Újabb csalássorozat: pénzt követelnek az internetezőktől

Újabb csalássorozat: pénzt követelnek az internetezőktől

2015. február 16. 12:30

Az eddigieknél is kártékonyabb zsaroló vírus terjed, amely emailben érkezik a postafiókba. A csatolmányt megnyitva a számítógépen lévő összes dokumentumot zárolja és csaknem ötszázezer forintos váltságdíjat kér. Aki fizet, az sem biztosan kapja meg a titkosítás feloldásához szükséges jelszót. Csizmazia-Darab István IT-biztonsági szakértő szerint több új vírusirtó program telepítésével és odafigyeléssel érdemes megelőzni a bajt.

Régebben, jól másfél évvel ezelőtt is előfordult már egy ilyen, úgynevezett CryptoLocker vírus. Ezeknek az a nagy veszélye, hogy úgy el tudjuk kódolni az állományokat a számítógépen, hogy azt utána semmilyen módszerrel nem lehet visszaállítani. Ez a mostani, CTP Locker elnevezésű még erősebb titkosítási módszert használ. Hiába használ az ember vírusirtót, előfordulhatnak olyan új variánsok, amelyek még nem kerültek be az adatbázisba, akinek pedig nincs antivírus-programja, még nagyobb veszélyben van

- figyelmeztet Csizmazia-Darab István.

Az IT-biztonsági szakértő szerint ha ezeket a kártevőket le is tudjuk szedni a gépről, az elkódolt állományokat utána csak váltságdíjért kaphatjuk vissza. Ennek nagyságrendje ebben, a legfrissebb változatban már 8 bitcoin, ami nagyjából

460 ezer forintnak felel meg.

Több újdonsága is van a mostani vírusnak: csináltak egy tesztüzemmódot, ahol öt tetszőlegesen kiválasztott fájlt vissza lehet alakítani ingyen, még mielőtt kifizetnénk a váltságdíjat. A korábbi két napnál hosszabb időt - 96 órát - hagytak a tépelődésre. A négy nap lejárta után azonban megduplázták a bűnözők a váltságdíj összegét.

A megelőzéshez naprakészen kell tartani a rendszereket, antivírus-programot kell használni, és nagyon fontos, hogy a saját munkákat rendszeresen el kell menteni egy külső adathordozóra. Ez lecsatlakoztatott és elkülönített, fizikailag más helyen tárolt mentést jelent, mert az olyan tárhelynek, - hálózatos meghajtó, felhő, USB-kulcs, ami a betűjellel csatlakoztatott a számítógépre - a tartalma elkódolható, ahogy a helyben tárolt mentéseink is.

A zsaroló vírus megjelenési formája például egy látszólag futárküldeményről érkezett e-mail, amely arról tájékoztat, hogy a mellékelt állományból derül ki, mit küldött a csomagküldő. A legutóbbi vírust tartalmazó e-mail arról tájékoztat: elektronikus faxot kaptunk, amelynek minden részletéért kattintsunk a mellékletre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Csizmazia-Darab István hozzátette:

A felhasználók körülbelül 5-10 százaléka mindig bedől, októberig a CryptoLocker és hasonló kártevők egy millió dollár védelmi pénzt tudtak kizsarolni az áldozatoktól.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25