21 °C Budapest

Így építsd be a tetőtered: milliókat spórolhatsz vele

2016. január 19. 14:06

Sokak fantáziáját megmozgatta, hogy a tetőtér beépítéshez is felvehető a 10+10 milliós CSOK, azonban ahogy korábbi cikkünkben már kifejtettük, hogy ez bizony csak új lakóegység létrehozásával lehetséges. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az új, 10+10 milliós Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK) csak és kizárólag új lakásokra vehetjük igénybe. A rendelet azonban tartalmaz egy rövid kitételt, miszerint tetőtér beépítésre és ráépítésre is felhasználhatjuk a támogatást, így sok családi háztulajdonos gondolkodhat a kedvezmény igénylésében.

Hogyan építsük be a tetőteret?

Két féle tetőtér beépítés után kaphatunk CSOK-ot:

  • Ha csak lakószobákat építünk, a bővítésre felhasználható CSOK-kal,
  • Ha viszont új lakóegységet hozunk létre, akkor a 10+10 milliós támogatással is élhetünk.

Az előbbinél a bővítés után járó kedvezményt vehetjük fel, ami megegyezik a használt lakás után igényelhető összeggel. Ennek annyi feltétele van, hogy a munkálatok felét fedezhetjük CSOK-ból, a másik felét önerőből vagy hitelből kell megoldanunk.

Az igazán nagy dobás viszont, ha a 10 milliós támogatást használhatjuk fel a beépítésre, ilyenkor azonban az új építésű ingatlanokra vonatkozó szabálynak kell megfelelni:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Új lakás - a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével - az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles.

A rendelet megengedi, hogy a családi házunk tetőtérének beépítésére vegyük fel a 10+10 milliós CSOK-ot, feltéve, ha új lakóegységet hozunk létre, de ehhez gyakorlatilag az új ingatlan építés szabályainak kell megfelelnünk. Pontosan mivel kell rendelkeznie egy, a feltételeknek megfelelő, tetőtér beépítésnek a 10+10-es CSOK-hoz?

  • Teljes értékű lakásnak kell lennie, saját bejárattal, ami nem nyílhat a másik lakásból.
  • Meg kell felelnie az összkomfort feltételeknek.
  • Nem elég lakószobákat felhúzni, konyhával és fürdőszobával is rendelkeznie kell, mintha egy új lakást vagy házat építenénk. Enélkül ugyanis egy ellenőrzés során könnyen megbukhatunk, ami a támogatás büntető kamattal növelt visszafizetésével jár.
  • Gyakorlatban külön albetétnek kell létrejönnie, akár társasházzá alakítással, akár enélkül.
  • A beépített ingatlanrészbe be kell jelentkeznie minden, a CSOK-szerződésben szereplő családtagnak (anya, apa, három gyerek). A korábban kialakított alsó házrész viszont ezzel lehet, hogy (hivatalosan legalábbis) üresen fog állni. Emiatt az sem elképzelhetetlen, hogy erre a helyi önkormányzat ingatlanadóját kell megfizetni.
  • A beépített "új lakásnak" meg kell felelnie a minimális négyzetméter szabályoknak, vagyis legalább 60 négyzetméternek kell lennie a beépített tetőtér hasznos alapterületének. Ebbe a korábban beépített részek nem számíthatóak bele, hiszen eleve egy másik lakóingatlan részét képezik.
A tetőtér beépítés vagy emeletráépítés tehát akkor lehetséges a 10+10 milliós támogatással, ha teljesen különálló lakás jön létre, így megfelel az újépítésű ingatlan feltételeinek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm