A távhősök ezúttal nem kapnak a rezsicsökkentésből?

2013. december 19. 08:34

Az eddigieknél kisebb és szűkebb körű lehet a jövőre ígért újabb rezsicsökkentés azért, hogy kevesebbe kerüljön a költségvetésnek - veti fel a lehetőségét a Napi.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy a Fidesz dolgozik a harmadik rezsicsökkentésen, ám ennek mértéke a megszellőztetett, 12,5 százalék helyett csak tíz százalék alatti lehet jövő év elején. A Napi.hu értesülései szerint a szolidabb mérséklést a költségvetésért aggódó politikusok szorgalmazák, de az újabb - immár harmadik - rezsicsökkentés pontos értékét csak a január közepére tervezett Fidesz-KDNP-frakcióülés határozza majd meg.

Az viszont már bizonyosnak tűnik, hogy a 2014-es mérséklés csak két üzletágra, az áram- és gázszolgáltatatásra korlátozódik majd, vagyis kimarad ebből a távhő, a víz- és a csatorna, valamint a szemétszállítás és kéményseprés díja is. Igaz, Fónagy még nyitva hagyta a lehetőséget, hiszen az MTI azon kérdésre hogy, mi az, aminek biztosan csökkenhet az ára, azt válaszolta: "ami a mai ismereteink szerint biztosnak tűnik, az a villamos energia és a gáz", ám ez nem azt jelenti, hogy csak ezek lehetnek olcsóbbak.

Annak oka, hogy a távhő ezúttal kimaradhat a szórásból, egyszerű: a távhőszolgáltatás egy részét állami vagy önkormányzati cégek látják el, s ezek már a második csökkentési hullámot követően veszteségessé váltak. A napilap úgy tudja, ebben az évben az állami költségvetés már 50 milliárd forintot kitevő pótlást adott a távhőcégeknek a további működéshez. Ez, az idei év végéig még néhány milliárddal gyarapodhat egy kemény tél esetén.

 

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10