Hiába az új személyi: sokan még mindig nem jól használják

2016. június 22. 05:58

Idén januártól igényelhető az új elektronikus személyi igazolvány, ami mellé kérhetünk akár elektronikus aláírást is. Ezzel a lehetőséggel azonban nagyon kevesen élnek. A legtöbben talán nem is tudják, hogy milyen előnyei vannak egy ilyen aláírásnak, vagy csak túl macerásnak tartják a használatát, mutatjuk, hogy miért.


A legfrissebb adatok szerint január elseje óta már több mint 500 ezren igényeltek e-személyit. Az új igazolványhoz az eddig megszokott adatokon felül akár elektronikus aláírást is igényelhetünk díjmentesen. Ennek ellenére az igénylési adatok azt mutatják, hogy kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal a (KEKKH) adatai szerint az új személyit igénylők közül eddig mindössze 44 999-en voltak azok, akik kértek az igazolvány mellé elektronikus aláírást is. Pedig ennek igényléséhez csupán egy szolgáltatási szerződést kell pluszban aláírnunk.

Annak, hogy az új igazolványoknál az elektronikus aláírás nem túl népszerű két oka is lehet. Az egyik az, hogy kevesen tudják, hogy mire is lehet ezt használni, a másik pedig az, hogy nem túl rugalmas a használata

- mondta el a Pénzcentrumnak Almási János, a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetségének (MELASZ) elnöke.

Miért jó, ha van elektronikus aláírásunk?

Az e-aláírás elsősorban nem azonosításra szolgál, hanem például elektronikus dokumentumok hitelesítésére.

Ha az e-személyivel aláírunk egy elektronikus dokumentumot, akkor az e-aláírás nemcsak azt bizonyítja, hogy ki írta alá dokumentumot, hanem azt is, hogy az aláírás óta a dokumentumon nem változtattak

- válaszolta megkeresésünkre az KEKKH.

Az elektronikus aláírás használatával gyorsabban elintézhetjük az ügyeinket. Ugyanis nem mindegy, hogy egy-egy szolgáltatóval a kommunikáció egy hónapot, egy hetet, vagy esetleg csak egy percet vesz igénybe. Emellett pedig az elektronikus aláírás használatával kapcsolatot tudunk tartani a szolgáltatókkal, pénzintézetekkel a nyitvatartási időn kívül is.

Az e-személyi igazolványhoz rendelt e-aláírást mind magánügyben (pl. szerződések aláírása), mind közigazgatási ügyekben (pl. űrlapok, beadványok aláírása) használhatjuk.

Érdemes azonban tudni, hogy a tanúsítvánnyal alkalmanként legfeljebb 10 ezer euróig vállalhatunk kötelezettséget (azaz egy 4 millió forintos gépjármű adásvételi szerződést már nem köthető meg vele).

Fontos változások jönnek

  • 2016. július 1-től az elektronikus aláírás használatát egy EU-s rendelet szabályozza, ami az eIDAS rövidített nevet kapta. Ez alapján európai uniós szinten a kézi aláírással egyenértékű lesz a minősített e-aláírás, el kell fogadni a tagállamokban, tehát határon átnyúló ügyintézésben is fel tudjuk majd használni. Ez leginkább a nemzetközi cégeknek kedvezhet, a kisebb magyar vállalkozásokat akár nehéz helyzetbe is hozhatja, hiszen élesedhet a nemzetközi verseny.
  • 2018. január 1-től pedig kiszélesedik azoknak a szervezetnek a köre, akiknek kötelező lesz elfogadni az elektronikus aláírást. Ennek következtében már nemcsak az államigazgatási, önkormányzati hatóságok lesznek e-ügyintézés biztosítására kötelezett szervek, hanem a bíróságok, ügyészség, bírósági végrehajtók, közjegyzők és más közfeladatot ellátó jogalanyok mellett például a nagyobb közüzemi szolgáltatók is.

Hogyan néz ki az elektronikus aláírás a gyakorlatban?

2016. előtt a lakosság körében kevésbé volt elterjedt az elektronikus aláírás, ezen a helyzeten változtathat az e-személyi igazolvány. Emiatt azonban a szolgáltatók és a hatóságok még kevésbé felkészültek az elektronikusan aláírt dokumentumok fogadására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez mindenki számára egy tanulási folyamat, és meg kell teremteni a bizalmat is a szolgáltatás iránt. Emiatt rendkívül fontos a Kormányzati elektronikus aláírás ellenőrzési szolgáltatás (KEAESZ), amely ellenőrzi a feltöltött dokumentumhoz kapcsolt e-aláírás érvényességét, és hogy az aláírás időpontját időbélyeggel hitelesítették-e

- tette hozzá KEKKH.

A közigazgatási és nem közigazgatási szolgáltatókkal folyamatos egyeztetések folytat a Kormány a szolgáltatás használatának kiterjesztése érdekében.

Az elektronikus aláírás használatához egy programot kell telepítenünk a számítógépükre. (Ehhez olyan operációs rendszer kell, amelyen fut a program.) De szükségünk van egy kártyaleolvasóra is (hiszen vélhetően az otthoni számítógépünk még nem rendelkezik ilyen funkcióval.) Ez a kártyaleolvasó pedig olyan 10-15 ezer forintba kerül - többek között ezek miatt mondható jelenleg rendkívül rugalmatlannak az e-aláírás használata.

Ha azonban minden eszköz a rendelkezésünkre áll, akkor az elektronikus aláíráshoz az e-személyinket a kártyaolvasóra kell helyezni, majd a KEAASZ program elindítása után az előzetesen elkészített dokumentumot (szerződést, űrlapot, levelet) ki kell választanunk. Ezután meg kell adnunk, hogy időbélyeget is szeretnénk-e elhelyezni a dokumentumon.

Az áttekintést követően pedig az "Aláírom" ikonra kell kattintani. Az aláíráshoz meg kell adni az e-személyihez tartozó e-aláírási PIN kódot. A sikeres aláírás és időbélyegzés után a szoftver jelzi, hogy az aláírt dokumentumot melyik mappába helyezte.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?