Megvan az első ítélet a Fészakrakó-mutyiban

Pénzcentrum
2015. december 11. 09:32

Első fokon már ítélkeztek a "fészekrakó" ügyben - írja a Boon.hu.

A Miskolci Törvényszék tanácsvezető bírója 1 óra 32 percen keresztül olvasta fel a "miskolci fészekrakó per" néven ismertté vált büntetőügy első fokú lezáró határozatát.

A főként a miskolci Avasi lakótelepet érintő grandiózus ingatlancsalási ügynek az ítélethirdetéskor 290 vádlottja volt. Néhányan letöltendő, vagy felfüggesztett börtönbüntetést, vagyonelkobzást, többen próbára bocsátást, vagy megrovást kaptak.

A Miskolci Törvényszék 2012 májusában tartotta az első tárgyalást az ügyben és három és fél esztendő után tegnap megszületett az első fokú ítélet. A bíróság első fokon bűnösnek mondta ki az elsőrensdő vádlottként feltüntetett B. Marianna ügyvédnőt, akit bűnszövetségben társtettesként folytatólagosan elkövetett csalás, vesztegetés, okirathamisítás miatt hét év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és több mint 26 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

A nyomozati iratanyag mintegy 40 ezer oldalt tesz ki, amelyhez a bíróságon további 13 ezer oldalnyi irat egészített ki. A 161 tárgyalási nap jegyzőkönyvei 2 400 oldalt tesznek ki.

Mi is ez a fészekrakó-mutyi?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az érintettek, egy ügyvédnő és két társa, valamint egy pénzintézeti dolgozó közreműködésével a miskolci Avasi-lakónegyed 142 lakását értékesítették egymás között, meghamisítva az eladási árat, illetve hamis igazolásokkal államilag támogatott hitelhez és gyermekek után járó szociálpolitikai támogatáshoz jutva.

A miskolci ügyvédnő készítette az adásvételi szerződéseket, két ugyancsak miskolci lakos pedig a lakáseladók és vevők felhajtásában vett részt.

Az adásvételi szerződésekben a valósnál jóval magasabb árat tüntettek fel, ami a vevők úgynevezett önerejét biztosította az általában 4-8 millió forint közötti hitelfelvételhez, így gyakorlatilag a vásárlók egyetlen fillér nélkül jutottak lakáshoz. Az ingatlanok valós vételára és a szerződésben rögzített ár közötti különbözet további részén pedig az ügyvédnő és két társa osztozott. Esetenként ez akár 4-5 millió forintot is jelentett. A kapott összegből a felhajtók alkalmanként 30 ezer forintot fizettek a soron kívüli hitelelbírálásért az egyik pénzintézet csoportvezetőjének. Emellett a két közreműködő hamis munkáltatói igazolásokat is beszerzett a kölcsönkérelmekhez.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem