14 °C Budapest

Erre érdemes figyelni: akár 30 ezres bírságot is kaphatsz

2015. november 10. 14:06

Hiába büntetik már 2012 óta, még mindig rendszeresen látni olyan embereket, akik a busz- vagy villamosmegállókban cigiznek. Pedig egyre gyakrabbak az ellenőrzések is, a kiszabott bírságok összege néhány év leforgása alatt majdnem a duplájára emelkedett.


A nem dohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának és forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény 2011-es módosítása után 2012. január elsejétől tilos és büntetendő a dohányzás a megállókban is.

5 méter!

A szabályozás szerint a közösségi közlekedés kijelölt megállóiban vagy várakozó helyen, illetőleg helyiségben, valamint a nyílt légterű megálló, várakozó hely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül tilos a dohányzás. Abban az estben pedig, ha a dohányzás korlátozása alá tartozó terület nem határozható meg egyértelműen, akkor a dohányzás a megállót vagy várakozó helyet kijelölő táblától vagy más jelzéstől számított 5 méteres sugarú körnek megfelelő körzetben tilos.

A tiltások ellenére mai napig gyakran látni a busz- vagy villamosmegállókban dohányzókat, ezért utánajártunk, hány embert büntettek meg a szabályozás bevezetése óta. Azt is megnéztük, hogy mekkora bírságot fizethetnek, akik megszegik a tilalmat.

Egyre több az intézkedés

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának adatai szerint a megállókban való dohányzás miatti intézkedések száma ugrásszerű növekedést mutat. Míg 2012-ben 31 darab, addig 2015 már 122 intézkedés történt pedig még nincsen vége az évnek. Bár az intézkedések száma több mint a háromszorosára növekedett, ez nem mondható kiemelkedően soknak. A kiszabott bírságok összege is növekedett, a 2012-es adatokhoz képest majdnem a duplájára nőtt.

{{EMBED:infogram_0_kiszabott_birsagok_a_megalloban_torteno_dohanyzasert}}

KATTINTS! Fogadjunk, hogy emiatt még Te is letennéd a cigit!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A dohányzási tilalmat a közterület-felügyelet valamint az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrzi.

A jogszabályok betartását a közterület-felügyelők járőrszolgálat keretében rendszeresen ellenőrzik, különös hangsúlyt fektetve a tömegközlekedési eszközök megállóhelyeire

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága.

Mekkora lehet a bírság?

A közterület-felügyelet a helyszíni ellenőrzés során 5 ezertől 30 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. Míg az egészségügyi államigazgatási szerv egészségvédelmi bírságot szabhat ki, melynek összege a dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megsértése esetén legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer forintig terjedhet.

Drágább lehet a cigi

Több száz forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta, ha a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által a közelmúltban bejelentett adóemelés bekövetkezik. Így egy átlagos, középkategóriás cigarettával számolva, amelynek doboza jelenleg mintegy ezer forint, hamarosan 1200 forinttal lehet kalkulálni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem