-1 °C Budapest

Rengeteg élelmiszer landol a kukában: pedig életeket is menthetne

2015. október 16. 17:07

A világ élelmiszertermelésének egyharmada megy kárba évente, miközben 300 rosszul táplált gyerek hal meg óránként. A legszegényebb országok változatlanul 2015-ben is a szubszaharai régió és egyes déli és délkelet-ázsiai országok. Ma van az Élelmezés Világnapja.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 1979-ben, történetesen éppen magyar határozati javaslat alapján nyilvánította október 16-át Élelmezési Világnappá.

A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. Döbbenetes adat ugyanis, hogy a világ élelmiszertermelésének egyharmada kárba vész évente, miközben 300 rosszul táplált gyerek hal meg óránként. Bár az is igaz, hogy amióta mérik, a Világbank adatai szerint most először valószínűleg 10 százalék alá csökken a mélyszegénységben élők aránya a világban. A csökkenés hatására 2015-ben az emberiség 9,6 százaléka, vagyis idézőjelben "már csak" 702 millió ember él mélyszegénységben.

A legszegényebb országok változatlanul 2015-ben is a szubszaharai régió és egyes déli és délkelet-ázsiai országok. Itt továbbra is minden második ember tekinthető szegénynek és sajnálatosan ezen országok helyzetén nem sikerült hatékonyan változtatni

- ismerteti a tényeket Temesváry Zsolt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója.

A világon egymilliárd ember alultáplált, jóllehet mindegyikük jóllakhatna az Európában és az Egyesült Államokban kidobott élelmiszer negyedéből. A szegények - helyzetükből adódóan - ráadásul egészségtelenebbül táplálkoznak, mint a gazdagok - mondja Pados Gyula, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára, címzetes egyetemi docens.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Aki szegény, az legkönnyebben rizshez, tésztához, krumplihoz fér hozzá, ezekre sokáig azt mondták, hogy bőven fogyaszthatók, de a hús szabadabban fogyasztható, de azt inkább a felső osztály engedheti meg magának - mondta.

Az ENSZ szerint a megfelelő élelemhez való jog az alapvető emberi jogok közé tartozik.

Az emberi szervezetet az éhezés és az alultápláltság teszi a legsebezhetőbbé.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?