1 °C Budapest

Pezseg a magyar lakáspiac: egyre nő a lakások értéke

2016. március 23. 15:30

Pezseg a magyar lakáspiac: az alacsony banki kamatok miatt a befektetők az ingatlanok felé fordultak, és az így megnövekedett keresletet a kormányzati döntések, valamint az Airbnb és hasonló szolgáltatások terjedése tovább élénkítik. A  szakértők azt jósolják: Budapest belvárosában az ingatlanárak egyre jobban közelíteni fogják a nyugat-európai ingatlanárakat.

A hazánkban nagy népszerűségnek örvendő rövid és középtávú lekötött betétek hozama a jegybanki kamat mérséklődése miatt minimális szintre csökkent. Ugyanakkor a magasabb kockázat mellett kiemelkedő hozamot kínáló befektetések - többek között a brókerbotrányok miatt is, - szinte eltűntek a piacról. A nullához közelítő jegybanki alapkamatnak is köszönhető, hogy jelentősen csökkentek mind az ingatlanfejlesztési, mind a jelzáloghitelek kamatai, és ezzel párhuzamosan folytatódott a reálbér-növekedés. Vagyis a kínálati oldalon csökkentek a költségek, míg a keresleti oldalon bővültek a pénzügyi lehetőségek: ez a kombináció teremtette meg a napjainkban tapasztalható budapesti lakás-ingatlan boom alapjait.

A kormányzati döntések is segítik a lakáspiacot

A kormányzat több gazdaságélénkítő intézkedése komoly piaci reakciót váltott ki: az újépítésű ingatlanok ÁFA-jának 5 százalékra csökkentése pozitív hatást gyakorol az ingatlanfejlesztési és az építőipari szektorra. Ráadásul a kormány új otthonteremtési támogatása, a CSOK nagyobb mozgásteret és stabil hátteret ad a családoknak az eddigi elhalasztott vásárlásokhoz. Összességében az újépítésű lakások beruházási célú vásárlásának élénkülését vetíti előre a következő években.

Mostanában gyakran hozom példának, ha az ingatlanbefektetésről kérdeznek, hogy válságok idején kötvények, részvények, bankjegyek mind hevertek már az utcán, de a lakáskulcsokra ez nem volt jellemző. Azt mindenki tudja, hogy az ingatlan bizonyítottan működő befektetési forma. Nem elég, hogy kézzel fogható, több módon is termeli a hozamot: értéknövekedéssel és az ingatlan hasznosítása, bérbeadása által. Így nem meglepő, hogy a biztonságot és elfogadható hozamot keresők visszatérnek a befektetések e klasszikusnak mondható formájához

 - mondta el Földi Tibor, Magyarország vezető lakóingatlan-fejlesztője, a Cordia vezérigazgatója.

Az ingatlanbefektetést új megvilágításba helyezte egy újszerű hasznosítási forma, a "short stay" bérbeadás, mely - köszönhetően az olyan on-line platformoknak, mint például az Airbnb - óriási többlet- bevételeket hozott a piaci lehetőséget felismerők számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hova tart az új lakás piac?

Mivel egyre kevesebb a beépíthető belvárosi telek, az újlakás-kínálat nagymértékben csökken majd, ami több elemző szerint azt eredményezheti, hogy hosszabb távon a jó adottságú belvárosi lakások értéke egyre közelebb kerül majd a Nyugat-Európai árszínvonalhoz. A következő években várhatóan a jegybanki alapkamat, így a betéti kamatok is alacsonyan maradhatnak, ami fenntartja a befektetői keresletet a jó adottságú ingatlanok iránt.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?