35 °C Budapest

Uttörő fejlesztés: ezzel spórol a budapesti idősotthon

MTI
2013. december 22. 11:06

Mintegy 20 millió forintba került az a gázmotoros kis erőmű, amelyet a Főgáz telepített egy budapesti idősek otthonába. A megtérülés 15 év alatt várható - mondta Koncz László, a társaság vezérigazgatója pénteken Budapesten, a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára pedig kiemelte, hogy jelenleg ezerötszáz kis erőmű működik az országban, 15 megawatt teljesítménnyel. A kormány támogatja az energiahatékonyság és -megtakarítás ilyen módját - tette hozzá a helyettes államtitkár. A kiserőművek az ellátás biztonságát is javítják, amellett, hogy csökkentik a káros anyag kibocsátást.

Koncz László azért tartja fontosnak a kis erőművek telepítését, mivel velük megspórolható a hálózat fejlesztése és kisebb a beruházási költség is.

A kiserőmű egy gázmotorral összekapcsolt generátorból áll. A generátor 20 kilowattóra villanyáramot állít elő, míg a motor hűtővizéből és a kipufogó hőjéből kétszer ennyi hőenergia nyerhető. Amikor a saját villanyáram fogyasztás kisebb a termeltnél, akkor a többlet bekerül a hálózatba - ismertette a működést a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a Főgáznak ez az első épületenergetikai projektje.

A megtérülés számításakor 90 százalékos üzemidővel számoltak, tehát évi 7300 órában működik a gázmotoros erőmű, 15 éven át. A vezérigazgató azonban hozzátette, hogy a mostani egy mintaprojekt, ilyen tapasztalatai még nincsenek a társaságnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50