23 °C Budapest

Eladnád a házad? Nehéz dolgod lesz

Pénzcentrum
2013. augusztus 8. 12:02

Bár tavaly és 2011-ben is a szezonalitásnak megfelelő csekély visszaeseés volt tapasztalható júniushoz képest, idén azonban már 5 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát júliusban, mint egy hónappal korábban. Az idei forgalom tehát az első hét hónapban 48 ezer tranzakciót mutat és a nyári hónapoktól eltekintve folyamatos havi növekedésben van. Tavaly júliusig ugyan 60 ezer tranzakció volt, de ebbe erősen közrejátszott az év eleji végtörlesztés. Idén áprilistól azonban rendre nagyobb a forgalom, mint akár tavaly, vagy tavaly előtt. 2011-ben az első hét hónapban 46 ezer adás-vétel történt, ami 3 százalékkal kevesebb az idei adatoknál - derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.

Néhány napja a KSH is megjelentette a végleges, 2012-re vonatkozó tranzakciószám riportját, miszerint tavaly 86 ezer ingatlan adásvétel történt. A KSH adatai a "magánszemélyek által kötött és a teljes lakás átruházásával járó" tranzakciókra terjed ki. Ez azonban nem tükrözi a piac valódi méretét, csupán a magánszemélyek közötti forgalmat. A Duna House tranzakciószám riportja azonban azokra az adás-vételekre is kiterjed, amelyekben valamelyik fél jogi személy (vállalkozás) volt. Eszerint 2012-ben a tényleges piaci forgalom az ingatlanközvetítő elemzési osztályának számításai szerint 94 ezer volt.

Nagy volt a különbség a két országrészben vásárolt ingatlanok négyzetméter árában. A panelek esetében 15 százalékkal drágábban, 127 ezer Ft/m2 áron vették Nyugat-Magyarországon a lakásokat, tégla esetében azonban kétszer ekkora, 30 százalékos a különbség. A 200 ezer forint fölötti nyugati átlagot elsősorban a Balaton parti tranzakciók torzítják, ahol a 400-500 ezer Ft/m2 közötti adás-vétel tette ki a vásárlások zömét. Budapesten a budai oldal és a belváros téglalakásai valamivel 300 ezer Ft/m2 alatt keltek el, pesten ezeket 230 ezres átlagon vették.

Júliusra már Pest Megyében is 10 százalék alá, konkrétan 5 százalékra esett az újépítésű ingatlanok aránya a megvásároltak között. Az ország többi részén még ennél is kevesebb az újak forgalma. Továbbra is a használt, de jó minőségű lakásokat veszik. A felújítandók sem túl népszerűek, legnagyobb arányban a fővárosban vették ezeket, de ennek aránya is csupán 7 százalék volt.

A júniusban még legnépszerűbb XIII. kerület tovább tudott ugyan erősödni, de 2 százalékos ugrással most a XIV. kerület vezet. Vagyis a fővárosban keresők 18,2 százaléka megjelölte ezt a régiót, mint lehetséges célpontot. E kettő mellett a XI. sem marad le sokkal 17,3 százalékkal. Továbbra is belső és a budai kerületek a legnépszerűbbek, a főváros déli és dél-keleti régiója a sereghajtó 5 százalék alatti népszerűséggel.

Továbbra is a családi házat értékesítő eladóknak kell a legrugalmasabbnak lenniük az árak tekintetében. Vidéken átlagban 8 százalékkal kellett mérsékelni ezek árait, hogy megjelenjenek a vevők, akik további 11 százalékot tudtak alkudni. Pest Megyében ennél kicsivel jobb a helyzet ennél a típusnál, a fővárosban pedig a 6 százalékos árlevitel és a 9 százalékos alku szinte már kedvező adat. A tégla lakásoknál 4-6 százalék az árlevitel átlaga és 6 százalék körüli az alku, paneleknél pedig még alacsonyabb. Az összes típus átlagában 5 százalék az országos árleviteli átlag, az alku pedig 8 százalék vidéken és 6 százalék Budapesten.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eddigi legmagasabb, 42 százalék volt az elsőlakás vásárlók aránya júliusban a fővárosban. Fele ekkora volt a nagyobba költözők vagy a befektetők jelenléte, igaz ők drágábbakat kerestek. A nagyobba költözők átlaga különösen magas, hiszen 31 milliós átlagáron vásároltak 120 négyzetméteres lakásokat. Vidéken a vevők negyede volt elsőlakás vásárló, 27 százalékkal megelőzték őket a befektetők.

Budapesten minden harmadik eladó azért vált meg júliusban ingatlanjától, mert nagyobba menne. 22-22 százalék azok aránya, akik viszont épp kisebbe költözik, vagy örökölt ingatlanjától válna meg. Vidéken a legnagyobb csoport 40 százalékkal az örökölt ingatlanjuktól szabadulóké, akik átlagosan 8,5 milliós bevételt tudtak elkönyvelni a tranzakcióval.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?