3 °C Budapest

Itt nyaralnak a gazdagok: ezek a luxusvárosok a Balaton partján

2015. július 28. 13:33

Akár egymillió forint is lehet egy balatonfüredi apartman négyzetméter ára, de ez csak kismértékben köszönhető a piac fellendelülésének, sokkal inkább annak, hogy a város divatossá vált, mert könnyen elérhető Budapestről és csodás ingatlanokat kínál.

Tavaly már éreztük az élénkülést itt a Balaton északi partján is - számol be tapasztalatairól a GDN Ingatlanhálózat veszprémi partnere, Horváth Márton. A Pannon Ingatlan ügyvezetője azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a kereslet megélénkülése nem minden esetben hozott magával áremelkedést.

Füred a legtrendibb

Az északi part Tihanytól Akarattyáig, az autópálya közelsége miatt közkedvelt. Itt szinte mindent keresnek: telket, nyaralót, szőlőt, lakást és családi házat is. Elsősorban az ár - érték arány határozza meg, hogy könnyen eladható-e egy ingatlan vagy sem. Az élénkülő kereslet sokakat ösztönzött áremelésre, de ami évekig nem kelt el, az drágábban sem fog gazdára találni.

A kínálati árak azt mutatják, hogy Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany vonatkozásában a jó minőségű ingatlanok átlagára 350 ezer forint négyzetméterenként. Ez azt jelenti, hogy 150 ezer és 600 ezer forint közötti négyzetméteráron lehet ezeken a településeken lakáshoz vagy házhoz jutni. Természetesen előfordulhatnak ettől eltérő árak, főleg a luxuskategóriában, ahol több fontos tényező is befolyásolja az árképzést (vízpart közelsége, panoráma, kikötő, felszereltség, stb.).

Nyugi vagy nyüzsi

Az a laikus hiedelem, hogy a tóhoz közeli ingatlanokat keresi a többség, de ez nem teljesen igaz. Az a réteg, aki a buli és a strand miatt akar itt nyaralót, valóban előnyben részesíti azokat az ingatlanokat, amelyek maximum 10-15 percre vannak a legközelebbi fürdőhelytől, de nem ők vannak többségben. Egyre nagyobb a kereslet, főleg az itt letelepedni kívánó, nem kizárólag nyaralni érkező vevők részéről a csendes, balatoni panorámát kínáló házakra.

Élni ugyanis inkább itt lehet, a partközeli ingatlanoknál a parkolási nehézségek és az intenzív éjszakai élet okozta zaj elriasztják a költözni vágyókat. Mindkét területen, a vízparton és a hegyoldalakban is, a felújítandó, éppen ezért fajlagosan olcsóbb vagy az igényesen átépített, stílusos belső tereket kínáló ingatlanokat keresik a vevők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miénk a Balaton

A vásárlók többsége magyar, a legtöbben a fővárosból érkeznek. Éppen ezért lényeges szempont az autópálya közelsége, hiszen ma már alig egy óra alatt elérhető Budapest autóval. Tihanytól távolabb azonban nem szívesen mennek a fővárosi vásárlók, mert a közlekedés kevésbé ideális. Az a tendecia, amely néhány évtizede a külföldiek beáramlását mutatta, mára nyomokban sincs jelen. A fizetőképes hazai réteg azonban nagyon szívesen vásárol és tart fenn nyaralót a Balatonon továbbra is.

Hitel van, alku nincs

A Pannon Ingatlan ügyvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a kínálatiból mára keresletivé alakuló piacon nem az árak emelkedése az egyetlen említésre méltó változás. Jól jellemzi a jelenlegi szituációt az a tény, hogy jelentősen csökkent az áralku lehetősége és mértéke. Két évvel ezelőtt akár az is előfordulhatott, hogy a meghirdetett árnál 20 százalékkal kevesebbért kelt el egy ingatlan, átlag 10 százalék volt az áralku mértéke. Ma az átlag inkább 5 százalék, de az is előfordul, hogy csupán párszázezer forint a meghirdetett és az adásvételi szerződésen szereplő összeg közötti különbség.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?