14 °C Budapest

Aggasztó, mi derült ki a magyar háziasszonyok porszívóiról

2016. április 6. 15:02

Mérgező porral fújhatják tele a lakás levegőjét a porszívók a Levegő Munkacsoport vizsgálata szerint.

A munkacsoport korábban porminták laborvizsgálatával már kimutatták, hogy többek között ólom, más nehézfémek, rákkeltő és hormonkárosító anyagok találhatók a lakások, iskolai tornatermek és óvodák porában. Ezúttal azt vizsgálták, hogy mennyire biztonságos ennek a lerakódott pornak porszívóval nekiesni. Arra jutottak, hogy kifejezetten nem az:

A felszívott por egy részét a porszívók jelentős része átengedi, telefújva velük a lakás levegőjét.

Ráadásul a nagyon apró, legmérgezőbb részecskék jutnak át különösen nagy arányban.

A véletlenszerűen vizsgált 21 porszívótípus kétharmada sokkal több részecskét fújt ki, mint amennyi a levegőjében eredetileg volt, vagyis csak felkavarták a leülepedett port. Volt, hogy a káros anyagok száma megduplázódott. A porszívók ára sem irányadó: a 18 ezer forintnál olcsóbb készülékek mind elbuktak a teszten, de a legdrágább, 250 ezre is másfélszeresére növelte a részecskeszámot. Volt viszont egy 18 900 forintos porszívó, amelynél csökkent a részecskék száma a takarítás után.

Ugyanakkor a 10 vizsgált porszívó robot mindegyike biztonságos, felszívta a port, és magában is tartotta. A mérések alapján a legbiztonságosabb inkább felmosni vagy porszívó robottal takarítani. A szervezet szerint új készülék vásárlásakor kizárólag "A" porkibocsátású porszívót érdemes választani.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm