4 °C Budapest

Így vásárolj tervasztalról a CSOK-kal: mutatjuk a trükköt

2016. március 14. 07:02

Hónapok óta CSOK-lázban ég az ország: a legtöbb családot a 10+10 milliós lehetőség mozgatja meg. Új építésű ingatlanhoz kétféle módon juthat az ember: egyik módja a fejlesztőtől való vásárlás, a másik pedig az építkezés. Ezúttal ezt a két lehetőséget vettük alaposabban górcső alá.

Hónapok óta CSOK-lázban ég az ország: a családok számolgatnak, bújják a támogatásról szóló rendeletet, valamint fontolgatják, a program melyik része illeszkedik leginkább egyéni igényikhez. Habár az igénylési mutatók szerint a teljes otthonteremtési program, tehát a használt és az új lakásokra felvehető támogatás is ugyanannyira érdekli a családokat, ingatlanpiaci szakértők mégis az újépítésű ingatlanokra igényelhető 10+10 milliós programtól várják a csodát.

Prognózisunk szerint a lakáspiacra leginkább az új építésű otthonokra igénybe vehető 10 milliós támogatás és az ehhez kapcsolódó 10 millió forintos, kedvező kamatozású hitel gyakorol majd hatást. A kínálati árak változásában erősebb korrekció és összetételhatás is megjelenhet, így például a CSOK-ra alkalmas ingatlan-beruházásokkal a piacon megjelenő új ingatlanok magasabb átlagára egyes területeken a jövőben is növelheti a kínálati átlagárat, illetve egyéb, az ingatlanállomány minőségében történő változás is nagy hatással lehet az átlagárakra

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Mivel tehát szakértők szerint a lakáspiacon leginkább a 10+10-es CSOK idéz majd elő komoly változást - különösen az új építésű ingatlanok piacán -, ezért a továbbiakban ezt a részpiacot vesszük alaposabban górcső alá. Új építésű ingatlanhoz pedig kétféle módon juthat az ember: egyik módja a fejlesztőtől való vásárlás, a másik pedig az építkezés.

Vásároljunk...

Az ökölszabály szerint új építésű ingatlan vásárlása esetén elvileg könnyű a helyzetünk: kiszemelünk egy számunkra megfelelő, és természetesen CSOK-ra is alkalmas új otthont, érdeklődünk, egyeztetünk a bankunkkal, majd aláírjuk az adás-vételi szerződést. A statisztikák szerint Magyarországon jelenleg az eladó ingatlanok 9 százaléka felel meg a 10+10-es program feltételeinek, ez az adat azonban nagyon csalóka.

Amennyiben ugyanis alaposabban is megvizsgáljuk az ország újépítésű projektjeit tartalmazó térképét, máris kiderül, hogy jókora eltérés van az egyes országrészek és településtípusok között. Az Otthontérkép statisztikái szerint nehezen talál egymásra a kereslet és a kínálat, ráadásul egy megfelelő minőségű, legalább 90 négyzetméteres családi házat vagy 60 négyzetméteres lakást még a legszegényebb térségekben sem egyszerű kizárólag CSOK-ból finanszírozni - ez akkor is igaz, ha jogosultak vagyunk a 10 millió forintos támogatásra - amennyiben nincs hozzá elegendő meglévő önerőnk.

Az önerő kérdése ráadásul nem csak a már átadott projekteknél bír kiemelt jelentőséggel, hanem az egyelőre tervasztalon lévő fejlesztések esetében is. A 10+10 milliós támogatás felvételén gondolkodó családoknak nem árt ugyanis tisztában lenniük azzal, hogy a pénzintézetek ugyan jellemzően a CSOK-teljes összegét beszámítják az önerőbe (jogszabályi példa esetében, a CSOK a 20 százaléknyi önerőt csökkenti, de a szükséges önerő mértéke egyedi esetekben ettől eltérő is lehet), ugyanakkor:

Amennyiben még el nem készült - tervasztalon lévő - szakaszos finanszírozású új lakás vásárlásáról beszélünk, az a hatályos jogszabályok alapján nem valósítható meg CSOK igénybevételével. Az előírás egyértelműen rögzíti, hogy a vásárolt új lakásnak használatbavételi engedéllyel kell rendelkeznie, és ez a feltétel ebben az esetben nem teljesül. Előszerződést természetesen lehet és érdemes is kötni a kivitelezőkkel, a szerződéskötés előtt azonban feltétlenül érdemes egyeztetni a hitelintézettel, hogy a kiszemelt ingatlan, illetve az ügyfél maga megfelel-e a CSOK feltételeinek. A CSOK folyósításához a lakás elkészültét követően a használatbavételi engedély, valamint a végleges adás-vételi szerződés megkötése is szükséges

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a Takarékbank.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Építkezzünk...

Mint ahogy azt a fentebb taglalt statisztikák is mutatják, a válsággal töltött évek után egyelőre nem nagyon kényeztetik el a fejlesztők új építésű ingatlanokkal az érdeklődőket, így a CSOK 10+10 felhasználására rövid távon mindenképp a magánépítkezés lehet a legésszerűbb megoldás. Na persze nem szabad pusztán a kivitelezési költséggel kalkulálni, hiszen egy házhoz telekre is szükség van, ez pedig már önmagában sem olcsó mulatság.

A telkek átlagára természetesen a fővárosban a legmagasabb, az Otthontérkép statisztikái szerint 47 ezer Ft/négyzetméter. Budapestet a sorban, mérföldekkel lemaradva Pest és Somogy megye követi 12 664 Ft/négyzetméteres és 12 590 Ft/ négyzetméteres árral. A legolcsóbban Békés (3 383 Ft/négyzetméter) és Nógrád (3 548 Ft/négyzetméter) megyében juthatunk saját telekhez.

Ha sikerült leakasztanunk egy telket, már valamivel könnyebb a dolgunk, az építési vállalkozó megtalálása mellett azonban nem árt tudni, hogyan is folyósítják a CSOK összegét és milyen elvárásai vannak a hitelintézetnek a lakásvásárláshoz képest.

Tisztában kell lenni például azzal, hogy a szocpolhoz hasonlóan apénzintézetek nem egy összegben, hanem szakaszosan utaljaáka CSOK-ot. Sőt, nemcsak a vissza nem térítendő támogatás, hanem a hitel folyósítása is részletekben történik. A folyósítást a ház készültségi fokához kötik, így az első szakasz felépítéséhez mindenképp önerőre lesz szükségünk (ahogy a telek megvásárlásához is). A készültségi fokot a pénzintézetekkét módszerrel ellenőrzik:

  • Számlát kell benyújtani a költségek legalább 70 százalékáról
  • Helyszíni szemlével ellenőrizik a készültségi fokot, amely után díjat is felszámíthatnak

Az építés során arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb alkalommal kerüljön sor a támogatás és a hitel folyósítására, mert minden egyes részfolyósítás előtt meg kell fizetnünk a helyszíni szemle díját, amely mindig megelőzi a folyósítást. A folyósítások számát és ütemét a hitelintézetek az ügyféllel egyeztetve egyedileg határozzák meg, jellemzően legkevesebb 2, legfeljebb 5 részfolyósításra kerülhet sor az építkezés ideje alatt. A folyósítások száma függhet például az építési költségtől vagy attól, hogy mennyire gyorsan akarunk vagy tudunk haladni a munkálatokkal.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm