11 °C Budapest
Két dolog, ami miatt tuti, hogy nem kapsz CSOK-os hitelt

Két dolog, ami miatt tuti, hogy nem kapsz CSOK-os hitelt

Pénzcentrum
2016. január 14. 13:33

Az NGM tegnap kiadott útmutatása több, eddig nem ismert részletre is ráirányítja a figyelmet az új, 10+10 milliós Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) felhasználásáról. A vissza nem térítendő támogatás ugyan nem módosul emiatt, viszont a rendelet kizárja a tehetősebb családokat a kedvezményes hitel felvételéből. Nemcsak a tehetősek járnak rosszul, a kölcsön igénylésekor az sem mindegy, hogy házasok vagyunk-e.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán küldte el az új CSOK-ról szóló tájékoztatóját a bankoknak, a Magyar Bankszövetség ezt közzé is tette a honlapján.

Mégis van felső határ

Akik nagyobb értékű ingatlant szerettek volna venni a CSOK-ból, azok fellélegezhettek, mivel a vissza nem térítendő támogatásnál nincs maximálva az ingatlan értéke.

A tegnap kiküldött tájékoztatóból viszont kiderült: a kedvezményes, 10 millió forintos hitelnél ez már nem igaz, a vásárolt vagy épített ingatlan áfa és telekár nélkül számított bekerülési értéke nem lehet több 30 millió forintnál.

Ezt a pontot nem hangsúlyozza ki a CSOK-ról szóló rendelet, a korábbi paragrafusra való hivatkozásból azonban kiderül. A korlátozás jelentősen csökkentheti a felhasználás körét, elsősorban a gazdagabbak kerülhetnek ki a támogatottak köréből.

Érdekes, hogy különösen Budapesten csökkenhet a támogatással megvásárolható ingatlanok száma, mivel itt az új lakások átlagos négyzetméterára meghaladja az 500 ezer forintot. Az ennél olcsóbb lakásokkal a 60 négyzetméteres minimális lakásméretbe beleférhetünk, de jelenleg kevés új ingatlan felel meg ezeknek a feltételeknek együttesen.

Csak házaspárok kérhetik a hitelt

A most kiadott minisztériumi útmutatás alapján az igénylő sem egyezik feltétlenül meg a CSOK igénylőivel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vissza nem térítendő támogatást akár egyedülálló szülő is igényelheti (vagy a házaspár egyik tagja), míg a 3 százalékos, kedvezményes kölcsönt kizárólag házaspárok kérhetik.

Ez azért érdekes, mert hitelfelvételkor a házastársak vagy élettársak is jellemzően adóstársként szerepelnek a lakáshitel szerződéseknél. Az özvegyek, vagy gyermekeiket egyedül nevelő szülők viszont emiatt nem élhetnek majd a kedvező kamatozású kölcsönnel.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?