7 °C Budapest
Pezseg a magyar lakáspiac: egyre nő a lakások értéke

Pezseg a magyar lakáspiac: egyre nő a lakások értéke

2016. március 23. 15:30

Pezseg a magyar lakáspiac: az alacsony banki kamatok miatt a befektetők az ingatlanok felé fordultak, és az így megnövekedett keresletet a kormányzati döntések, valamint az Airbnb és hasonló szolgáltatások terjedése tovább élénkítik. A  szakértők azt jósolják: Budapest belvárosában az ingatlanárak egyre jobban közelíteni fogják a nyugat-európai ingatlanárakat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A hazánkban nagy népszerűségnek örvendő rövid és középtávú lekötött betétek hozama a jegybanki kamat mérséklődése miatt minimális szintre csökkent. Ugyanakkor a magasabb kockázat mellett kiemelkedő hozamot kínáló befektetések - többek között a brókerbotrányok miatt is, - szinte eltűntek a piacról. A nullához közelítő jegybanki alapkamatnak is köszönhető, hogy jelentősen csökkentek mind az ingatlanfejlesztési, mind a jelzáloghitelek kamatai, és ezzel párhuzamosan folytatódott a reálbér-növekedés. Vagyis a kínálati oldalon csökkentek a költségek, míg a keresleti oldalon bővültek a pénzügyi lehetőségek: ez a kombináció teremtette meg a napjainkban tapasztalható budapesti lakás-ingatlan boom alapjait.

A kormányzati döntések is segítik a lakáspiacot

A kormányzat több gazdaságélénkítő intézkedése komoly piaci reakciót váltott ki: az újépítésű ingatlanok ÁFA-jának 5 százalékra csökkentése pozitív hatást gyakorol az ingatlanfejlesztési és az építőipari szektorra. Ráadásul a kormány új otthonteremtési támogatása, a CSOK nagyobb mozgásteret és stabil hátteret ad a családoknak az eddigi elhalasztott vásárlásokhoz. Összességében az újépítésű lakások beruházási célú vásárlásának élénkülését vetíti előre a következő években.

Mostanában gyakran hozom példának, ha az ingatlanbefektetésről kérdeznek, hogy válságok idején kötvények, részvények, bankjegyek mind hevertek már az utcán, de a lakáskulcsokra ez nem volt jellemző. Azt mindenki tudja, hogy az ingatlan bizonyítottan működő befektetési forma. Nem elég, hogy kézzel fogható, több módon is termeli a hozamot: értéknövekedéssel és az ingatlan hasznosítása, bérbeadása által. Így nem meglepő, hogy a biztonságot és elfogadható hozamot keresők visszatérnek a befektetések e klasszikusnak mondható formájához

 - mondta el Földi Tibor, Magyarország vezető lakóingatlan-fejlesztője, a Cordia vezérigazgatója.

Az ingatlanbefektetést új megvilágításba helyezte egy újszerű hasznosítási forma, a "short stay" bérbeadás, mely - köszönhetően az olyan on-line platformoknak, mint például az Airbnb - óriási többlet- bevételeket hozott a piaci lehetőséget felismerők számára.

Hova tart az új lakás piac?

Mivel egyre kevesebb a beépíthető belvárosi telek, az újlakás-kínálat nagymértékben csökken majd, ami több elemző szerint azt eredményezheti, hogy hosszabb távon a jó adottságú belvárosi lakások értéke egyre közelebb kerül majd a Nyugat-Európai árszínvonalhoz. A következő években várhatóan a jegybanki alapkamat, így a betéti kamatok is alacsonyan maradhatnak, ami fenntartja a befektetői keresletet a jó adottságú ingatlanok iránt.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18