20 °C Budapest

Erre gyűjtenek a magyar nyugdíjasok

Pénzcentrum
2013. április 11. 14:01

Minden korosztálynak megvan a maga lakáscélja - a fiatal családosok inkább lakásvásárlásra és bővítésre, az idősebbek felújításra és családjuk számára gyűjtenek.

Minden korosztálynak megvan a maga lakáscélja - derül ki az OTP Lakástakarék összesen több mint 1000 főt érintő felméréséből, amely az ügyfelek jövőbeni igényeit térképezte fel. "A fiatal felnőttek, családalapítást tervezők, kisgyermekes családok a felmérés szerint fele-fele arányban tervezik ingatlan vásárlását, illetve a meglévő ingatlanjuk kibővítését, felújítását. A nyugdíjas korosztály tagjai elsősorban otthonuk korszerűsítésre, illetve a gyermekeik, unokáik lakáscéljainak megsegítésére használnák megtakarításaikat" - vázolja a felmérés fontosabb megállapításait Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A megkérdezett fiatal családosok több mint fele a megtakarításából, több mint harmada pedig hitellel kiegészített megtakarításból valósítaná meg lakáscélját. Mindössze 10 százalékuk gondolta úgy, hogy kizárólag hitelből tudná csak megteremteni az ilyen jellegű kiadásainak anyagi hátterét. Gyakorlatilag minden második megkérdezett két éven belül belefogna ingatlanja korszerűsítésébe. A felújítást rövid távon tervezők közel fele legfeljebb 500 ezer forintot szán a beruházásra, mintegy harmaduk fél- és egymillió forint közötti összeggel számol, és csak a maradék szánna egymillió forintnál magasabb összeget lakása korszerűsítésére.

Másra használnák lakáscélú megtakarításaikat a nyugdíjas korosztályhoz tartozók. A felmérés tanúsága szerint az idősebbek több mint 60 százaléka a meglévő otthonuk felújítására gyűjtene, negyedük pedig elsősorban a gyermekeik, unokáik otthonteremtését támogatná megtakarításaival. "Az idősebb korosztályhoz tartozók már a következő generációra gondolnak és az ő érdekeiket tartják szem előtt akkor, amikor takarékoskodnak, a fiatal családosok pedig értelemszerűen a saját otthon megteremtésén fáradoznak. Elmondható tehát, hogy minden korosztálynak megvan a maga lakáscélja, amelyre gyűjtöget" - összegez Köntös Péter.

A vezérigazgató-helyettes ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy mind a fiatal családosok, mind az idősebbek jogosultak állami támogatásra mindezen lakáscéljaik megvalósításához. Lakástakarék típusú megtakarítással a havi rendszeres befizetéseket ugyanis 30 százalékos állami támogatás egészíti ki, amelynek összege az évi 72 ezer forintot is elérheti, ráadásul a jóváírt kamat is adómentes.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM