2 °C Budapest

Jönnek a gigabírságok: ezt sok magyar kutyatartó benézi

2015. augusztus 9. 13:00

Kétszázezer forintos bírságot is kaphat, aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját a főváros több területén, és egyes településeken országszerte. Az önkormányzattól függ, hol büntetnek.

Augusztus elsejével Budapesten a Ferencvárosban is életbe lépett a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet. Ha valaki a kijelölt kutyafuttatókon kívül sétál kisállatával póráz nélkül, súlyos bírságot kell fizetnie. A kiszabható büntetés 200 ezer forint is lehet. Eddig lehetett póráz nélkül a kutya, de a gazdája környezetében kellett tartózkodnia. Most ez az engedmény eltűnt.

Az adott település, fővárosi kerület önkormányzatától függ, ott büntetnek-e, vagy sem. Van, ahol nem fogadták el a rendeletet. Érdemes a lakóhelyünk szerinti önkormányzatnál érdeklődni az ottani szabályokról.

Az rendeletet azért is különösen nehéz betartani, mert sok kerületben aprócska kutyafuttatók vannak, és az ebeknek rendelet ide vagy oda, a mozgásigényük még mindig van. Az intézkedésre azért volt szükség, mert sok a felelőtlen kutyatartó, aki nincs tekintettel mások biztonságára.

Mi legyen helyette?

Egyes nézetek szerint a büntetésalapú szabályozás, vagy a szabad mozgás ellehetetlenítése helyett inkább arra volna szükség, hogy a kutyatartást, vagy a póráz nélküli sétáltatást engedélyhez kössék.

Bécsben például egy ún. kutyavezetői vizsga sikeres letételéhez kötik a kutyatartást a veszélyesnek minősített fajták esetében. Azok a gazdik, akiknek a kategóriába nem tartozó fajtájú kutyájuk, keverékük van, szintén megszerezhetik a "jogosítványt", mely által egy évig mentesülnek a helyi ebadó befizetése alól - írja a kutyabarathelyek.hu.

Másért is jár a bírság

Ha ebben a kánikulában nem megfelelő helyre visszük fürdeni a kutyánkat, akkor is szép kis bírságot kaphatunk. Ennek elkerülése érdekében az Eb Ovo Egyesület összegyűjtötte azokat a strandokat, ahol gazda és a kutyája közösen fürdőzhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bírság egészen pontosan nem is olcsó, 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet.

Az országban 30 kutyabarát strand van, sok közülük ingyenes, de van, ahol fizetni kell a belépésért. A velencei-tavi Drótszamár kempingbe például 650 forint a felnőtt, és 550 forint a gyerek belépő, a kutyáért nem kell külön fizetni.

A Balatonban a kijelölt fürdőhelyeken nem lehet kutyával strandolni. Lehetnek olyan területek is, amik nincsenek kijelölve fürdésre, de ott az érintett önkormányzat tilthatja meg a kutyák fürdetését. Viszont jogi akadálya annak nincs, hogy valaki csónakkal, vitorlással behajózzon a Balatonba és ott fürödjön az állattal.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem