23 °C Budapest
Újabb részletek derültek ki a 10+10 milliós CSOK-ról

Újabb részletek derültek ki a 10+10 milliós CSOK-ról

Pénzcentrum
2015. december 29. 14:32

Kedden jelent meg az új otthonteremtési programról szóló rendelet a Magyar Közlönyben, a kibővített CSOK-kal akár 10+10 millió forintot is kaphatunk az államtól. Az alapkamat akár ötszörösét is fizethetjük büntetőkamatként, ha nem teljesítjük a feltételeket. Tényleg külföldiek is igényelhetik az új támogatást?

Az áfacsökkentésnek meg kell jelennie az új lakások árában is

 - kezdte a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről (CSOK) és az áfacsökkenésről szóló sajtótájékoztatót Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A lakásépítés áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken. Egy gyermek esetén 600 ezer forintig, két gyermeknél legfeljebb 1 millió 430 ezer forintot kaphatnak a családok, használt lakásnál 3 gyerekkel 2,2 millió forint lehet a CSOK összege és 2,75 millió forint a támogatás, ha négy vagy több gyerekünk van.

Új lakás esetén 600 ezer forint egy gyereknél, 2,6 millió két gyereknél és 3 vagy több gyerek esetén 10 millió forint lehet a támogatás összege.


Fiatal házaspárnak azok minősülnek, ahol az egyik fél még nem töltötte be a 40. évet.

Lényeges, hogy nemcsak hazai munkaviszony, hanem külföldi munkaviszony után is jogosultak lehetünk a támogatásra.


Ha valakinek nem születhet gyermeke, akkor örökbefogadással is megkaphatjuk a kedvezményt. 180 nap munkaviszonyt kell igazolni a támogatáshoz, ha valaki a támogatott hitelt is fel szeretné venni, akkor 2 évig biztosítottnak kell lenni. Új lakásépítésnek minősül az emeletráépítés, illetve a tetőtér beépítése is. Büntetett előélettel a CSOK nem igényelhető. Határon túliaknak Magyarországon épített ingatlanoknál igényelhető a kedvezmény.

Ha valaki nem teljesíti a három gyerek vállalását, akkor a támogatást a jegybanki alapkamat ötszörösével megegyező kamattal kell visszafizetnie.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mit kell tudni az új Otthonteremtési programról?

  • Három gyerek után 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapunk. Ha még nem meglévő gyerekről van szó, akkor 10 év alatt kell megszületnie a gyerekeknek, vagy ennyi idő alatt kell örökbe fogadnunk őket. Két bevállalt gyereknél nyolc év, egy bevállalt gyereknél pedig négy év áll a rendelkezésünkre.
  • A lakás négyzetmétereinek legalább a gyerekek számának húszszorosa kell lennie, míg lakásnál harmincszoros a szorzó. Három gyereknél tehát legalább 60 négyzetméteres lakást, vagy 90 négyzetméteres házat kell vennünk.
  • A korábban már felvett szocpol vagy CSOK összegét ki kell vonni a mostani támogatás összegéből.
  • Vállalt gyerekek esetén házastársnak kell lennie a szülőknek, de meglévő gyerekeknél ez már nem feltétel.
  • A 10 millió forintos, 25 éves futamidejű, kedvezményes hitel kamata 3 százalék. A kedvezményes, 10 millió forintos hitel 3 százalékos kamatát az állam garantálja.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?