18 °C Budapest

Jönnek a gigabírságok: ezt sok magyar kutyatartó benézi

2015. augusztus 9. 13:00

Kétszázezer forintos bírságot is kaphat, aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját a főváros több területén, és egyes településeken országszerte. Az önkormányzattól függ, hol büntetnek.

Augusztus elsejével Budapesten a Ferencvárosban is életbe lépett a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet. Ha valaki a kijelölt kutyafuttatókon kívül sétál kisállatával póráz nélkül, súlyos bírságot kell fizetnie. A kiszabható büntetés 200 ezer forint is lehet. Eddig lehetett póráz nélkül a kutya, de a gazdája környezetében kellett tartózkodnia. Most ez az engedmény eltűnt.

Az adott település, fővárosi kerület önkormányzatától függ, ott büntetnek-e, vagy sem. Van, ahol nem fogadták el a rendeletet. Érdemes a lakóhelyünk szerinti önkormányzatnál érdeklődni az ottani szabályokról.

Az rendeletet azért is különösen nehéz betartani, mert sok kerületben aprócska kutyafuttatók vannak, és az ebeknek rendelet ide vagy oda, a mozgásigényük még mindig van. Az intézkedésre azért volt szükség, mert sok a felelőtlen kutyatartó, aki nincs tekintettel mások biztonságára.

Mi legyen helyette?

Egyes nézetek szerint a büntetésalapú szabályozás, vagy a szabad mozgás ellehetetlenítése helyett inkább arra volna szükség, hogy a kutyatartást, vagy a póráz nélküli sétáltatást engedélyhez kössék.

Bécsben például egy ún. kutyavezetői vizsga sikeres letételéhez kötik a kutyatartást a veszélyesnek minősített fajták esetében. Azok a gazdik, akiknek a kategóriába nem tartozó fajtájú kutyájuk, keverékük van, szintén megszerezhetik a "jogosítványt", mely által egy évig mentesülnek a helyi ebadó befizetése alól - írja a kutyabarathelyek.hu.

Másért is jár a bírság

Ha ebben a kánikulában nem megfelelő helyre visszük fürdeni a kutyánkat, akkor is szép kis bírságot kaphatunk. Ennek elkerülése érdekében az Eb Ovo Egyesület összegyűjtötte azokat a strandokat, ahol gazda és a kutyája közösen fürdőzhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bírság egészen pontosan nem is olcsó, 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet.

Az országban 30 kutyabarát strand van, sok közülük ingyenes, de van, ahol fizetni kell a belépésért. A velencei-tavi Drótszamár kempingbe például 650 forint a felnőtt, és 550 forint a gyerek belépő, a kutyáért nem kell külön fizetni.

A Balatonban a kijelölt fürdőhelyeken nem lehet kutyával strandolni. Lehetnek olyan területek is, amik nincsenek kijelölve fürdésre, de ott az érintett önkormányzat tilthatja meg a kutyák fürdetését. Viszont jogi akadálya annak nincs, hogy valaki csónakkal, vitorlással behajózzon a Balatonba és ott fürödjön az állattal.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?