14 °C Budapest

Életveszélyes termékek a magyar boltok polcain: itt a tiltólista

2016. január 25. 11:09

Még mindig valós veszélyt jelent hazánkban a szén-monoxid-mérgezés, hiszen idén is már több halálos áldozattal járó baleset történt. Valószínűleg ez okozhatta a halálát egy idősebb budaörsi házaspárnak is, akikre tegnap találtak rá egy családi házban. Pedig egy jó szén-monoxid érzékelővel elkerülhető lenne a baj. A választás azonban nem egyszerű, sajnos sok a silány termék a boltokban. Mutatjuk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál.

Tegnap kora délután találtak rá egy idősebb házaspár holtestére egy budaörsi családi házban, halálukat pedig feltehetően szén-monoxidmérgezés okozta. A kiérkező tűzoltók (vélhetően a korábbi szellőztetés miatt) ugyan már nem mutattak ki gázkoncentrációt, de a házban gázkészülék és a kandalló is üzemelt. Ez utóbbi ajtaja nyitva volt, benne pedig hideg hamut találtak, ez pedig alátámasztja a mérgezés gyanúját. Bár a halál okának pontos megállapításához, még további szakértői vizsgálatokra van szükség.

Hogyan védekezhetünk?

Ahogy a fenti eset is mutatja, a téli időszak sajnálatos velejárója, hogy mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek. Bár a szén-monoxid jelenlétét nem érzékeljük, viszont az esetek néhány egyszerű és könnyen betartható szabállyal megelőzhetők lennének.

A legtöbb baleset például  megfelelő mennyiségű szellőztetéssel elkerülhető lenne, de az is fontos, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - ne keverjük össze más rosszulléttel.

A veszélyt azonban egy megfelelő szén-monoxid érzékelő azonnal jelzi!

De nincs könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

A kifogásolt berendezések magas száma viszont nem jelenti azt, hogy a kereskedelemben kapható valamennyi termék kockázatos. A vizsgált termékek folyamatosan frissülő "pozitív" és "negatív" listája a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján és a legutóbbi állapot alábbi galériánkban is elérhető.

Mivel a piacon elérhető kínálat folyamatosan frissül, így nehéz dolga van a hatóságnak. Éppen ezért minden esetben körültekintően kell választani. Összeszedtük a szén-monoxid érzékelő vásárlásához, használatához szükséges legfontosabb tudnivalókat.

  • Mindenképpen érdemes tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni a szén-monoxid mérőket. A készülék működését itt az eladóval is meg lehet beszélni, továbbá tanácsot is lehet kérni az üzletben.
  • Érdemes olyan terméket venni, amihez van részletes leírás, magyar nyelvű használati útmutató.

  • A készülékek felszerelését érdemes szakemberre bízni.

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

  • A szerkezeteket célszerű 1-1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, 1,5-2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.

  • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken kell lennie egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék valóban működik-e.

  • Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-jelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan. Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad.

  • Ezek a termékek csak - a gyártó által - meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Nem szabad megbízni abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta.

  • A készülékek ugyan életmentőek lehetnek, de nem szabad kizárólag a szén-monoxid mérőre bízni a család életét. A fűtőberendezéseket minden évben ellenőriztetni kell. És arról is gondoskodni kell, hogy a kéményseprők a rendszeres ellenőrzést elvégezhessék.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm