27 °C Budapest
Most milliókat kaphatsz ajándékba: ennyit várnak cserébe

Most milliókat kaphatsz ajándékba: ennyit várnak cserébe

2015. június 20. 12:25

Sok információ látott már napvilágot a július 1-től igényelhető CSOK-kal kapcsolatban. Bőven vannak azonban még olyan részletkérdések, amelyekre eddig nem nagyon kaptunk választ. Ezekből szemezettünk.

Alig tíz nap múlva, július elsején elstartol a családok kibővített otthonteremtési kedvezménye, vagyis a CSOK. A 7 legfontosabb kérdést a jogosultságról, illetve az igénylés menetéről már tegnap górcső alá vettük, most azonban néhány érdekes részletbe avatjuk be olvasóinkat.

4 fontos kérdés, amelyre IGEN a válasz:

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, akinek korábban már volt lakástulajdona?

Igen; viszont amennyiben a korábbi lakás(ok) értékesítése 5 éven belül történt, annak árát be kell számítani a mostani beruházásba saját erőként. A beszámítandó eladási ár jogszabályi kivételekkel csökkenthető.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki lakástulajdonától adásvétel keretében néhány nappal korábban vált csak meg kifejezetten azért, hogy igénybe vehesse a CSOK-ot? Szabályos ez?

Igen; de annak eladási árát be kell számítani az önerőbe. Lásd az 1. pontot!

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki 100 százalékos tulajdonosa egy 10 millió forintos lakásnak, amelyet egy 20 millió forintosra cserél, és a különbözetet részben önerőből, részben a CSOK-ból állná? Mit tekintünk a CSOK-ra feljogosító lakáscserének?

Igen; bármilyen értékű ingatlant, ami nagyobb/egyenlő értékű, mint az eladásra kerülő.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki egyedülálló - például elvált anyuka és 3 gyereke?

Igen; életkori megkötéstől függetlenül a természetes személyek (házastársak, élettársak, egyedülállók) már meglévő gyermekek és a terhesség betöltött 24. hetét követően magzat vagy ikermagzat után.

5 fontos kérdés, amelyre NEM a válasz:

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, korábban már vett igénybe szocpolt?

Nem; pontosabban azon gyermek után nem vehet igénybe CSOK-ot, amelyik után már a korábbi jogszabályok alapján igénybe vett szocpolt vagy LÉT-et.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az igénylés időpontjában 49 százalékos lakástulajdonnal rendelkezik?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem; csak akkor, ha az a lakás öröklés vagy tulajdonközösség megszüntetése révén került a tulajdonába, vagy az adott ingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, akinek az együttlakó házastársa 100 százalékos lakástulajdonnal rendelkezik közös otthonukban?

Nem; azonban van 3 kivételes eset:

  • 1. Amennyiben az adott ingatlan lebontását az építésügyi hatóság elrendelte, vagy az adott ingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.
  • 2. Bővítés esetén,ha ez a bővítendő ingatlan, nem minősül többlet ingatlannak, de a bővítés megvalósulására közös tulajdonná kell, hogy váljon, és a házastárs tulajdonjoga is bejegyzésre kell, hogy kerüljön az ingatlan-nyilvántartásban.
  • 3. Lakáscsere esetén sem kizárt, ha ez a csereingatlan, és a támogatási céllal érintett ingatlanban mindkét fél tulajdont szerez.

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki összes lakástulajdonát házastársára íratta a megelőző napokban kifejezetten azért, hogy igénybe vehesse a CSOK-ot? Szabályos-e ez?

Nem; lásd az előző válaszoknál!

Igénybe veheti-e a CSOK-ot az, aki a megvásárolt lakást nem otthonként, hanem befektetési céllal, lakás-bérbeadásra hasznosítja? Ellenőrzi-e bárki a lakáshasználatot?

Nem; az Állam és a NAV is ellenőrizheti.

Az indulásig hátralévő időben lehetőséget biztosítunk olvasónknak arra, hogy feltegyék a támogatással kapcsolatos kérdéseiket. A kérdéseket, július 10-ig a csok@penzcentrum.hu e-mail címre várjuk. A felmerült kérdésekre az FHB Bank CSOK-szakértője ad majd választ, várhatóan itt a Pénzcentrumon, cikk formájában.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?