11 °C Budapest

Újabb részletek derültek ki a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről

2016. január 23. 17:32

A lakás-takarékpénztárakhoz hasonlóan 30 százalékos állami támogatást adna az állam az új, ezen a héten bejelentett Nemzeti Otthonteremtési Közösségben megtakarítóknak, de a felső plafonja magasabb lesz, mint a lakástakarékoknál elérhető évi 72 ezer forint - mondta Rogán Antal az ATV-nek adott interjújában. Elmondta azt is, hogy a megtakarítás csak új lakás 10 éven belüli építésére lesz felhasználható. A vonatkozó törvényjavaslat ugyanakkor még nem jelent meg az Országgyűlés honlapján.

Rogán szerint nem hozzák az államot helyzetbe, a lakás-takarékpénztárakat (helytelenül szövetkezeteket mondott) sem fosztják meg semmitől, nem kívánnak változtatni a lakás-takarékpénztári konstrukciók 30 százalékos (befizetésarányos) állami támogatásán sem, mindössze annyi történik, hogy kapnak egy versenytársat.

A miniszter szerint lakás-takarékpénztárakkal való elégedettségük azért csökkent, mert elfogadható, hogy amikor lefelé megy a gazdaság, akkor kevesebb lakás épül Magyarországon, ezért a lakástakarékokból sem veszik ki a pénzt az emberek azért, hogy lakásokat építsenek, ám amikor felfelé megy a gazdaság, és akkor sincs változás, akkor ezen változtatni kell.

Miközben Magyarországon a tízezer lakosra jutó lakásépítések száma 8,5, aközben Lengyelországban 38, Csehországban 25 és 30 között van, és még Ukrajnában is 10 és 20 közötti. Ezen csak javítani lehet, amit a többi kormányzati intézkedés is szolgál. Legalább a csehországi szintet kellene elérnünk A portfolio.hu szerint ez 25-30 ezer lakást jelentene évente a mostani 8000-9000-rel szemben.

Az angol típusú building societyk gyakorlatát szeretnék Magyarországon megvalósítani, és ezt is államilag szeretnék támogatni. Ma már a költségvetés olyan állapotban van, hogy az otthonteremtést nagyobb forrásokkal tudják támogatni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség esetében is 30% lesz az állami támogatás, de a felső összegszerű korlátja magasabb lesz, mint a lakás-takarékpénztárak esetében (ez most személyenként évi 72 ezer forint). Rogán szerint ez indokolt, ugyanis ebből csak új építésű lakást lehet majd finanszírozni, amit 10 éven belül kell felépíteni.

Mindez gazdaság- és társadalompolitikai feladat, kiemelten a háromgyerekes családokat hoznák versenybe a kevesebb gyermeket vállalókkal, a kérdés nem a szociálpolitikához tartozik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem