16 °C Budapest

Így vásárolj tervasztalról a CSOK-kal: mutatjuk a trükköt

2016. március 14. 07:02

Hónapok óta CSOK-lázban ég az ország: a legtöbb családot a 10+10 milliós lehetőség mozgatja meg. Új építésű ingatlanhoz kétféle módon juthat az ember: egyik módja a fejlesztőtől való vásárlás, a másik pedig az építkezés. Ezúttal ezt a két lehetőséget vettük alaposabban górcső alá.

Hónapok óta CSOK-lázban ég az ország: a családok számolgatnak, bújják a támogatásról szóló rendeletet, valamint fontolgatják, a program melyik része illeszkedik leginkább egyéni igényikhez. Habár az igénylési mutatók szerint a teljes otthonteremtési program, tehát a használt és az új lakásokra felvehető támogatás is ugyanannyira érdekli a családokat, ingatlanpiaci szakértők mégis az újépítésű ingatlanokra igényelhető 10+10 milliós programtól várják a csodát.

Prognózisunk szerint a lakáspiacra leginkább az új építésű otthonokra igénybe vehető 10 milliós támogatás és az ehhez kapcsolódó 10 millió forintos, kedvező kamatozású hitel gyakorol majd hatást. A kínálati árak változásában erősebb korrekció és összetételhatás is megjelenhet, így például a CSOK-ra alkalmas ingatlan-beruházásokkal a piacon megjelenő új ingatlanok magasabb átlagára egyes területeken a jövőben is növelheti a kínálati átlagárat, illetve egyéb, az ingatlanállomány minőségében történő változás is nagy hatással lehet az átlagárakra

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője.

Mivel tehát szakértők szerint a lakáspiacon leginkább a 10+10-es CSOK idéz majd elő komoly változást - különösen az új építésű ingatlanok piacán -, ezért a továbbiakban ezt a részpiacot vesszük alaposabban górcső alá. Új építésű ingatlanhoz pedig kétféle módon juthat az ember: egyik módja a fejlesztőtől való vásárlás, a másik pedig az építkezés.

Vásároljunk...

Az ökölszabály szerint új építésű ingatlan vásárlása esetén elvileg könnyű a helyzetünk: kiszemelünk egy számunkra megfelelő, és természetesen CSOK-ra is alkalmas új otthont, érdeklődünk, egyeztetünk a bankunkkal, majd aláírjuk az adás-vételi szerződést. A statisztikák szerint Magyarországon jelenleg az eladó ingatlanok 9 százaléka felel meg a 10+10-es program feltételeinek, ez az adat azonban nagyon csalóka.

Amennyiben ugyanis alaposabban is megvizsgáljuk az ország újépítésű projektjeit tartalmazó térképét, máris kiderül, hogy jókora eltérés van az egyes országrészek és településtípusok között. Az Otthontérkép statisztikái szerint nehezen talál egymásra a kereslet és a kínálat, ráadásul egy megfelelő minőségű, legalább 90 négyzetméteres családi házat vagy 60 négyzetméteres lakást még a legszegényebb térségekben sem egyszerű kizárólag CSOK-ból finanszírozni - ez akkor is igaz, ha jogosultak vagyunk a 10 millió forintos támogatásra - amennyiben nincs hozzá elegendő meglévő önerőnk.

Az önerő kérdése ráadásul nem csak a már átadott projekteknél bír kiemelt jelentőséggel, hanem az egyelőre tervasztalon lévő fejlesztések esetében is. A 10+10 milliós támogatás felvételén gondolkodó családoknak nem árt ugyanis tisztában lenniük azzal, hogy a pénzintézetek ugyan jellemzően a CSOK-teljes összegét beszámítják az önerőbe (jogszabályi példa esetében, a CSOK a 20 százaléknyi önerőt csökkenti, de a szükséges önerő mértéke egyedi esetekben ettől eltérő is lehet), ugyanakkor:

Amennyiben még el nem készült - tervasztalon lévő - szakaszos finanszírozású új lakás vásárlásáról beszélünk, az a hatályos jogszabályok alapján nem valósítható meg CSOK igénybevételével. Az előírás egyértelműen rögzíti, hogy a vásárolt új lakásnak használatbavételi engedéllyel kell rendelkeznie, és ez a feltétel ebben az esetben nem teljesül. Előszerződést természetesen lehet és érdemes is kötni a kivitelezőkkel, a szerződéskötés előtt azonban feltétlenül érdemes egyeztetni a hitelintézettel, hogy a kiszemelt ingatlan, illetve az ügyfél maga megfelel-e a CSOK feltételeinek. A CSOK folyósításához a lakás elkészültét követően a használatbavételi engedély, valamint a végleges adás-vételi szerződés megkötése is szükséges

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a Takarékbank.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Építkezzünk...

Mint ahogy azt a fentebb taglalt statisztikák is mutatják, a válsággal töltött évek után egyelőre nem nagyon kényeztetik el a fejlesztők új építésű ingatlanokkal az érdeklődőket, így a CSOK 10+10 felhasználására rövid távon mindenképp a magánépítkezés lehet a legésszerűbb megoldás. Na persze nem szabad pusztán a kivitelezési költséggel kalkulálni, hiszen egy házhoz telekre is szükség van, ez pedig már önmagában sem olcsó mulatság.

A telkek átlagára természetesen a fővárosban a legmagasabb, az Otthontérkép statisztikái szerint 47 ezer Ft/négyzetméter. Budapestet a sorban, mérföldekkel lemaradva Pest és Somogy megye követi 12 664 Ft/négyzetméteres és 12 590 Ft/ négyzetméteres árral. A legolcsóbban Békés (3 383 Ft/négyzetméter) és Nógrád (3 548 Ft/négyzetméter) megyében juthatunk saját telekhez.

Ha sikerült leakasztanunk egy telket, már valamivel könnyebb a dolgunk, az építési vállalkozó megtalálása mellett azonban nem árt tudni, hogyan is folyósítják a CSOK összegét és milyen elvárásai vannak a hitelintézetnek a lakásvásárláshoz képest.

Tisztában kell lenni például azzal, hogy a szocpolhoz hasonlóan apénzintézetek nem egy összegben, hanem szakaszosan utaljaáka CSOK-ot. Sőt, nemcsak a vissza nem térítendő támogatás, hanem a hitel folyósítása is részletekben történik. A folyósítást a ház készültségi fokához kötik, így az első szakasz felépítéséhez mindenképp önerőre lesz szükségünk (ahogy a telek megvásárlásához is). A készültségi fokot a pénzintézetekkét módszerrel ellenőrzik:

  • Számlát kell benyújtani a költségek legalább 70 százalékáról
  • Helyszíni szemlével ellenőrizik a készültségi fokot, amely után díjat is felszámíthatnak

Az építés során arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb alkalommal kerüljön sor a támogatás és a hitel folyósítására, mert minden egyes részfolyósítás előtt meg kell fizetnünk a helyszíni szemle díját, amely mindig megelőzi a folyósítást. A folyósítások számát és ütemét a hitelintézetek az ügyféllel egyeztetve egyedileg határozzák meg, jellemzően legkevesebb 2, legfeljebb 5 részfolyósításra kerülhet sor az építkezés ideje alatt. A folyósítások száma függhet például az építési költségtől vagy attól, hogy mennyire gyorsan akarunk vagy tudunk haladni a munkálatokkal.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?