17 °C Budapest
Így csap le a rezsidémon a magyar családokra idén télen

Így csap le a rezsidémon a magyar családokra idén télen

2015. október 6. 06:07

Rezsicsökkentés ide, kormányzati árkontroll oda, a magyar családokra alacsony jövedelmi helzetük jelenti a legnagyobb veszélyt. Ez az igazi rezsidémon ma Magyarországon.

Ugyan az előző évekhez hasonlóan hivatalosan már szeptember 15-én elindult a fűtési szezon Magyarországon, a jó időnek hála a legtöbb háztartásban viszont csak az elmúlt napokban kellett valójában elindítani a szolgáltatást. Annak azonban, aki nem átalánydíjat fizet, hamarosan már a brutál rezsiszámlákkal kell farkasszemet néznie. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hiába a rezsicsökkentés,

a lakásfenntartási kiadások közül a legnagyobb terhet továbbra is a fűtésre szánt összeg előteremtése jelenti a magyar családoknak.

Nem kell azonban aggódni, a kormányzat ugyanis elkötelezett, a friss nyilatkzatok szerint marad a rezsicsökkentés!

Olyan modell kidolgozását kezdtük el és fogjuk előterjeszteni, ami lehetővé teszi azt, hogy ezek az árak minimum így maradjanak, de lehetőség szerint tovább csökkenjenek

- hangsúlyozta a Portfolio-nak adott exkluzív interjújában Németh Lászlóné.

A Miniszterelnökség pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára szerint számos lehetőség áll a nemzeti közműszolgáltató rendelkezésére az olcsó árak fenntartásához, így az orosz gázvásárlási szerződésen kívüli piaci alapú beszerzés, az egységes gáz-, illetve az árampiaci szolgáltató központtal történő milliárdos spórolás, vagy akár a közvetlen paksi áramvásárlás is.

Mennyi az annyi?

Így a fűtési szezon előtt mi sem igazolhatná egyébként jobban a rezsiharc eredményeit, mint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyár közepén közzé tett nemzetközi összehasonlító vizsgálata, amely szerint Európa fővárosai közül egyaránt Budapesten az egyik legolcsóbb a lakossági villamos energia, és a lakossági földgáz átlagára. A magyar fővárost csak egy-egy város, áramár esetében Belgrád, míg fölgáz esetében Bukarest előzi meg.

Na persze vásárlóerő-paritáson már korántsem ez a helyzet: az elemzés tökéletesen mutatja, hiába a kormányzati árkontroll, a családok jövedelmi helyzete annyira gyenge uniós összehasonlításban, hogy még a rendkívül alacsony átlagárak mellett is több gondot okoz a rezsi előteremtése (különösen a villamos nergia esetében), mint a legtöbb uniós országban.

De a rezsidíjak és a jövedelmi helyzet közötti uniós szakadékot jól mutatja a MEKH jelentésének azon része is, amelyben egy kétszemélyes, gyermektelen háztartás ún. teherbíró képességét vizsgálták. Az eredmények szerint ugyanis ebben az összehasonlításban sem állunk túl jól: mindössze 6 európai nagyvárosban emészti fel a családok fizetésének nagyobb részét a rezsi, mint Budapesten.

Nem árt takarékoskodni

A számok tehát mindenképp elgondolkodtatóak és valamiféle gazdaságossági fordulat megtételére, takarékosságra ösztönöznek. sokan sokféleképpen próbálnak spórolni a rezsiköltségen, ám nem mindig a költséges energetikai felújítások, vagy éppen a fagyoskodás a megoldás, sokat takaríthatunk meg néhány egyszerű és ésszerű lépéssel is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fűtésszámlán úgy lehet a legjobban spórolni, ha úgynevezett temperáló fűtést végzünk, ami csupán annyit jelent, hogy otthonukban megpróbálunk fönntartani egy állandó alaphőmérsékletet, azaz akkor sem engedjük kihűlni a lakást, ha nem vagyunk odahaza. Otthonunk hőmérsékletét távollétünkben is egy komfortos 15-16 fokon tartva elérjük, hogy ne hűljenek le a falak és a bútorok, s a fogyasztás csökkenése mellett annak is örülhetünk, hogy a hidegből hazaérve kevesebb idő alatt fűtjük be a lakást.

KATTINTS! Te is fával fűtesz? Komoly bírságot kaphatsz, ha...

A különböző fűtőberendezések eltérő lehetőséget kínálnak a fogyasztás csökkentésére. A radiátoros rendszereket pár ezer forintért már hőfokszabályozóval láthatjuk el, a konvektorokat szakértő szerelő segítségével teljesítményszabályozó üzemmódra állíthatjuk át. A kazánnal fűtők a fűtési számlán akár 10-15 százalékot is megspórolhatnak azzal, hogy az éves karbantartást elvégeztetik a szervizzel, hiszen az elszennyeződött alkatrészek miatt egy kazán több energiát fogyaszt, és kisebb hőt termel.

Amennyiben már jó melegre fűtöttük a lakásunkat, fogyasztásunk attól is függ, hogy a meleget meddig tudjuk benntartani otthonunkban. Az ablaknál és a falaknál szökik a legtöbb meleg, ezért érdemes jól szigetelni lakásunk helyiségeit. Érdemes a régi nyílászárókat lecserélni, vagy korszerűsíteni, de ha ezeket a munkálatokat nem végeztük el ősz végéig, pár apró trükkel még most is segíthetünk helyzetünkön.

Rosszul szigetelő ajtókhoz, vagy ablakokhoz már pár száz forintokért beszerezhető az úgynevezett huzatfogó henger, mely az ablakok és ajtók réseibe illeszthető. Sokszor már az is segít, ha az ajtók és ablakok elé télen vastagabb sötétítőfüggönyt helyezünk fel. Léteznek már úgynevezett hőtükrök is, amiket a radiátor mögé a falhoz kell rögzítenünk, ezek a falban elnyelődő hőt visszaverve növelik a helyiség hőmérsékletét.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?