Itt a bizonyíték: így nyelik be a lakásáfa csökkentését a fejlesztők?

2016. január 8. 16:57

A mai napig vitatkozik azon az ingatlanszakma, vajon a lakásáfa csökkentése miatt olcsóbbak lesznek-e a lakások, vagy részben, esetleg egészben benyelik-e azt a kivitelezők. Nos, pálcát törni a kérdésben ugyan nem akarunk, de sokatmondó marketingfogásra bukkantunk nemrég az egyik budapesti lakóingatlanfejlesztés Facebook-oldalán.

Érdekes posztra bukkantunk minap a XI. kerületi lakóingatlan-fejlesztés, a Sasad Liget Facebook-oldalán. Az értékesítésért felelősök azt hirdetik:

Jelenlegi akciónkban bevezető árainkból adunk további kedvezményt az ÁFA csökkentésre tekintettel.

Majd egy mondattal később gyorsan hozzáteszik:

Az ÁFA mértéke január 15. után sem nő, de áraink kisebb emelése várható.

Így tehát joggal merül fel a költői kérdés, tényleg ennyire dübörög az ingatlanpiac, hogy az áfacsökkentés ellenére is van lehetőség áremelésre, vagy simán benyelik az áfacsökkentést - legalábbis annak egy részét - a projektcégek? Rögtön hozzátennénk persze azt is, hogy nem tudhatjuk biztosan, hogy ezt az akciót így tervezték-e már korábban, vagy az időközben jött CSOK-módosításra reagálnak így.

Cikkünk megjelenését követően Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. vezérigazgatója reagált felvetéseinkre. Levelének érdemi részeit alábbiakban közöljük, vágatlanul:

A lakóingatlan projekteknél a fejlesztők általában a projekt értékesítésének előrehaladtával, a kezdeti bevezető árak után folyamatosan emelik áraikat, így a projekt átlagárai jellemzően 5-10%-kal magasabbak, mint a bevezető árak, és a fejlesztő ezen átlagárakkal számol költségvetésében.

Ezen gyakorlattal egyező módon cégünk is bevezető árakkal indította el az értékesítést 2015. szeptember közepén. A "szokásos" üzletmenethez képest azonban két jelentős esemény történt, mely árazási stratégiánkra hatással volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Cégünk referenciái, a Sasad Liget korábbi ütemei és bevezető áraink oly annyira meggyőzőek voltak ügyfeleink számára, hogy 3 hónap alatt mintegy 115 lakást kötöttek le ügyfeleink. Normál esetben az árakat emelni kellett volna, de a másik "esemény", a sajtóban megjelent áfacsökkentésre vonatkozó hírek miatt úgy döntöttünk, hogy nem lenne fair korán szerződő vevőinkkel szemben, ha előbb emelnénk az árakat, majd a későbbi vevőknek újra csökkentenénk az áfa csökkentést követően, így tartottuk az eredetileg hirdetett árlistát. Az áfacsökkentés bejelentését követően pedig mintegy 8,7%-kal (az áfacsökkentés felével) csökkentettük bruttó árainkat, nem csak az új vevők felé, hanem a projekten korábban regisztrációs szerződést kötő ügyfelek számára is.

Akciónk megjelenését követően az elmúlt 1 hétben további 30 szerződést kötöttünk, és további 30 szerződéskötésre váró ügyfél vár időpontra. Így ezen ütem lakásaiból már csak 40-70 lakás vár gazdára.

Mint a fentiekből látszik, a teljes ütem mintegy 8,7%-kal az eredeti bruttó bevezető ár alatt kerül értékesítésre, és az általunk "megtartott" 8,7%-nyi áfa azt a célt szolgálja, hogy a projekt üzleti tervében eredetileg meghatározott átlagos nettó árbevétel elérhető legyen. Az áfa csökkentés és a CSOK eredményeként jelentősen bővülő fejlesztési aktivitás miatt az építési költségek emelkedésével is számolnunk kell, amely ezen ütem tekintetében várhatóan még nem fog jelentkezni, de következő ütemeink árazásában már ezen tényezőnek is meg kell jelennie.

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem