor kezdi utalni a CSOK-ot, ha már megvan az ingatlanra a használatbavételi engedély, ez azonban azt jelenti, hogy ilyenkor már szinte teljesen készen kell állnia a háznak.

Eddig a pontig kellene tehát finanszíroznia kell a vállalkozónak a munkálatokat, amelyre legtöbbjüknek nincs megfelelő pénzügyi fedezete. Ennek ellenére persze akadnak olyan beruházók, akik már 10 százalékos önerő befizetése után elkezdik a fejlesztést, de a többség ennél nagyobb önerőt vár el.

Másik oldalról ugyanakkor jelen van az a probléma, hogy nagyon sok ember nem felel meg a CSOK feltételeinek. A legtöbben jellemzően nem vállalják be a három gyermeket a 10 + 10 milliós támogatásért, legfeljebb abban az esetben, ha már van két gyermekük. De az ő számuk nem túl magas - tette hozzá Marosvölgyi Gabi.

Áremelkedés már csak a telkeknél

A használt ingatlanok körében még mindig a kisebb méretű lakások a legkeresettebbek, de a tavalyi óriási lendület még ebben a szegmensben is alábbhagyott az idén. Az árak ennek megfelelően nem emelkednek az ingatlanpiacon, a kivételt egyedül a CSOK által érintett telkek jelentik a déli agglomerációban. Ezek iránt rendkívül nagy a kereslet, és az árak még a kevésbé frekventált területeken is meglódultak az elmúlt hónapokban. Az ingatlanközvetítő szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a továbbiakban meddig maradhat meg ez a lendületes növekedés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hol járnak most az árak?

Csepelen kicsit másként fest az ingatlanpiac, mint az előbb vázolt agglomerációban, hiszen a kerületre egyáltalán nem jellemzők az építési beruházások a beépíthető telkek hiánya miatt. Pedig az ingatlanközvetítő szerint itt is lenne igény újépítésű lakásokra, házakra. A használt ingatlanok esetében is megtorpant a tavalyi lendület - még a paneleket is kevésbé keresik -, és az árak ugyan nem emelkednek, de így is meglehetősen magas szinten ragadtak be.

Aki ingatlant keres, az most elsősorban kisméretű lakást vásárolna. Ez az agglomerációban 8-10 milliós árakat jelent, de legfeljebb a 14 milliós árszintig merészkednek el a vásárolók, míg Csepelen valamivel magasabbak az árak: téglaépítésű használt lakások esetén 13-15 millió forintos árakról, míg felújítandó házaknál 18-22 milliós átlagárakról beszélhetünk.

Jellemző egyébként, hogy sok tulajdonos túl magasra tartja lakása árát, így ezekre nem is akad vevő.

Ha valaki a déli agglomerációban nézne körül, akkor érdemes tudnia, hogy a települések közül Halásztelek a legdrágább, míg Szigethalom olcsóbb, és a kettő között helyezkednek el Szigetszentmiklós árai - hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Gabi.

Az ingatlanközvetítő várakozásai szerint az elkövetkező hónapokat továbbra is a CSOK fogja meghatározni, és úgy néz ki, hogy majd valamikor ősszel csúcsosodhat a folyamat. Ekkora készülnek ugyanis el az első újépítésű lakások, melyeket az állami támogatással vesznek meg az emberek. Akkor fog kiderülni az is, hogy az új lakásra várók valóban megkapják-e a CSOK-ot, az pontosan hogyan és mikor érkezik meg az építési beruházók számlájára. Ez még akkor is kérdéses, ha a bankok előminősítették az ügyfeleket, és megítélték számukra a hitelt. Úgyhogy ezzel kapcsolatban még sok a bizonytalanság, ami miatt kíváncsian várják az őszt az ingatlanirodánál is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?