Mennyivel lesz olcsóbb az életünk jövőre?

Pénzcentrum
2013. december 17. 05:32

Jövőre tovább csökkenhet a lakossági gáz és villamos energia ára Magyarországon. Bár konkrétumokról egyelőre nem lehet beszélni, azonban egyes becslések szerint várhatóan 12,5 százalékos vágásra készülhet a magyar lakosság. A Pénzcentrum.hu kiszámolta, ez pontosan mennyit is jelenthet egy átlag magyar családnak.

Mi történt eddig?
  • Januártól 10 százalékkal csökkent a lakossági villamos energia-, gáz-, és távhő ára.
  • Júliustól 10 százalékkal mérséklődött a víz-, csatorna- és szemétszállítás-; valamint a szennyvízszippantás-, kéményseprés-, és PB-gáz ára is.
  • Novembertől 11,1 százalékkal csökkent a lakossági villamos energia-, gáz-, és távhő ára.

Orbán Viktor miniszterelnök még pénteken jelentette be, hogy a Fidesz már dolgozik az újabb, harmadik rezsicsökkentésen. Rogán Antal frakcióvezető a menetrendről közölte, hogy a pontos számok kialakítása végett létrehoznak egy munkacsoportot, amelyet ő vezet majd. A csoportnak tagja lesz Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára és Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője, de a munkacsoport ülésére meghívják majd Dorkota Lajost, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét is, mert vannak kérdéseik a számokat illetően.

Bár csak január elején dönt a Fidesz-frakció a harmadik rezsicsökkentés köréről és mértékéről, azonban néhány tájékozódási pont már elhangzott kormányzati oldalról. Fónagy János egy vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt: az elsődleges szempont továbbra is az áram és a gáz árának csökkentése, illetve a kormányzat szeretné elérni, hogy a magyar háztartások rezsiköltségei ne haladják meg az EU-átlagot. Ehhez természetesen a fizetésekhez képest kialakított rangsort vennék alapul, hiszen az Eurostat adatai alapján a hazai lakossági áram- és gázárak már ma jóval alacsonyabbak az uniós átlagnál. A Népszabadság számításai szerint egyébként várhatóan 12,5 százalékos vágásra készülhet a magyar lakosság (lenti példáinkban ekkora mértékű csökkentést vettünk alapul - a szerk.).

Mit jelent az újabb rezsivágás a magyar családoknak?

Egy példával szemléltetve a megszellőztetett költségcsökkenést, vegyünk alapul egy hazánkban átlagosnak mondható 120 négyzetméter alapterületű családi házat, melynek éves átlagos gázfogyasztása 3000 m3/év, ami a 2012-ben tapasztalt átlagárat alapul véve 408 000 forintos költséget jelentett a háztartásnak. Ehhez képest az újabb 12,5 százalékos költségcsökkenés közel 123 ezer forintos megtakarítást jelent majd a családnak éves szinten, amely havonta közel 10 ezer forint megtakarítást jelenthet a háztartás számára.

A villamos energia esetében is megszellőztetett költségcsökkenés érzékeltetéséhez pedig vegyünk alapul egy 4 fős háztartást, melynek havi áramigénye ~185 kWh. Ez évente ~2200 kWh, ami átszámítva 106 920 forintos költséget jelentett a családnak még 2012-ben általános villamos energia esetén. Ehhez képest a 2014-es újabb rezsicsökkentést követően már több mint 32 ezer forinttal több maradhat a családi kasszában éves szinten, ha a kormány valóban véghez viszi eredeti elképzeléseit.

Meddig lehet még vágni a költségeket?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint az eddig lezajlott rezsicsökkentések a vezetékes energiaszolgáltatásban többnyire azt a képet mutatták, hogy nem történtek mélyreható vizsgálatok az akciósorozat lépéseit megelőzően, hanem a politikai döntések rögtönzött végrehajtásának lehettünk tanúi. A lépésekből fakadó költségek fedezésére több esetben épültek be új keresztfinanszírozási elemek, aminek következtében a vállalati fogyasztók fizették meg a lakossági díjcsökkentés egy részét. A lakossági energiaszolgáltatás már a rezsicsökkentési programot megelőzően is veszteséget termelt a szolgáltatók számára, pozitív eredmény csak az energiaszállítást végző elosztótársaságoknál keletkezett, de azok profitját az idén életbe léptetett közműadó csökkentette le jelentős mértékben.

A kormány rezsicsökkentési akciója amellett, hogy egy rendkívül népszerű intézkedés a választások előtt, nagyban segíti a kabinet "államosítási" törekvéseit is, hiszen a további díjvágásokból fakadó veszteségek tovább csökkentik a felvásárolni kívánt energiaszolgáltatók értékét. Fontos azonban látni, hogy a költségeket nem fedező energiaárak a pazarlás irányába viszik el a fogyasztást, rontják az energiahatékonysági beruházások megtérülését, és ezáltal összességében egy nem fenntartható pályára vezetik az energiaellátását. Ennek a megközelítésnek az eredménye lehet továbbá a beruházások elmaradása, a szolgáltatás színvonalának romlása, állami tulajdonos esetén pedig ezen felül a költségvetési pozíció romlása, hiszen adóforintokat vagy az adott állami vállalat más területen megtermelt bevételeit kell a rendszer finanszírozására fordítani.

 

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm