6 °C Budapest

Eladnád a házad? Nehéz dolgod lesz

Pénzcentrum
2013. augusztus 8. 12:02

Bár tavaly és 2011-ben is a szezonalitásnak megfelelő csekély visszaeseés volt tapasztalható júniushoz képest, idén azonban már 5 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát júliusban, mint egy hónappal korábban. Az idei forgalom tehát az első hét hónapban 48 ezer tranzakciót mutat és a nyári hónapoktól eltekintve folyamatos havi növekedésben van. Tavaly júliusig ugyan 60 ezer tranzakció volt, de ebbe erősen közrejátszott az év eleji végtörlesztés. Idén áprilistól azonban rendre nagyobb a forgalom, mint akár tavaly, vagy tavaly előtt. 2011-ben az első hét hónapban 46 ezer adás-vétel történt, ami 3 százalékkal kevesebb az idei adatoknál - derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.

Néhány napja a KSH is megjelentette a végleges, 2012-re vonatkozó tranzakciószám riportját, miszerint tavaly 86 ezer ingatlan adásvétel történt. A KSH adatai a "magánszemélyek által kötött és a teljes lakás átruházásával járó" tranzakciókra terjed ki. Ez azonban nem tükrözi a piac valódi méretét, csupán a magánszemélyek közötti forgalmat. A Duna House tranzakciószám riportja azonban azokra az adás-vételekre is kiterjed, amelyekben valamelyik fél jogi személy (vállalkozás) volt. Eszerint 2012-ben a tényleges piaci forgalom az ingatlanközvetítő elemzési osztályának számításai szerint 94 ezer volt.

Nagy volt a különbség a két országrészben vásárolt ingatlanok négyzetméter árában. A panelek esetében 15 százalékkal drágábban, 127 ezer Ft/m2 áron vették Nyugat-Magyarországon a lakásokat, tégla esetében azonban kétszer ekkora, 30 százalékos a különbség. A 200 ezer forint fölötti nyugati átlagot elsősorban a Balaton parti tranzakciók torzítják, ahol a 400-500 ezer Ft/m2 közötti adás-vétel tette ki a vásárlások zömét. Budapesten a budai oldal és a belváros téglalakásai valamivel 300 ezer Ft/m2 alatt keltek el, pesten ezeket 230 ezres átlagon vették.

Júliusra már Pest Megyében is 10 százalék alá, konkrétan 5 százalékra esett az újépítésű ingatlanok aránya a megvásároltak között. Az ország többi részén még ennél is kevesebb az újak forgalma. Továbbra is a használt, de jó minőségű lakásokat veszik. A felújítandók sem túl népszerűek, legnagyobb arányban a fővárosban vették ezeket, de ennek aránya is csupán 7 százalék volt.

A júniusban még legnépszerűbb XIII. kerület tovább tudott ugyan erősödni, de 2 százalékos ugrással most a XIV. kerület vezet. Vagyis a fővárosban keresők 18,2 százaléka megjelölte ezt a régiót, mint lehetséges célpontot. E kettő mellett a XI. sem marad le sokkal 17,3 százalékkal. Továbbra is belső és a budai kerületek a legnépszerűbbek, a főváros déli és dél-keleti régiója a sereghajtó 5 százalék alatti népszerűséggel.

Továbbra is a családi házat értékesítő eladóknak kell a legrugalmasabbnak lenniük az árak tekintetében. Vidéken átlagban 8 százalékkal kellett mérsékelni ezek árait, hogy megjelenjenek a vevők, akik további 11 százalékot tudtak alkudni. Pest Megyében ennél kicsivel jobb a helyzet ennél a típusnál, a fővárosban pedig a 6 százalékos árlevitel és a 9 százalékos alku szinte már kedvező adat. A tégla lakásoknál 4-6 százalék az árlevitel átlaga és 6 százalék körüli az alku, paneleknél pedig még alacsonyabb. Az összes típus átlagában 5 százalék az országos árleviteli átlag, az alku pedig 8 százalék vidéken és 6 százalék Budapesten.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eddigi legmagasabb, 42 százalék volt az elsőlakás vásárlók aránya júliusban a fővárosban. Fele ekkora volt a nagyobba költözők vagy a befektetők jelenléte, igaz ők drágábbakat kerestek. A nagyobba költözők átlaga különösen magas, hiszen 31 milliós átlagáron vásároltak 120 négyzetméteres lakásokat. Vidéken a vevők negyede volt elsőlakás vásárló, 27 százalékkal megelőzték őket a befektetők.

Budapesten minden harmadik eladó azért vált meg júliusban ingatlanjától, mert nagyobba menne. 22-22 százalék azok aránya, akik viszont épp kisebbe költözik, vagy örökölt ingatlanjától válna meg. Vidéken a legnagyobb csoport 40 százalékkal az örökölt ingatlanjuktól szabadulóké, akik átlagosan 8,5 milliós bevételt tudtak elkönyvelni a tranzakcióval.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem