-1 °C Budapest

Erre érdemes figyelni: akár 30 ezres bírságot is kaphatsz

2015. november 10. 14:06

Hiába büntetik már 2012 óta, még mindig rendszeresen látni olyan embereket, akik a busz- vagy villamosmegállókban cigiznek. Pedig egyre gyakrabbak az ellenőrzések is, a kiszabott bírságok összege néhány év leforgása alatt majdnem a duplájára emelkedett.


A nem dohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának és forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény 2011-es módosítása után 2012. január elsejétől tilos és büntetendő a dohányzás a megállókban is.

5 méter!

A szabályozás szerint a közösségi közlekedés kijelölt megállóiban vagy várakozó helyen, illetőleg helyiségben, valamint a nyílt légterű megálló, várakozó hely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül tilos a dohányzás. Abban az estben pedig, ha a dohányzás korlátozása alá tartozó terület nem határozható meg egyértelműen, akkor a dohányzás a megállót vagy várakozó helyet kijelölő táblától vagy más jelzéstől számított 5 méteres sugarú körnek megfelelő körzetben tilos.

A tiltások ellenére mai napig gyakran látni a busz- vagy villamosmegállókban dohányzókat, ezért utánajártunk, hány embert büntettek meg a szabályozás bevezetése óta. Azt is megnéztük, hogy mekkora bírságot fizethetnek, akik megszegik a tilalmat.

Egyre több az intézkedés

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának adatai szerint a megállókban való dohányzás miatti intézkedések száma ugrásszerű növekedést mutat. Míg 2012-ben 31 darab, addig 2015 már 122 intézkedés történt pedig még nincsen vége az évnek. Bár az intézkedések száma több mint a háromszorosára növekedett, ez nem mondható kiemelkedően soknak. A kiszabott bírságok összege is növekedett, a 2012-es adatokhoz képest majdnem a duplájára nőtt.

{{EMBED:infogram_0_kiszabott_birsagok_a_megalloban_torteno_dohanyzasert}}

KATTINTS! Fogadjunk, hogy emiatt még Te is letennéd a cigit!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

A dohányzási tilalmat a közterület-felügyelet valamint az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrzi.

A jogszabályok betartását a közterület-felügyelők járőrszolgálat keretében rendszeresen ellenőrzik, különös hangsúlyt fektetve a tömegközlekedési eszközök megállóhelyeire

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága.

Mekkora lehet a bírság?

A közterület-felügyelet a helyszíni ellenőrzés során 5 ezertől 30 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. Míg az egészségügyi államigazgatási szerv egészségvédelmi bírságot szabhat ki, melynek összege a dohányzással összefüggő tilalmak, korlátozások megsértése esetén legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer forintig terjedhet.

Drágább lehet a cigi

Több száz forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta, ha a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által a közelmúltban bejelentett adóemelés bekövetkezik. Így egy átlagos, középkategóriás cigarettával számolva, amelynek doboza jelenleg mintegy ezer forint, hamarosan 1200 forinttal lehet kalkulálni.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06