Itt élnek a legidősebbek Magyarországon

Itt élnek a legidősebbek Magyarországon

2015. május 27. 17:45

Öregedő társadalom, csökkenő népességszám. Különböző statisztikák, szervezetek figyelmeztetnek az elöregedés hátrányos hatásaira, felkapjuk rá a fejünket, de valljuk be, a környezetünkben kevéssé érzékeljük ezt, össztársadalmi folyamatként gondolunk ezekre az adatokra.

Az Otthontérkép most feldolgozta és térképre tette a KSH népszámlálási adatainak korra vonatkozó statisztikáit, amiből kiderül, hogy a Magyarország mely településein, mely régióiban magas a fiatalok aránya, melyek az elöregedő régiók.

A kortérképen a lakónépességet 4 csoportba sorolta az oldal:

  • 0 - 21 éves korcsoport (1990 után születettek a 2011-es népszámláláshoz viszonyítva)
  • 21-41 évesek korcsoportja
  • 41-60 évesek korcsoportja
  • 60 év felettiek korcsoportja

Magyarországon a népszámlálási adatok szerint a legkisebb korcsoportot a 21 éven aluliak alkotják, a népesség mindössze 18,6 százaléka fiatalabb, mint 21 év, miközben 60 év feletti korcsoport aránya 25-nál is nagyobb. A legnépesebb korcsoport a 21-41 évesek csoportja, ami jó jel is lehetne addig, amíg el nem érik a nyugdíjkorhatárt, de a csoportban a családalapítási hajlandóság és a születésszám is stagnál. Ha a csoportba tartozók nem válnak szülővé és nem születik családonként legalább két gyermek, akkor az a társadalom elöregedését.

Magyarország egyes régiói gyorsabban öregednek

Megyei szinten elsőre nem tapasztalhatók nagy különbség a korosságban, de érdekes összefüggések rajzolódnak ki, ha tüzetesebben vizsgáljuk a kortérképeket. A fiatalok aránya Pest megyében és az Észak - Keleti országrészben magasabb az átlagnál, de más-más tényezők játszanak szerepet az egyes térségekben. Miközben Pest megyében az agglomerációba kiköltöző harmincasok gyermekei növelték a korcsoport arányát, addig az Észak - Keleti országrészben az átlagkort tekintve fiatalabban szülő anyákkal és a magasabb születésszámmal magyarázható az átlagnál magasabb arány. A térképekről és az adatokról a migráció, mint demográfiai folyamat is jól követhető. Jellemző a fiatalabb korosztályra, akik még kisebb kötöttséggel rendelkeznek, hogy mobilisebb, könnyebben költözik munkalehetőség érdekében.

Ezért is a legmagasabb a 21-41 éves korosztály aránya Budapesten, Pest megyében, Győr-Moson-Sopron megyében, ahol ez az arányszám kivétel nélkül magasabb 29 százaléknál. Ezek azok a régiók jelenleg Magyarországon, ahol több a munkalehetőség és a fiatalok számára ezért vonzó célterültek. Ezzel szemben például Békés megye, Heves megye, Somogy megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye az elköltözés bázisa, a migrációs térkép szerint is ezekből a megyékből a legmagasabb az elvándorlás, ezért itt a 21-41 éves korosztály aránya a legalacsonyabb az országban, 25 százalék körül alakul.
Részletesebb térképért és adatokért kattints ide.

Ennek megfelelően az említett bázis térségekben az idősebb korosztály aránya az átlagnál magasabb, így ezeken a területeken az országoshoz képest gyorsabb is lehet az elöregedés folyamata, hiszen a fiatal felnőtt korosztály elköltözésével a szülőkorúak aránya is csökken, így a születendő gyerekszám is jóval alacsonyabb az országos átlaghoz képest, a középkorú, idős korosztály pedig már röghöz kötött, lényegesen kisebb a költözési hajlandóság.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Budapest a fiatal felnőttek célpontja

De sokan váltják le a belvárosi életmódot és költöznek az agglomerációba. Ennek a szuburbanizációs folyamatnak tudható be, hogy Budapest agglomerációjában a 21 év alatti korosztály aránya magasabb az átlagnál, de ez az agglomerációba költözési folyamat megfordulni látszott az elmúlt években. Ma már jellemzően inkább csak a vidékről Budapestre felköltözők választják az agglomerációt néhány éves belvárosi létet követően.

A Budapestre költöző fiatal felnőtt korosztályt főleg a Belváros forgataga vonzza, a térképen jól látható, hogy a belvárost körül ölelő kerületekben (VI., VII., VIII,. IX., XIII.) a legmagasabb a 21-41 éves korosztály aránya. A fiatalok számára ez a terület értéket képvisel, könnyen elérhető szórakozási, kikapcsolódási lehetőség, fiatalos közösség jellemzi a kerületeket. Ezzel szemben a Budai kerületekben és a Belvárosban az átlagnál idősebb korosztály él, a legmagasabb a II. és XII. és az V. kerületben a 60 feletti korosztály aránya, amit a budai kerületek zöldebb, nyugalmat sugárzó világa meg is magyaráz.

A külváros kerületeiben a korcsoportok aránya nem mutat jelentős eltérést az országos arányokhoz képest, de ez nem jelenti azt, hogy itt minden rendben van, hiszen tudjuk, hogy a társadalom elöregedőben van.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?