28 °C Budapest
Százezrekbe kerül a rezsicsökkentés: vajon megéri?

Százezrekbe kerül a rezsicsökkentés: vajon megéri?

MTI
2015. október 23. 21:01

Idén októberig duplájára nőtt a kondenzációs gázkazánok iránti kereslet, a szeptember 26-án életbe lépett kazáncsere rendelet és az ingatlanpiaci beruházások hatására pedig 10 százalékkal emelkedtek az eladások.

A az épületgépészeti kis- és nagykereskedéssel foglalkozó Szerelvénybolt Kft. tájékoztatása szerint az uniós rendelet eredményeként a szokásosnál előbb indult be a kazánvásárlási szezon: míg az elmúlt években az első októberi hűvös hétvégén kezdték javíttatni vagy cserélni a készülékeket, az idén sokan már augusztusban elintézték a kazánjavítást vagy -cserét.

A vállalat elmondta: egy kondenzációs kazán átlagosan 235 ezer forintba kerül, ugyanakkor átlagosan 30 százalékot lehet spórolni egy kondenzációs készülékkel a hagyományos készülékekhez képest, bár ez nagyban függ a fűtési rendszer megfelelő kiépítésétől és az épület hőszigetelő képességétől is. A hagyományos kéményes készülék átlagos induló fogyasztói ára 130 ezer forint.

A kazáncsere minden tényezőt egybevéve mintegy 10 éven belül megtérül.

Évente mintegy 60 000 gázkazán kerül forgalomba Magyarországon, ebből 2014-ben még csak 25-30 százalék volt a kondenzációs készülékek aránya, idén pedig már csaknem 50 százalék.

Az augusztus végéig legyártott és forgalomba helyezett gázkészülékeket hivatalosan még 2 évig értékesíthetik a forgalmazók, de az idei kereslet alapján előreláthatóan 1 éven belül szinte biztosan ki fognak futni a hagyományos készülékekből felhalmozott raktárkészletek, mivel egyes típusok már most nem érhetők el.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?