24 °C Budapest

Lekapták a pesti csatornalakót: 40 féle betegséget terjeszt

Pénzcentrum
2013. június 17. 12:29

Előbújtak föld alatti élőhelyükről a patkányok Budapesten. A Pénzcentrum.hu egyik olvasója fényképet is készített a jelenségről. Nagy kérdés ugyanakkor, kell-e patkányinvázióra számítani a fővárosban?

Múlt héten megjelent, "Patkányok jönnek az árvíz után: itt lehet baj Budapesten" c. cikkünkben arra kértük olvasóinkat, osszák meg velünk tapasztalataikat, melyeket fővárosi sétáik során, illetve otthonaikban láttak. Bár nem ért meglepetésként minket, de mindössze két olvasónk jelezte, hogy patkányt látott közterületen. Egyikük fotót is készített a szebb napokat is látott állatról.

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE!

"Szegényke már nem háborgat senkit, de épp az árvízi katasztrófaturizmus közben fényképeztem a XIII. kerületben, a Margitszigettel szembeni szakaszon (Carl Lutz rakpart)" - kommentálta a fent látható képet Krisztina. "Sajnos a rossz fényviszonyok miatt sem videó, sem fotó nem készült a gyorsan mozgó állatról, de megerősíthetjük, a Margit híd Budai hídfő és a Batthyány tér közötti szakaszon szombat este látható volt patkány, mely a kőkorlát hasadékába menekült be" - írta levelében egy másik olvasónk.

Ahogy tehát számítottunk is rá, nem érkeztek tömeges bejelentések olvasóinktól. Ennek oka egyszerű, bár a dunai árvíz miatt elképzelhető volt, hogy föld alatti élőhelyükről, főként a csatornákból előbújnak a patkányok, s megjelennek a fővárosi lakosok lakókörnyezetében, Budapesten ugyanakkor igen alacsony a számuk. "Továbbra sem kell patkányinvázióra számítani Budapesten, hiszen az irtások folyamatosak" - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére korábban Bajomi Dániel, a fővárosi mentesítésért felelős Bábolna Bio Kft. igazgatója.

Az egyetlen ok, ami mégis a patkányok megjelenése mellett szólt, hogy közel fél évet csúszott Budapesten a mentesítés. Mint azt Bajomi Dánieltől megtudtuk, a cég a fenntartási szerződés megkötését 2012 szeptembere helyett, csak idén márciusban tudta megkötni a Fővárosi Önkormányzattal. A patkányok viszont nagyon gyorsan szaporodnak; felmérések szerint irtás nélkül alig néhány év alatt újra több millió példányból álló populációról beszélhetnénk. A cégvezető közlése szerint viszont az ár elvonulása után azonnal megkezdik a mérgek prevenció jellegű kihelyezését, illetve fokozottan figyelnek majd a lakossági bejelentésekre is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a rovarok és rágcsálók irtására. A szúnyogok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség (pl. nyugat-nílusi láz) terjesztői lehetnek, a rágcsálók pedig az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket szennyezhetik ürülékükkel, vizeletükkel, amelyek így olyan fertőző betegségek terjesztői lehetnek, mint például a tularémia (nyúlpestis) és a leptospirózis (állati vizelettel terjedő betegség, mely súlyos hasi problémákat, egyes esetekben halált is okozhat). A hazánkban jellemzően előforduló vándorpatkány például hozzávetően 40 féle betegség terjesztője lehet, mint például a szalmonelláé, a kiütéses tífuszé vagy a veszettségé.

Mint ismert, a főváros patkánymentesítését 1971 óta a Bábolnai Állami Gazdaság Fertőtlenítő Állomása, és az abból kinőtt Bábolna Bio Kft. végzi. Mára a folyamatos irtás és megelőzés a patkányok számát kétmillióról egy-kétezerre csökkentette. Ha azonban abbahagynák a folyamatos irtást és megelőzést, 3-4 év alatt visszaállna a kétmilliós patkánypopuláció Budapesten. A szolgáltatásba az ingyenes lakossági és közületi patkányirtás is beletartozik Budapesten belül. A cég vállalja, hogy a lakossági bejelentést követő 24 órán belül kimennek a helyszínre, és elvégzik az irtást. A cég emberei az irtást követően egy hét múlva ellenőrzik a hatást, egészen addig, míg nyomok hiányában a területet patkánymentesnek lehet nyilvánítani. A Bábolna Bio fő tevékenysége ugyanakkor már régóta nem is a lakossági és közületi bejelentések alapján történő irtás, hanem a prevenció. Számítógéppel elemzik a bejelentéseket, és azokra a helyekre mennek ki megelőző mérget teríteni, ahol kezdenek szaporodni az állatok. A bejelentések és a nyomok alapján az I.-II., a VI.-VII., és a XI. kerületben leggyakoribb a patkánymegjelenés.

 

NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem