1 °C Budapest

Eladnád a házad? Nehéz dolgod lesz

Pénzcentrum
2013. augusztus 8. 12:02

Bár tavaly és 2011-ben is a szezonalitásnak megfelelő csekély visszaeseés volt tapasztalható júniushoz képest, idén azonban már 5 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát júliusban, mint egy hónappal korábban. Az idei forgalom tehát az első hét hónapban 48 ezer tranzakciót mutat és a nyári hónapoktól eltekintve folyamatos havi növekedésben van. Tavaly júliusig ugyan 60 ezer tranzakció volt, de ebbe erősen közrejátszott az év eleji végtörlesztés. Idén áprilistól azonban rendre nagyobb a forgalom, mint akár tavaly, vagy tavaly előtt. 2011-ben az első hét hónapban 46 ezer adás-vétel történt, ami 3 százalékkal kevesebb az idei adatoknál - derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből.

Néhány napja a KSH is megjelentette a végleges, 2012-re vonatkozó tranzakciószám riportját, miszerint tavaly 86 ezer ingatlan adásvétel történt. A KSH adatai a "magánszemélyek által kötött és a teljes lakás átruházásával járó" tranzakciókra terjed ki. Ez azonban nem tükrözi a piac valódi méretét, csupán a magánszemélyek közötti forgalmat. A Duna House tranzakciószám riportja azonban azokra az adás-vételekre is kiterjed, amelyekben valamelyik fél jogi személy (vállalkozás) volt. Eszerint 2012-ben a tényleges piaci forgalom az ingatlanközvetítő elemzési osztályának számításai szerint 94 ezer volt.

Nagy volt a különbség a két országrészben vásárolt ingatlanok négyzetméter árában. A panelek esetében 15 százalékkal drágábban, 127 ezer Ft/m2 áron vették Nyugat-Magyarországon a lakásokat, tégla esetében azonban kétszer ekkora, 30 százalékos a különbség. A 200 ezer forint fölötti nyugati átlagot elsősorban a Balaton parti tranzakciók torzítják, ahol a 400-500 ezer Ft/m2 közötti adás-vétel tette ki a vásárlások zömét. Budapesten a budai oldal és a belváros téglalakásai valamivel 300 ezer Ft/m2 alatt keltek el, pesten ezeket 230 ezres átlagon vették.

Júliusra már Pest Megyében is 10 százalék alá, konkrétan 5 százalékra esett az újépítésű ingatlanok aránya a megvásároltak között. Az ország többi részén még ennél is kevesebb az újak forgalma. Továbbra is a használt, de jó minőségű lakásokat veszik. A felújítandók sem túl népszerűek, legnagyobb arányban a fővárosban vették ezeket, de ennek aránya is csupán 7 százalék volt.

A júniusban még legnépszerűbb XIII. kerület tovább tudott ugyan erősödni, de 2 százalékos ugrással most a XIV. kerület vezet. Vagyis a fővárosban keresők 18,2 százaléka megjelölte ezt a régiót, mint lehetséges célpontot. E kettő mellett a XI. sem marad le sokkal 17,3 százalékkal. Továbbra is belső és a budai kerületek a legnépszerűbbek, a főváros déli és dél-keleti régiója a sereghajtó 5 százalék alatti népszerűséggel.

Továbbra is a családi házat értékesítő eladóknak kell a legrugalmasabbnak lenniük az árak tekintetében. Vidéken átlagban 8 százalékkal kellett mérsékelni ezek árait, hogy megjelenjenek a vevők, akik további 11 százalékot tudtak alkudni. Pest Megyében ennél kicsivel jobb a helyzet ennél a típusnál, a fővárosban pedig a 6 százalékos árlevitel és a 9 százalékos alku szinte már kedvező adat. A tégla lakásoknál 4-6 százalék az árlevitel átlaga és 6 százalék körüli az alku, paneleknél pedig még alacsonyabb. Az összes típus átlagában 5 százalék az országos árleviteli átlag, az alku pedig 8 százalék vidéken és 6 százalék Budapesten.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az eddigi legmagasabb, 42 százalék volt az elsőlakás vásárlók aránya júliusban a fővárosban. Fele ekkora volt a nagyobba költözők vagy a befektetők jelenléte, igaz ők drágábbakat kerestek. A nagyobba költözők átlaga különösen magas, hiszen 31 milliós átlagáron vásároltak 120 négyzetméteres lakásokat. Vidéken a vevők negyede volt elsőlakás vásárló, 27 százalékkal megelőzték őket a befektetők.

Budapesten minden harmadik eladó azért vált meg júliusban ingatlanjától, mert nagyobba menne. 22-22 százalék azok aránya, akik viszont épp kisebbe költözik, vagy örökölt ingatlanjától válna meg. Vidéken a legnagyobb csoport 40 százalékkal az örökölt ingatlanjuktól szabadulóké, akik átlagosan 8,5 milliós bevételt tudtak elkönyvelni a tranzakcióval.

 

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm