19 °C Budapest

Uttörő fejlesztés: ezzel spórol a budapesti idősotthon

MTI
2013. december 22. 11:06

Mintegy 20 millió forintba került az a gázmotoros kis erőmű, amelyet a Főgáz telepített egy budapesti idősek otthonába. A megtérülés 15 év alatt várható - mondta Koncz László, a társaság vezérigazgatója pénteken Budapesten, a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára pedig kiemelte, hogy jelenleg ezerötszáz kis erőmű működik az országban, 15 megawatt teljesítménnyel. A kormány támogatja az energiahatékonyság és -megtakarítás ilyen módját - tette hozzá a helyettes államtitkár. A kiserőművek az ellátás biztonságát is javítják, amellett, hogy csökkentik a káros anyag kibocsátást.

Koncz László azért tartja fontosnak a kis erőművek telepítését, mivel velük megspórolható a hálózat fejlesztése és kisebb a beruházási költség is.

A kiserőmű egy gázmotorral összekapcsolt generátorból áll. A generátor 20 kilowattóra villanyáramot állít elő, míg a motor hűtővizéből és a kipufogó hőjéből kétszer ennyi hőenergia nyerhető. Amikor a saját villanyáram fogyasztás kisebb a termeltnél, akkor a többlet bekerül a hálózatba - ismertette a működést a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a Főgáznak ez az első épületenergetikai projektje.

A megtérülés számításakor 90 százalékos üzemidővel számoltak, tehát évi 7300 órában működik a gázmotoros erőmű, 15 éven át. A vezérigazgató azonban hozzátette, hogy a mostani egy mintaprojekt, ilyen tapasztalatai még nincsenek a társaságnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM