7 °C Budapest

CSOK: sokan költöznének az agglomerációba

2016. május 4. 18:01

A budapesti ingatlanárak drágulása miatt az év első felében jelentősen megnőtt a kereslet az agglomerációban található ingatlanok iránt a CSOK-ot igénylők körében - írja a közleményében a City Cartel ingatlanközvetítő hálózat.

A családi otthonteremtési kedvezményt érintő februári jogszabályváltozások és az újépítésű ingatlanok áfájának csökkentésének, a hozzátartozó adó-visszatérítési támogatás lehetőségnek, illetve a budapesti ingatlanárak nagymértékű emelkedésének köszönhetően 2016 első negyedévében

jelentősen megnőtt az érdeklődés az agglomerációban található ingatlanok, azon belül is az építési telkek iránt.

Az agglomerációban jellemzően a fővároshoz közeli, 20 km-es távolságon belül elhelyezkedő települések legnépszerűbbek a vásárlók körében. A legnagyobb érdeklődés a Budakeszin, Szentendrén és Dunakeszin található építési telkek iránt mutatkozik. A távolság mellett az elérhető tömegközlekedési lehetőségek, a főváros könnyű és gyors megközelíthetősége is fontos szempontot jelentenek ingatlanvásárlás során. Így például az utóbbi időszakban az Esztergom-Budapest vasútvonal megépítésének köszönhetően nőtt meg az érdeklődés az olyan Budához közelebb eső települések iránt, mint Üröm, Solymár, Pilisvörösvár vagy Piliscsaba.

A City Cartel adatai alapján a budai agglomerációban található építési telkek ára jelenleg 8 000-15 000 Ft/nm között mozog. A népszerűbb települések esetén az árak az átlagosnál magasabbak, így például míg Budakeszin 15 000-20 000 Ft/nm áron, Pilisvörösváron már 8 000-12000 Ft/nm áron is találhatnak építési telket az érdeklődők.

Az agglomerációban ingatlant keresők túlnyomó többsége a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével szándékozik vásárolni.

Tekintettel arra, hogy a kedvezményt telekvásárlásra nem lehet fordítani, a CSOK igénylők meglehetősen árérzékenyek, így 10 millió Ft alatti - leginkább 3-5 millió forint közötti - összegért mevásárolható, 600-800 nm területű építési telkek keresettebbek körükben. A telekvásárláshoz szükséges önerőt a vásárlók megtakarításaikból fedezik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az agglomerációs ingatlanpiacon meglátásaink szerint rövidtávon az építési telkek drágulása, egyes területeken - a megnövekedett keresletnek köszönhetően - a hiányára is fel kell készülni

- mondta el Vajnági Pál, a City Cartel Csoport ügyvezető igazgatója.

Érdekel, hogyan és hol érdemes lakást vásárolni?

Idén május 6-8. között újra megrendezésre kerül a Portfolio lakosságnak szóló ingatlanpiaci rendezvénye, a LAKÁS 2016 kiállítás és vásár. Itt a helyed, ha új vagy használt lakást akarsz venni saját vagy befektetési célra, lakást akarsz eladni, lakást bérelnél vagy bérbe adnál, hitel felvételén gondolkozol, felújítanál, modernizálnál, bővítenél, komplett szolgáltatást és teljes körű tájékoztatást szeretnél kapni szakértőktől a lakásvétel vagy eladás menetéről. Az 1100 négyzetméteres vásár 60 kiállítója között természetesen az FHB Bank, a Biggeorge Property és a Duna House is szerepel. A Millenáris B épületében megrendezésre kerülő három napos rendezvényre a belépés ingyenes! Bővebb információ az esemény honlapján érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm