Uttörő fejlesztés: ezzel spórol a budapesti idősotthon

MTI
2013. december 22. 11:06

Mintegy 20 millió forintba került az a gázmotoros kis erőmű, amelyet a Főgáz telepített egy budapesti idősek otthonába. A megtérülés 15 év alatt várható - mondta Koncz László, a társaság vezérigazgatója pénteken Budapesten, a beruházás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára pedig kiemelte, hogy jelenleg ezerötszáz kis erőmű működik az országban, 15 megawatt teljesítménnyel. A kormány támogatja az energiahatékonyság és -megtakarítás ilyen módját - tette hozzá a helyettes államtitkár. A kiserőművek az ellátás biztonságát is javítják, amellett, hogy csökkentik a káros anyag kibocsátást.

Koncz László azért tartja fontosnak a kis erőművek telepítését, mivel velük megspórolható a hálózat fejlesztése és kisebb a beruházási költség is.

A kiserőmű egy gázmotorral összekapcsolt generátorból áll. A generátor 20 kilowattóra villanyáramot állít elő, míg a motor hűtővizéből és a kipufogó hőjéből kétszer ennyi hőenergia nyerhető. Amikor a saját villanyáram fogyasztás kisebb a termeltnél, akkor a többlet bekerül a hálózatba - ismertette a működést a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a Főgáznak ez az első épületenergetikai projektje.

A megtérülés számításakor 90 százalékos üzemidővel számoltak, tehát évi 7300 órában működik a gázmotoros erőmű, 15 éven át. A vezérigazgató azonban hozzátette, hogy a mostani egy mintaprojekt, ilyen tapasztalatai még nincsenek a társaságnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?