26 °C Budapest

A távhősök ezúttal nem kapnak a rezsicsökkentésből?

2013. december 19. 08:34

Az eddigieknél kisebb és szűkebb körű lehet a jövőre ígért újabb rezsicsökkentés azért, hogy kevesebbe kerüljön a költségvetésnek - veti fel a lehetőségét a Napi.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy a Fidesz dolgozik a harmadik rezsicsökkentésen, ám ennek mértéke a megszellőztetett, 12,5 százalék helyett csak tíz százalék alatti lehet jövő év elején. A Napi.hu értesülései szerint a szolidabb mérséklést a költségvetésért aggódó politikusok szorgalmazák, de az újabb - immár harmadik - rezsicsökkentés pontos értékét csak a január közepére tervezett Fidesz-KDNP-frakcióülés határozza majd meg.

Az viszont már bizonyosnak tűnik, hogy a 2014-es mérséklés csak két üzletágra, az áram- és gázszolgáltatatásra korlátozódik majd, vagyis kimarad ebből a távhő, a víz- és a csatorna, valamint a szemétszállítás és kéményseprés díja is. Igaz, Fónagy még nyitva hagyta a lehetőséget, hiszen az MTI azon kérdésre hogy, mi az, aminek biztosan csökkenhet az ára, azt válaszolta: "ami a mai ismereteink szerint biztosnak tűnik, az a villamos energia és a gáz", ám ez nem azt jelenti, hogy csak ezek lehetnek olcsóbbak.

Annak oka, hogy a távhő ezúttal kimaradhat a szórásból, egyszerű: a távhőszolgáltatás egy részét állami vagy önkormányzati cégek látják el, s ezek már a második csökkentési hullámot követően veszteségessé váltak. A napilap úgy tudja, ebben az évben az állami költségvetés már 50 milliárd forintot kitevő pótlást adott a távhőcégeknek a további működéshez. Ez, az idei év végéig még néhány milliárddal gyarapodhat egy kemény tél esetén.

 

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem