3 °C Budapest

Közeledik a fűtésszezon: nálad rendben van a kémény?

2015. szeptember 22. 15:01

A kémény minden ház kötelező tartozéka, mégis keveset foglalkozunk vele. A Gfk kutatása során négy válaszadóból három nem tudott említeni egyetlen kéménygyártót sem. Pedig az utóbbi években időről időre hevesen változó időjárás következményei, valamint a fűtésrendszerek korszerűsítése mind érintik a kéményszerkezeteket.

A Magyarországon épült házak kéményeinek átlagéletkora (a már elvégzett felújításokat is figyelembe véve) 20 év. A házépítési szezonban folytatott online megkérdezés során adott válaszokból kiderül, hogy négyből három megkérdezett hagyományos falazott - azaz téglából, könnyűbetonból, jellemzően habarcskötéssel készült - kéménnyel rendelkezik. A legmodernebb technológiát képviselő előre gyártott elemes kémény a háztartások tíz százalékában, míg a jellemzően legrövidebb élettartamú szerelt kémény a háztartások 30 százalékában található meg - írja a Gfk Hungária Piackutató Kft. közleményében.

Az adatok szerint legelterjedtebb hagyományos falazott kémények jelentik a legtöbb nehézség forrását: már minden tizedik tulajdonosnak volt valamilyen problémája falazott kéménnyel, míg hasonló gondokról az előre gyártott elemes, illetve a szerelt kéményekkel kapcsolatban mindössze a válaszadók 2-3 százaléka számolt be.

A jellemzően felmerült hátrányok nagy része az égéstermék lerakódásából, illetve a kémény dugulásából adódott. Ötből egy válaszadó a tégla töredezését, a kémény eldőlését vagy leomlását, illetve a nem szakszerű építésből eredő problémát említette. Nagy erejű szél, jégeső, viharos idő tízből egy falazott kéményben okozott már kárt, míg az elmúlt néhány évben egyre szeszélyesebb időjárás a más típusú kéményeknek mindössze 3-4 százalékában tett kárt a megkérdezettek bevallása szerint.

Mindazonáltal a jellemzően magasabb életkorú falazott kéményeknek 43 százaléka volt felújítva megépítése óta, és ezeknek a felújításoknak a 41 százaléka öt évnél nem régebben történt. Ezzel egyidejűleg az előre gyártott elemes kéményeknél, illetve a szerelt kéményeknél a felújítások aránya 14-17 százalékra tehető. Figyelembe véve a rövidtávú fűtéskorszerűsítési tervekről a megkérdezések során beszámolók 24 százalékos arányát, továbbá az államilag is támogatott kazáncseréket és az egyre szeszélyesebb időjárási körülmények következményeit, akár a felújítások arányának növekedése is valószínűsíthető.

A kémény nem megfelelő működéséből adódó következményekkel kapcsolatos válaszok a megkérdezettek ezirányú tájékozottságát mutatják. A nem biztonságos üzemelés esetleges eredményei közül legtöbben (a válaszadók 40, illetve 39 százaléka) a gázmérgezést, fulladást, valamint a visszaszivárgást, azaz az égéstermék nem megfelelő távozását említették, míg a halálos balesetet, mint lehetséges következményt 28 százalék vetette fel. A robbanás, tűzkár, mint lehetséges végkimenet, a megkérdezettek 13 százalékánál jelenik meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vizsgálat rámutat arra, hogy ház építése, felújítása esetén tízből kilenc válaszadó bizonyos munkákat illetően előtérbe helyezi a biztonságot az árral szemben és ugyanilyen arányban tartják fontosnak a megkérdezettek az alacsony energiafelhasználást is. A tudatosság és biztonságra törekvés tükröződik abból is, hogy a minőségi építőanyagok használatát a válaszadók több mint 60 százaléka nagyon fontosnak tartja a fűtési rendszer, a gáz- és villanyszerelés, a hőszigetelés, a ház alapja, a nyílászárók és a kémény esetén, míg kevésbé fontos szerepet játszik az alapanyagok minőségét, a bútorokat, belső falfestékeket, szanitereket és burkolatokat illetően.

{{EMBED:infogram_0_kemeny-5356690275}}

A kéménnyel kapcsolatos döntést a válaszadók mindössze 2 százaléka hozná meg saját maga. Ötből egy megkérdezett a kivitelezőre bízná a döntést, míg 79 százalék saját bevallása szerint bár tájékozódna maga is, emellett kikérné a kivitelező, egyéb szakértők vagy a kéményseprő véleményét is.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?