Így csap le a rezsidémon a magyar családokra idén télen

Így csap le a rezsidémon a magyar családokra idén télen

2015. október 6. 06:07

Rezsicsökkentés ide, kormányzati árkontroll oda, a magyar családokra alacsony jövedelmi helzetük jelenti a legnagyobb veszélyt. Ez az igazi rezsidémon ma Magyarországon.

Ugyan az előző évekhez hasonlóan hivatalosan már szeptember 15-én elindult a fűtési szezon Magyarországon, a jó időnek hála a legtöbb háztartásban viszont csak az elmúlt napokban kellett valójában elindítani a szolgáltatást. Annak azonban, aki nem átalánydíjat fizet, hamarosan már a brutál rezsiszámlákkal kell farkasszemet néznie. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hiába a rezsicsökkentés,

a lakásfenntartási kiadások közül a legnagyobb terhet továbbra is a fűtésre szánt összeg előteremtése jelenti a magyar családoknak.

Nem kell azonban aggódni, a kormányzat ugyanis elkötelezett, a friss nyilatkzatok szerint marad a rezsicsökkentés!

Olyan modell kidolgozását kezdtük el és fogjuk előterjeszteni, ami lehetővé teszi azt, hogy ezek az árak minimum így maradjanak, de lehetőség szerint tovább csökkenjenek

- hangsúlyozta a Portfolio-nak adott exkluzív interjújában Németh Lászlóné.

A Miniszterelnökség pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerint számos lehetőség áll a nemzeti közműszolgáltató rendelkezésére az olcsó árak fenntartásához, így az orosz gázvásárlási szerződésen kívüli piaci alapú beszerzés, az egységes gáz-, illetve az árampiaci szolgáltató központtal történő milliárdos spórolás, vagy akár a közvetlen paksi áramvásárlás is.

Mennyi az annyi?

Így a fűtési szezon előtt mi sem igazolhatná egyébként jobban a rezsiharc eredményeit, mint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyár közepén közzé tett nemzetközi összehasonlító vizsgálata, amely szerint Európa fővárosai közül egyaránt Budapesten az egyik legolcsóbb a lakossági villamos energia, és a lakossági földgáz átlagára. A magyar fővárost csak egy-egy város, áramár esetében Belgrád, míg fölgáz esetében Bukarest előzi meg.

Na persze vásárlóerő-paritáson már korántsem ez a helyzet: az elemzés tökéletesen mutatja, hiába a kormányzati árkontroll, a családok jövedelmi helyzete annyira gyenge uniós összehasonlításban, hogy még a rendkívül alacsony átlagárak mellett is több gondot okoz a rezsi előteremtése (különösen a villamos nergia esetében), mint a legtöbb uniós országban.

De a rezsidíjak és a jövedelmi helyzet közötti uniós szakadékot jól mutatja a MEKH jelentésének azon része is, amelyben egy kétszemélyes, gyermektelen háztartás ún. teherbíró képességét vizsgálták. Az eredmények szerint ugyanis ebben az összehasonlításban sem állunk túl jól: mindössze 6 európai nagyvárosban emészti fel a családok fizetésének nagyobb részét a rezsi, mint Budapesten.

Nem árt takarékoskodni

A számok tehát mindenképp elgondolkodtatóak és valamiféle gazdaságossági fordulat megtételére, takarékosságra ösztönöznek. sokan sokféleképpen próbálnak spórolni a rezsiköltségen, ám nem mindig a költséges energetikai felújítások, vagy éppen a fagyoskodás a megoldás, sokat takaríthatunk meg néhány egyszerű és ésszerű lépéssel is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fűtésszámlán úgy lehet a legjobban spórolni, ha úgynevezett temperáló fűtést végzünk, ami csupán annyit jelent, hogy otthonukban megpróbálunk fönntartani egy állandó alaphőmérsékletet, azaz akkor sem engedjük kihűlni a lakást, ha nem vagyunk odahaza. Otthonunk hőmérsékletét távollétünkben is egy komfortos 15-16 fokon tartva elérjük, hogy ne hűljenek le a falak és a bútorok, s a fogyasztás csökkenése mellett annak is örülhetünk, hogy a hidegből hazaérve kevesebb idő alatt fűtjük be a lakást.

KATTINTS! Te is fával fűtesz? Komoly bírságot kaphatsz, ha...

A különböző fűtőberendezések eltérő lehetőséget kínálnak a fogyasztás csökkentésére. A radiátoros rendszereket pár ezer forintért már hőfokszabályozóval láthatjuk el, a konvektorokat szakértő szerelő segítségével teljesítményszabályozó üzemmódra állíthatjuk át. A kazánnal fűtők a fűtési számlán akár 10-15 százalékot is megspórolhatnak azzal, hogy az éves karbantartást elvégeztetik a szervizzel, hiszen az elszennyeződött alkatrészek miatt egy kazán több energiát fogyaszt, és kisebb hőt termel.

Amennyiben már jó melegre fűtöttük a lakásunkat, fogyasztásunk attól is függ, hogy a meleget meddig tudjuk benntartani otthonunkban. Az ablaknál és a falaknál szökik a legtöbb meleg, ezért érdemes jól szigetelni lakásunk helyiségeit. Érdemes a régi nyílászárókat lecserélni, vagy korszerűsíteni, de ha ezeket a munkálatokat nem végeztük el ősz végéig, pár apró trükkel még most is segíthetünk helyzetünkön.

Rosszul szigetelő ajtókhoz, vagy ablakokhoz már pár száz forintokért beszerezhető az úgynevezett huzatfogó henger, mely az ablakok és ajtók réseibe illeszthető. Sokszor már az is segít, ha az ajtók és ablakok elé télen vastagabb sötétítőfüggönyt helyezünk fel. Léteznek már úgynevezett hőtükrök is, amiket a radiátor mögé a falhoz kell rögzítenünk, ezek a falban elnyelődő hőt visszaverve növelik a helyiség hőmérsékletét.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?