7 °C Budapest

Tízezrek kapják meg ezt a levelet: nem fognak örülni

2015. november 13. 11:33

Habár jelentősen csökkent a lakosság rezsitartozása, még mindig rengetegen maradnak el közműszámláikkal. Aki nem tud fizetni, az először fizetési emlékeztetőt, majd fizetési felszólítást, végül kikapcsolási értesítőt kap a szolgáltatójától. A szociálisan rászorulóknak több lehetősége is van azonban arra, hogy elkerüljék a "fagyhalált".

24 milliárd forinttal csökkent a lakossági rezsihátralék - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb adataiból. A legnagyobb tartozást jelenleg a villamos energia egyetemes szolgáltatóknál halmozták fel a lakosok. Itt közel 10 milliárd forinttal csökkent a lejárt határidejű hátralék, amely a tartozások harmadát jelenti. A földgáz tekintetében a kifizetetlen számlák összege közel felére csökkent, 2013 szeptemberében 25,69 milliárd forint, míg két évvel később már csak 13,13 milliárd forint tartozásuk volt az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott lakossági fogyasztóknak.

A számok mindenképp bíztatóak, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy még így is rengetegen vannak, akik képtelenek fizetni számláikat. A közműcégek korábbi statisztikái szerint például átlagosan a lakosság 20-25 százaléka van elmaradásban a számlákkal. Ráadásul a pozitív eredmények kizárólag a rezsicsökkentésnek köszönhetők, így szakértők szerint a rezsihátralék csökkenése hosszú távon fenntarthatatlan.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet véleménye szerint a rezsicsökkentés tartalékai kimerültek, a kormányzat elért a falig, így már nincs lehetőség a további rezsicsökkentésre.

Arról nem is beszélve, hogy még az uniós szinten is alacsonynak számító gáz- és áramárak ellenére is még mindig több tízmilliárdnyi a lakosság energiaszolgáltatói tartozása. Az sem véletlen, hogy egyes felmérések arról tanúskodnak, hogy közel egymillió háztartás tekinthető ma Magyarországon kifejezetten energiaszegénynek. Nekik pedig választaniuk kell majd idén télen is, hogy fűtenek vagy megveszik a legszükségesebbet maguknak és hozzátartozóiknak.

Mit tehetünk, ha nem tudjuk fizetni a számlákat?

A közműcégeknél általában több megoldás közül is választhatunk, ha valamiért nem tudjuk fizetni a számlákat. Az Elműnél például késedelem esetén először fizetési emlékeztetőt, majd fizetési felszólítást, végül kikapcsolási értesítőt küldenek.

Az első emlékeztető után öt napon belül részletfizetési kedvezményt vagy fizetési haladékot lehet kérni (évente egy alkalommal).

Amennyiben így sem sikerül a megadott határidőn belül rendezni a számlát, akkor kikapcsolják a szolgáltatást. Ha a kikapcsolástól számított 30 napon belül nem egyenlíti ki az ügyfél a követelést, akkor az Elmű felmondja a szerződést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az E.ON-nál is lehetőség van részletfizetés kérésére évente egyszer, valamint a havi rézszámlában kiszámlázott fogyasztás mennyiségének módosítására is, amennyiben ideiglenes vagy tartós fizetési nehézségbe ütköztünk. Utóbbi esetben érdemes szem előtt tartani azt, hogy ha a részszámla alap csökkentését kértük, akkor az éves leolvasás után már nem lehet részletfizetést kérni. Ha nem sikerül rendezni a tartozást, akkor később már nem csak az elmaradást, hanem a felszólító levél, a kikapcsolási felszólítás, a ki-és visszakapcsolás díj is tovább növeli a költségeket.

Mikor jön a behajtó?

Gyakran előfordul, hogy a kezdetben csak egyhavi, pár ezer forintos tartozás igen hamar több tízezresre, vagy akár százezresre duzzad. A szolgáltatók tapasztalatai szerint ilyenkor már alig tudják az ügyfelek egy összegben kifizetni a tartozásukat. Tartós késedelem esetén végül nem marad más, mint a kikapcsolás.

Ezután a fizetési hátralékok behajtása többféleképpen is történhet: peren kívüli eljárás vagy jogi úton történő peres behajtás. Ezt van, hogy a közműcégek egy külső követeléskezelő segítségével végzik el.

Amennyiben a közműcég a tartozásunk behajtásával egy követeléskezelő céget bíz meg, akkor az először postai levélben tájékoztatja az adóst arról, hogy a továbbiakban ő a jogosult a tartozás beszedésére. Amennyiben erre nem érkezik válasz, vagy nem történik meg a tartozás rendezése, akkor a cég SMS-t is küldhet az ügyfélnek. Ilyenkor sokan nem reagálnak a fizetési felszólításokra, pedig a követeléskezelő cégek is nagyra értékelik, ha az adós hajlandó együttműködni . Így általában lehetőséget adnak az adósság átütemezésére vagy részletfizetésre, és egyedi ajánlatok készítésével próbálják biztosítani a pénzügyi rendezést.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?