24 °C Budapest
Mit csinál a NAV azzal a rengeteg lefoglalt ruhával?

Mit csinál a NAV azzal a rengeteg lefoglalt ruhával?

2015. december 25. 12:31

Ma már szinte mindent hamisítnak, így nem csoda, hogy év közben folyamatosan foglalnak le ezekből a hamis termékekből a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei. Vajon mi lesz a sorsra a hamis ruháknak és játékoknak?


Az idei év folyamán is több hamisított ruhát és gyerekjátékot foglalt le a NAV. Sok lefoglalt áru azonban attól még, hogy hamis használható lenne. Ezért most a karácsony apropóján annak jártunk utána, hogy vajon ezek a hamisított termékek nem kerülhetnének a rászoruló gyerekekhez?

Mi a hamisítók kedvence?

A hamis márkajelzésű termékek lefoglalása nem feltétlenül kötődik a karácsonyi ünnepekhez, mivel az egész év folyamán folyamatosan foglalnak le, hamisított árukat. Bár ma már mindent hamisítnak, a legtipikusabban hamísított termékcsoport továbbra is a ruházat, de emellett gyakran előfordul, hogy háztartási cikkeket, mosószereket, különféle műszaki cikkeket, gépeket, berendezéseket, vagy akár gyermekjátékokat hamisítanak.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A NAV pénzügyőrei gyakori ellenőrzéseket végeznek a közterületeken, piacokon, egyéb elárusítóhelyeken, ahol a hamis termékek nagy számban előfordulhatnak, de a közúti áruforgalmat is ellenőrzik, a hamis termékszállítmányok kiszűrése érdekében. Az ellenőrzések az EU külső határán lévő határátkelőhelyeken állandóak, ezen kívüli helyszíneken viszont alkalomszerűek.

Amennyiben egy termékről gyanítható, hogy hamis lehet, a NAV minden esetben szakértő segítségét veszi igénybe. Az előzetes szakértői vélemény általában igen rövid idő alatt elkészül, így az ellenőrzők hamar döntést tudnak hozni, hogy a terméket további vizsgálatok céljából vissza kell-e tartani, vagy a hamisítás egyértelmű ténye esetén le kell foglalni.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre a NAV.

Mi történik a lefoglalt hamis termékekkel?

A lefoglalt tárgyakat jellegüktől és minőségüktől függően a NAV felajánlhatja karitatív célokra, vagy megsemmisíti, vagy árverésen értékesíti.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hamis termékeket a NAV raktározza addig, amíg azok végleges jogi sorsa felöl, az illetékes szervek nem döntenek.

Karitatív célú felajánlás kezdeményezésére Nemzeti Erőforrás Minisztérium mellett működő Karitatív Tanács (tagjai: Magyar Vöröskereszt, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet) jogosult.

A hatóság alkalmanként értesíti a Karitatív Tanácsot, ha a törvény szerint az elkobzott dolog közérdekű felhasználásának lehet helye, innentől kezdve pedig a tanács dönt arról, hogy később esetleg az elkobzott tárgyak közérdekű felhasználását átveszi-e vagy sem.

Néhány fogás a közelmúltból:
  • December 8. - A pénzügyőrök több mint 26 millió forint értékű engedély nélkül forgalmazott csokoládét foglaltak le Budapest több helyszínén.
  • November 24. - 50 millió forint értékű hamis játékra és horgászbotra bukkantak a hivatal munkatársai.
  • November 12. - 5 millió forint értékű hamis játékot foglaltak le.
  • Szeptember 12. - 8 millió forintot meghaladó értékű különféle márkajelzésű hamis ruhákat találtak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?