1 °C Budapest
Közeledik a fűtésszezon: nálad rendben van a kémény?

Közeledik a fűtésszezon: nálad rendben van a kémény?

2015. szeptember 22. 15:01

A kémény minden ház kötelező tartozéka, mégis keveset foglalkozunk vele. A Gfk kutatása során négy válaszadóból három nem tudott említeni egyetlen kéménygyártót sem. Pedig az utóbbi években időről időre hevesen változó időjárás következményei, valamint a fűtésrendszerek korszerűsítése mind érintik a kéményszerkezeteket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyarországon épült házak kéményeinek átlagéletkora (a már elvégzett felújításokat is figyelembe véve) 20 év. A házépítési szezonban folytatott online megkérdezés során adott válaszokból kiderül, hogy négyből három megkérdezett hagyományos falazott - azaz téglából, könnyűbetonból, jellemzően habarcskötéssel készült - kéménnyel rendelkezik. A legmodernebb technológiát képviselő előre gyártott elemes kémény a háztartások tíz százalékában, míg a jellemzően legrövidebb élettartamú szerelt kémény a háztartások 30 százalékában található meg - írja a Gfk Hungária Piackutató Kft. közleményében.

Az adatok szerint legelterjedtebb hagyományos falazott kémények jelentik a legtöbb nehézség forrását: már minden tizedik tulajdonosnak volt valamilyen problémája falazott kéménnyel, míg hasonló gondokról az előre gyártott elemes, illetve a szerelt kéményekkel kapcsolatban mindössze a válaszadók 2-3 százaléka számolt be.

A jellemzően felmerült hátrányok nagy része az égéstermék lerakódásából, illetve a kémény dugulásából adódott. Ötből egy válaszadó a tégla töredezését, a kémény eldőlését vagy leomlását, illetve a nem szakszerű építésből eredő problémát említette. Nagy erejű szél, jégeső, viharos idő tízből egy falazott kéményben okozott már kárt, míg az elmúlt néhány évben egyre szeszélyesebb időjárás a más típusú kéményeknek mindössze 3-4 százalékában tett kárt a megkérdezettek bevallása szerint.

Mindazonáltal a jellemzően magasabb életkorú falazott kéményeknek 43 százaléka volt felújítva megépítése óta, és ezeknek a felújításoknak a 41 százaléka öt évnél nem régebben történt. Ezzel egyidejűleg az előre gyártott elemes kéményeknél, illetve a szerelt kéményeknél a felújítások aránya 14-17 százalékra tehető. Figyelembe véve a rövidtávú fűtéskorszerűsítési tervekről a megkérdezések során beszámolók 24 százalékos arányát, továbbá az államilag is támogatott kazáncseréket és az egyre szeszélyesebb időjárási körülmények következményeit, akár a felújítások arányának növekedése is valószínűsíthető.

A kémény nem megfelelő működéséből adódó következményekkel kapcsolatos válaszok a megkérdezettek ezirányú tájékozottságát mutatják. A nem biztonságos üzemelés esetleges eredményei közül legtöbben (a válaszadók 40, illetve 39 százaléka) a gázmérgezést, fulladást, valamint a visszaszivárgást, azaz az égéstermék nem megfelelő távozását említették, míg a halálos balesetet, mint lehetséges következményt 28 százalék vetette fel. A robbanás, tűzkár, mint lehetséges végkimenet, a megkérdezettek 13 százalékánál jelenik meg.

A vizsgálat rámutat arra, hogy ház építése, felújítása esetén tízből kilenc válaszadó bizonyos munkákat illetően előtérbe helyezi a biztonságot az árral szemben és ugyanilyen arányban tartják fontosnak a megkérdezettek az alacsony energiafelhasználást is. A tudatosság és biztonságra törekvés tükröződik abból is, hogy a minőségi építőanyagok használatát a válaszadók több mint 60 százaléka nagyon fontosnak tartja a fűtési rendszer, a gáz- és villanyszerelés, a hőszigetelés, a ház alapja, a nyílászárók és a kémény esetén, míg kevésbé fontos szerepet játszik az alapanyagok minőségét, a bútorokat, belső falfestékeket, szanitereket és burkolatokat illetően.

{{EMBED:infogram_0_kemeny-5356690275}}

A kéménnyel kapcsolatos döntést a válaszadók mindössze 2 százaléka hozná meg saját maga. Ötből egy megkérdezett a kivitelezőre bízná a döntést, míg 79 százalék saját bevallása szerint bár tájékozódna maga is, emellett kikérné a kivitelező, egyéb szakértők vagy a kéményseprő véleményét is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?