12 °C Budapest
Hiába az új személyi: sokan még mindig nem jól használják

Hiába az új személyi: sokan még mindig nem jól használják

2016. június 22. 05:58

Idén januártól igényelhető az új elektronikus személyi igazolvány, ami mellé kérhetünk akár elektronikus aláírást is. Ezzel a lehetőséggel azonban nagyon kevesen élnek. A legtöbben talán nem is tudják, hogy milyen előnyei vannak egy ilyen aláírásnak, vagy csak túl macerásnak tartják a használatát, mutatjuk, hogy miért.


A legfrissebb adatok szerint január elseje óta már több mint 500 ezren igényeltek e-személyit. Az új igazolványhoz az eddig megszokott adatokon felül akár elektronikus aláírást is igényelhetünk díjmentesen. Ennek ellenére az igénylési adatok azt mutatják, hogy kevesen élnek ezzel a lehetőséggel.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal a (KEKKH) adatai szerint az új személyit igénylők közül eddig mindössze 44 999-en voltak azok, akik kértek az igazolvány mellé elektronikus aláírást is. Pedig ennek igényléséhez csupán egy szolgáltatási szerződést kell pluszban aláírnunk.

Annak, hogy az új igazolványoknál az elektronikus aláírás nem túl népszerű két oka is lehet. Az egyik az, hogy kevesen tudják, hogy mire is lehet ezt használni, a másik pedig az, hogy nem túl rugalmas a használata

- mondta el a Pénzcentrumnak Almási János, a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetségének (MELASZ) elnöke.

Miért jó, ha van elektronikus aláírásunk?

Az e-aláírás elsősorban nem azonosításra szolgál, hanem például elektronikus dokumentumok hitelesítésére.

Ha az e-személyivel aláírunk egy elektronikus dokumentumot, akkor az e-aláírás nemcsak azt bizonyítja, hogy ki írta alá dokumentumot, hanem azt is, hogy az aláírás óta a dokumentumon nem változtattak

- válaszolta megkeresésünkre az KEKKH.

Az elektronikus aláírás használatával gyorsabban elintézhetjük az ügyeinket. Ugyanis nem mindegy, hogy egy-egy szolgáltatóval a kommunikáció egy hónapot, egy hetet, vagy esetleg csak egy percet vesz igénybe. Emellett pedig az elektronikus aláírás használatával kapcsolatot tudunk tartani a szolgáltatókkal, pénzintézetekkel a nyitvatartási időn kívül is.

Az e-személyi igazolványhoz rendelt e-aláírást mind magánügyben (pl. szerződések aláírása), mind közigazgatási ügyekben (pl. űrlapok, beadványok aláírása) használhatjuk.

Érdemes azonban tudni, hogy a tanúsítvánnyal alkalmanként legfeljebb 10 ezer euróig vállalhatunk kötelezettséget (azaz egy 4 millió forintos gépjármű adásvételi szerződést már nem köthető meg vele).

Fontos változások jönnek

  • 2016. július 1-től az elektronikus aláírás használatát egy EU-s rendelet szabályozza, ami az eIDAS rövidített nevet kapta. Ez alapján európai uniós szinten a kézi aláírással egyenértékű lesz a minősített e-aláírás, el kell fogadni a tagállamokban, tehát határon átnyúló ügyintézésben is fel tudjuk majd használni. Ez leginkább a nemzetközi cégeknek kedvezhet, a kisebb magyar vállalkozásokat akár nehéz helyzetbe is hozhatja, hiszen élesedhet a nemzetközi verseny.
  • 2018. január 1-től pedig kiszélesedik azoknak a szervezetnek a köre, akiknek kötelező lesz elfogadni az elektronikus aláírást. Ennek következtében már nemcsak az államigazgatási, önkormányzati hatóságok lesznek e-ügyintézés biztosítására kötelezett szervek, hanem a bíróságok, ügyészség, bírósági végrehajtók, közjegyzők és más közfeladatot ellátó jogalanyok mellett például a nagyobb közüzemi szolgáltatók is.

Hogyan néz ki az elektronikus aláírás a gyakorlatban?

2016. előtt a lakosság körében kevésbé volt elterjedt az elektronikus aláírás, ezen a helyzeten változtathat az e-személyi igazolvány. Emiatt azonban a szolgáltatók és a hatóságok még kevésbé felkészültek az elektronikusan aláírt dokumentumok fogadására.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez mindenki számára egy tanulási folyamat, és meg kell teremteni a bizalmat is a szolgáltatás iránt. Emiatt rendkívül fontos a Kormányzati elektronikus aláírás ellenőrzési szolgáltatás (KEAESZ), amely ellenőrzi a feltöltött dokumentumhoz kapcsolt e-aláírás érvényességét, és hogy az aláírás időpontját időbélyeggel hitelesítették-e

- tette hozzá KEKKH.

A közigazgatási és nem közigazgatási szolgáltatókkal folyamatos egyeztetések folytat a Kormány a szolgáltatás használatának kiterjesztése érdekében.

Az elektronikus aláírás használatához egy programot kell telepítenünk a számítógépükre. (Ehhez olyan operációs rendszer kell, amelyen fut a program.) De szükségünk van egy kártyaleolvasóra is (hiszen vélhetően az otthoni számítógépünk még nem rendelkezik ilyen funkcióval.) Ez a kártyaleolvasó pedig olyan 10-15 ezer forintba kerül - többek között ezek miatt mondható jelenleg rendkívül rugalmatlannak az e-aláírás használata.

Ha azonban minden eszköz a rendelkezésünkre áll, akkor az elektronikus aláíráshoz az e-személyinket a kártyaolvasóra kell helyezni, majd a KEAASZ program elindítása után az előzetesen elkészített dokumentumot (szerződést, űrlapot, levelet) ki kell választanunk. Ezután meg kell adnunk, hogy időbélyeget is szeretnénk-e elhelyezni a dokumentumon.

Az áttekintést követően pedig az "Aláírom" ikonra kell kattintani. Az aláíráshoz meg kell adni az e-személyihez tartozó e-aláírási PIN kódot. A sikeres aláírás és időbélyegzés után a szoftver jelzi, hogy az aláírt dokumentumot melyik mappába helyezte.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?