25 °C Budapest

Kertes házban laksz? Sokmilliós bírságok jöhetnek

2013. augusztus 8. 04:58

Napokon belül robban a parlagfűbomba Magyarországon. Országszerte virágzás előtti állapotban van ugyanis a parlagfű, az allergén gyomnövény néhány napon belül kezdi szórni a pollenjeit. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal július 1-jétől bírságolhat a parlagfű miatt, az első kényszerintézkedéseket már el kellett rendelni. A bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig is terjedhet.

Napokon belül robban a parlagfűbomba Magyarországon. Országszerte virágzás előtti állapotban van ugyanis a parlagfű, az allergén gyomnövény néhány napon belül elkezdi szórni pollenjeit. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet aktuális pollenhelyzetről szóló jelentése szerint a legtöbb állomáson már regisztrálták a parlagfű pollenszemeit, az elmúlt napokban pedig már egyre gyakrabban fordult elő, hogy egyes állomásokon a tüneteket okozó szint határértékét is átlépte a parlagfű pollenkoncentrációja. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy Magyarországon Bács-Kiskun megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Somogy megye valamint Pest megye a legerősebben fertőzött parlagfűvel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága a Pénzcentrum.hu megkeresésére elmondta, hogy a kalászos gabonák betakarítása a végéhez közeledik. A még lábon álló, jellemzően gyengébb fejlettségű táblákon a parlagfű magassága már sok helyen meghaladta a kultúrnövényét. A gabonában lévő parlagfű jellemzően a virágbimbós fejlettségi állapotban található. Emellett jelentős az intenzív hajtásnövekedésben lévő növények aránya is. A kukorica és napraforgó kultúrákban jellemző a virágbimbós fejlettségi állapot, néhány növény virágzása elkezdődött (többnyire legfeljebb az állomány 10%-át nem meghaladó arányban). Napraforgóban fejlettebb a parlagfű, több a virágozni kezdő egyed.

A hivatal tájékoztatása szerint a tarlókon a parlagfű többnyire az intenzív hajtásnövekedésből a virágzó fázisba átmenet időszakában van. Az ország jelentős területén már a virágbimbós fejlettségű növények aránya nagyobb, mint a vegetatív stádiumban lévőké. Virágzás kezdetén lévő növény viszont kis százalékban található. A földhivatalok munkatársai több megyében túlnyomó részben már virágbimbós fejlettségű, átlagosan 30-50 cm-es magasságú parlagfűvel fertőzött tarlókat mértek fel. Az ország középső és a Dunántúl északi részén a legnagyobb problémát az 5. hete tartó száraz időjárás okozza, a talajmunkákat egyre nehezebb elvégezni. A ruderális élőhelyeken, táblaszegélyeken, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, települések környezetében lévő melegebb élőhelyeken is jelentős arányban találtak olyan egyedeket, amelyeknél megkezdődött a virágzás.

Figyelem, 5 milliós bírságot is kaphatsz!

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében köteles a földhasználó az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A határnap nagy biztonsággal került megállapításra, mert eddig az időpontig nem éri el a parlagfű a virágzó állapotot. Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít.

Az eljárás során a mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt. Azonban belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon, mivel a lakóövezetben virágzó parlagfű nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az ügyfél nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ráadásul a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is az "ügyfélnek" kell megfizetnie. Külterületek esetében a Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságai, míg belterületeknél az önkormányzat jegyzője végzésben állapítja meg az eljárás során felmerült költségeket, melyek magukban foglalják:

  • a vállalkozó költségét (ha a közérdekű védekezést végrehajtotta),
  • a vállalkozó okafogyottá vált kiszállási költségét (ha az ügyfél elmulasztotta értesíteni a hatóságot, hogy maga elvégezte a védekezést és a vállalkozó kiment a helyszínre)
  • a közérdekű védekezés végrehajtásával kapcsolatban felmerült hivatali költséget.
  • külterületek esetében az ingatlanügyi hatóságnál felmerült valamennyi költséget.

A NÉBIH lapunknak küldött tájékoztatása szerint idén a Kormányhivatalok földhivatalai a külterületeken eddig 355 esetben, összesen 441 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött foltot derítettek fel. A helyszíni ellenőrzések és a hatósági eljárások viszont országszerte folyamatosan zajlanak. A földhivatalok ellenőrzései alapján a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainak 258 esetben, 155 hektáron kellett elrendelniük a közérdekű védekezést. A jegyzőkönyvek alapján eddig 9 esetben, 5,5 hektár parlagfűvel fertőzött terület alapján, összesen 138 600 forint értékben került sor növényvédelmi bírság kiszabására. A hatósági eljárás során a bírság kiszabása csak a felderítés, a jegyzőkönyv felvétele, a közérdekű védekezés elrendelése, az ingatlan tulajdonosának vagy földhasználójának kiderítése, valamint számára a bizonyíték ismertetésére szolgáló irat megküldése után következik. A külterületek vonatkozásában az eljárások most fognak a bírságolás fázisához elérni.

Összehasonlításként érdemes megnézni a tavalyi számokat. Ezek szerint a tavalyi évben külterületen összesen 2234 esetben került sor növényvédelmi bírság kiszabására 103 840 293 forint értékben, ami 3677 hektár területet érintett. Belterületen pedig 77 darab bírsághatározat készült, amelyben 11,541 millió forint bírságot szabtak ki, az eljárásban érintett ingatlanok nagysága összesen 76 hektár volt. A belterületen kiróható legmagasabb bírságot (5 millió Ft) egyszer sem szabták ki tavaly, nem úgy, mint 2011-ben, amikor többször is. Az idei évben ennél még kevesebb bírságolásra számít a Hivatal, mivel általános tapasztalat, hogy évről-évre csökken a parlagfűvel borított területek nagysága. Mint mondják, a földhasználók láthatóan nagyobb gondot fordítanak a területeik karbantartására. A tarlóterületeken pedig a földhasználók rövid időn belül elvégzik a tarlóápolást, ami jelentősen csökkentheti a pollenszóródást.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?