24 °C Budapest
A magyar ingatlanos olcsó trükkjei

A magyar ingatlanos olcsó trükkjei

2014. október 7. 11:34

Hatalmas csoda ma Magyarországon, ha egy ingatlanhirdetés, illetve az adott ingatlan köszönőviszonyban van egymással - erre Szijjártó Péter hívta fel a figyelmet legutóbb. Az ingatlanosok azt ígérik, most majd minden más lesz.

Megnéztünk 10-15 ingatlant, amiből aztán számomra kiderült, hogy az ingatlanhirdetések világa egy elég furcsa világ. Tehát hogyha már köszönőviszony van az ingatlanhirdetés meg maga az ingatlan között, az már egy viszonylag jó hír

- mondta el a nevéhez köthető 167 millió forintos ingatlan megszerzése kapcsán a TV2 Mokka c. műsorában még a múlt hét közepén Szijjártó Péter.

A külügyminiszter által említett problémákat az alábbi (jelenleg nem aktív), nagyjából 5 perc keresés után talált ingatlanhirdetés is jól illusztrálja.

Érdekes például, hogy míg az ingatlan alapterülete 99 négyzetméternek van megjelölve, addig a hirdetés szövege szerint a lakótér 72 négyzetméter, a terasz pedig 46 négyzetméter. Az ingatlanos így fogalmaz:

(...) NAGY TERASZOS 46 nm kettő és félszobás 99 nm-es polgári lakás (...) Lakótér 72nm + 46 nm terasz
Tehát akárhogy nézzük, nem jön ki a matek.

Véleményünk szerint azonban a közvetítő dilettantizmusát még jobban mutatja a hirdetéshez csatolt, az ingatlanos által készített alaprajz. Az alábbi képen bal oldalt, nagy valószínűséggel a társasház alapító okiratából származó, míg jobb oldalt az ingatlanos által készített alaprajz látható a lakásról.

Összegezzük: 1 lakás, 2 alaprajz, MINIMÁLIS hasonlóság!

Most majd minden más lesz?!

A hazai ingatlanos szakmai nagyobb szereplői - a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) kezdeményezésére - nemrég írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amelytől a szakma kibicektől való megtisztulását, illetve megújítását várják. A nyilatkozat szerint létrehoznak egy közös Ingatlanszakmai etikai kódexet, illetve egy etikai bizottságot, valamint meghatároznak majd szankcionálási módokat is.

Osadcow Gergely, a MIOSZ elnöke egy szakmai rendezvényen nemrég elmondta, hogy mindig is voltak törekvések a szakmán belül egy közös irányba való elindulásra, de ezeket rendszerint megakadályozták az érdekellentétek, és az a tény, hogy az ingatlanközvetítői szakmának a mai napig nincsen kamarája. Szintén hátráltató körülmény volt az ingatlanpiac elmúlt évekbeli mélyrepülése, mely az utóbbi hónapok adatai szerint újra felfelé ívelni látszik. Osadcow Gergely többek között emiatt is tartotta fontosnak, hogy ebben a pillanatban kell összefogni, és közösen kiszorítani az üzletág kártékony szereplőit.

Nos, nem lesz könnyű feladat, van belőlük bőven.
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55