24 °C Budapest

Budára és a belvárosba költöznének a legtöbben

Pénzcentrum
2013. június 10. 10:31

Lassuló ütemben, de folytatódik az idei forgalomnövekedés az ingatlanpiacon. Az idei májusi adás-vételi mennyiség 3 százalékkal haladja meg az előző havit. Tavaly ugyanekkor, a végtörlesztési hullám lecsengéseként 8184 tranzakció zajlott, két éve pedig hasonló mennyiség, 7437 ingatlan cserélt gazdát. Az idei első öt hónap forgalma 33 224 darab tranzakció, amely a 2011-es évnél csupán 2 százalékkal jobb eredmény - áll a Duna House legfrissebb elemzésében.

A paneleket a keleti országrészen 6,4 milliós átlagban vették májusban, a nyugati oldalon ennél valamivel többet költöttek, 6,7 milliót. Pesten már 7,9 milliós átlagon költöttek, míg Budán ez meghaladta a 9,3 milliós értéket. Ez utóbbi esetében a négyzet-méter ár 175 ezer forint volt. A tégla lakások esetében 8 milliós volt a keleti-, 10 milliót meghaladó a nyugati ország-rész átlaga. A fővárosban közel 10 millióért vásároltak Pesten, a belvárosban 16,5 millióért, Budán pedig 22 millió felett.

Budapesten és Nyugat-Magyarországon egyaránt 10 százalék körüli volt a felújítandó lakások aránya az összes tranzakció között. Ugyanezt a minőséget Pest Megyében és a keleti országrészben csupán 4 százalék vásárolta. Nagyon jó, illetve újépítésű ingatlant Pest Megyében vettek a legnagyobb arányban, közel 40 százalékban. A közepesnél (lakhatónál) jobb minőséget Kelet-Magyarországon választottak a legtöbben, itt ugyanis 76 százaléka a vevőknek inkább a jobb minőséget választotta.

A kerületek népszerűségi versenyét továbbra is a XIII. és XIV. kerületek vezetik. Ezeket a leendő vásárlók kb. 18 százaléka megjelöli, mint lehetséges célpontot az ingatlanvásárláshoz. Az elmúlt hónaphoz képest nőtt a belváros népszerűsége, kerületenként 1-1 százalékkal. Közülük a VI. ker. után a legnagyobb az érdeklődés, vagyis a vevők 14 százaléka jelöli meg. Ezzel szemben az észak-pesti kerületek (IV., XV.) egyaránt estek valamelyest, a dél-pestiek pedig ellenkezőleg, csekély népszerűség növekedést tudtak felmutatni. Összességében továbbra is a budai és a belvárosi, vagy azzal közvetlenül szomszédos pesti lokáció a legvonzóbb a vevők számára.

Az eredetileg elképzelt árakat 4-8 százalékban kellett májusra módosítani, hogy a vevők figyelmét is sikerüljön felkelteni az ingatlanok iránt. Családi házak esetében 6-8 százalékkal a magasabb, paneleknél 4-5 százalékkal az alacsonyabb irányárváltozás vezetett sikerre. A vevők összességében 7-8 százalékot alkudtak végül a májusban lezárt adásvételek esetében, ezen belül a házaknál 11 százalék volt az átlag (kivétel Pest Megye, itt 8%), téglaépítésű lakásnál 7-8 százalék, panelnél pedig 4-6 százalék.

A fővárosi vevők közül minden harmadik továbbra is elsőlakás vásárló. Második legnépesebb tábor a befektetőké lett májusban, akik 13 milliót költöttek lakásonként. Nagyobb lakást a vevők 18 százaléka vett Budapesten, közel 19 millió Ft-os átlagon. Ők közel 90 négyzetméteres ingatlanokat vásároltak. Vidéken megnőtt az elsőlakást vevők tábora, így 35 százalékkal ők a legnagyobb vásárlói tá-bor. 8,1 milliót költöttek átlagban, 63 négyzetméteres ingatlanjukra. A nagyobba költözőké a második hely 27 százalékkal, akik 100 négyzetméter körüli méretet vettek, 14,5 milliós átlagértéken. A befektetők itt 17 százalékos részarányt képviseltek májusban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jól látszik az eladók profiljából a nagyobb méret felé történő elmozdulás. Budapesten az összes eladó közül 40 százalékban nyilatkoztak úgy a közvetítőtársaságnak, hogy nagyobb lakásba költöznének. 28 százaléka a fővárosi eladóknak örökölt ingatlant adott el, az ő értékesítésük átlaga lakásonként 13 millió forint volt. Vidéken már az eladott ingatlanok 38 százaléka volt örökölt lakáseladás. Az örökösök átlagosan 7,3 millió forinttal tudtak gyarapodni. Második legnépesebb tábor a nagyobb lakásba vágyóké lett 24 százalékkal, harmadik 17 százalékkal pedig éppen a kisebbe költözőké lett.

Vidéken nincs jelentős eltérés az áprilisi és a májusi vásárlási paraméterek összehasonlításában. Továbbra is a 40-60 négyzetméter közötti méret a sláger 44 százalékban, de minden 10. vevő az ennél kisebbel is beéri (20-40 m2 között). Pest Megyében ebben a hó-napban kicsit kevesebben vásárolták a kedvelt 5-10 millió forint közötti ingatlanokat, helyette a drágábbaké volt a főszerep. Itt a 40 millió fölöttieké is megugrott, májusban 6 százalék volt a részarányuk. Budán minden második eladott ingatlan 40-60 négyzetméter méretű volt. Ugyanitt jelentősen magas volt májusban a 400 ezer Ft/m2 árú ingatlanok aránya 20 százalékkal, ennél nem sokkal volt több (22%) a legnépesebb 200-250 Ft/m2 kategória. Pesten szintén, bár homogénebb eloszlásban nőtt a drágább kategória. Vagyis míg a 150 ezer Ft/m2 alatti sávoké csökkent, addig a 150 felettieké nőtt.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?