5 °C Budapest

Mit csinál a NAV azzal a rengeteg lefoglalt ruhával?

2015. december 25. 12:31

Ma már szinte mindent hamisítnak, így nem csoda, hogy év közben folyamatosan foglalnak le ezekből a hamis termékekből a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei. Vajon mi lesz a sorsra a hamis ruháknak és játékoknak?


Az idei év folyamán is több hamisított ruhát és gyerekjátékot foglalt le a NAV. Sok lefoglalt áru azonban attól még, hogy hamis használható lenne. Ezért most a karácsony apropóján annak jártunk utána, hogy vajon ezek a hamisított termékek nem kerülhetnének a rászoruló gyerekekhez?

Mi a hamisítók kedvence?

A hamis márkajelzésű termékek lefoglalása nem feltétlenül kötődik a karácsonyi ünnepekhez, mivel az egész év folyamán folyamatosan foglalnak le, hamisított árukat. Bár ma már mindent hamisítnak, a legtipikusabban hamísított termékcsoport továbbra is a ruházat, de emellett gyakran előfordul, hogy háztartási cikkeket, mosószereket, különféle műszaki cikkeket, gépeket, berendezéseket, vagy akár gyermekjátékokat hamisítanak.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A NAV pénzügyőrei gyakori ellenőrzéseket végeznek a közterületeken, piacokon, egyéb elárusítóhelyeken, ahol a hamis termékek nagy számban előfordulhatnak, de a közúti áruforgalmat is ellenőrzik, a hamis termékszállítmányok kiszűrése érdekében. Az ellenőrzések az EU külső határán lévő határátkelőhelyeken állandóak, ezen kívüli helyszíneken viszont alkalomszerűek.

Amennyiben egy termékről gyanítható, hogy hamis lehet, a NAV minden esetben szakértő segítségét veszi igénybe. Az előzetes szakértői vélemény általában igen rövid idő alatt elkészül, így az ellenőrzők hamar döntést tudnak hozni, hogy a terméket további vizsgálatok céljából vissza kell-e tartani, vagy a hamisítás egyértelmű ténye esetén le kell foglalni.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre a NAV.

Mi történik a lefoglalt hamis termékekkel?

A lefoglalt tárgyakat jellegüktől és minőségüktől függően a NAV felajánlhatja karitatív célokra, vagy megsemmisíti, vagy árverésen értékesíti.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A hamis termékeket a NAV raktározza addig, amíg azok végleges jogi sorsa felöl, az illetékes szervek nem döntenek.

Karitatív célú felajánlás kezdeményezésére Nemzeti Erőforrás Minisztérium mellett működő Karitatív Tanács (tagjai: Magyar Vöröskereszt, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet) jogosult.

A hatóság alkalmanként értesíti a Karitatív Tanácsot, ha a törvény szerint az elkobzott dolog közérdekű felhasználásának lehet helye, innentől kezdve pedig a tanács dönt arról, hogy később esetleg az elkobzott tárgyak közérdekű felhasználását átveszi-e vagy sem.

Néhány fogás a közelmúltból:
  • December 8. - A pénzügyőrök több mint 26 millió forint értékű engedély nélkül forgalmazott csokoládét foglaltak le Budapest több helyszínén.
  • November 24. - 50 millió forint értékű hamis játékra és horgászbotra bukkantak a hivatal munkatársai.
  • November 12. - 5 millió forint értékű hamis játékot foglaltak le.
  • Szeptember 12. - 8 millió forintot meghaladó értékű különféle márkajelzésű hamis ruhákat találtak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem