A magyar ingatlanos olcsó trükkjei

2014. október 7. 11:34

Hatalmas csoda ma Magyarországon, ha egy ingatlanhirdetés, illetve az adott ingatlan köszönőviszonyban van egymással - erre Szijjártó Péter hívta fel a figyelmet legutóbb. Az ingatlanosok azt ígérik, most majd minden más lesz.

Megnéztünk 10-15 ingatlant, amiből aztán számomra kiderült, hogy az ingatlanhirdetések világa egy elég furcsa világ. Tehát hogyha már köszönőviszony van az ingatlanhirdetés meg maga az ingatlan között, az már egy viszonylag jó hír

- mondta el a nevéhez köthető 167 millió forintos ingatlan megszerzése kapcsán a TV2 Mokka c. műsorában még a múlt hét közepén Szijjártó Péter.

A külügyminiszter által említett problémákat az alábbi (jelenleg nem aktív), nagyjából 5 perc keresés után talált ingatlanhirdetés is jól illusztrálja.

Érdekes például, hogy míg az ingatlan alapterülete 99 négyzetméternek van megjelölve, addig a hirdetés szövege szerint a lakótér 72 négyzetméter, a terasz pedig 46 négyzetméter. Az ingatlanos így fogalmaz:

(...) NAGY TERASZOS 46 nm kettő és félszobás 99 nm-es polgári lakás (...) Lakótér 72nm + 46 nm terasz
Tehát akárhogy nézzük, nem jön ki a matek.

Véleményünk szerint azonban a közvetítő dilettantizmusát még jobban mutatja a hirdetéshez csatolt, az ingatlanos által készített alaprajz. Az alábbi képen bal oldalt, nagy valószínűséggel a társasház alapító okiratából származó, míg jobb oldalt az ingatlanos által készített alaprajz látható a lakásról.

Összegezzük: 1 lakás, 2 alaprajz, MINIMÁLIS hasonlóság!

Most majd minden más lesz?!

A hazai ingatlanos szakmai nagyobb szereplői - a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) kezdeményezésére - nemrég írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amelytől a szakma kibicektől való megtisztulását, illetve megújítását várják. A nyilatkozat szerint létrehoznak egy közös Ingatlanszakmai etikai kódexet, illetve egy etikai bizottságot, valamint meghatároznak majd szankcionálási módokat is.

Osadcow Gergely, a MIOSZ elnöke egy szakmai rendezvényen nemrég elmondta, hogy mindig is voltak törekvések a szakmán belül egy közös irányba való elindulásra, de ezeket rendszerint megakadályozták az érdekellentétek, és az a tény, hogy az ingatlanközvetítői szakmának a mai napig nincsen kamarája. Szintén hátráltató körülmény volt az ingatlanpiac elmúlt évekbeli mélyrepülése, mely az utóbbi hónapok adatai szerint újra felfelé ívelni látszik. Osadcow Gergely többek között emiatt is tartotta fontosnak, hogy ebben a pillanatban kell összefogni, és közösen kiszorítani az üzletág kártékony szereplőit.

Nos, nem lesz könnyű feladat, van belőlük bőven.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem