29 °C Budapest

Erre gyűjtenek a magyar nyugdíjasok

Pénzcentrum
2013. április 11. 14:01

Minden korosztálynak megvan a maga lakáscélja - a fiatal családosok inkább lakásvásárlásra és bővítésre, az idősebbek felújításra és családjuk számára gyűjtenek.

Minden korosztálynak megvan a maga lakáscélja - derül ki az OTP Lakástakarék összesen több mint 1000 főt érintő felméréséből, amely az ügyfelek jövőbeni igényeit térképezte fel. "A fiatal felnőttek, családalapítást tervezők, kisgyermekes családok a felmérés szerint fele-fele arányban tervezik ingatlan vásárlását, illetve a meglévő ingatlanjuk kibővítését, felújítását. A nyugdíjas korosztály tagjai elsősorban otthonuk korszerűsítésre, illetve a gyermekeik, unokáik lakáscéljainak megsegítésére használnák megtakarításaikat" - vázolja a felmérés fontosabb megállapításait Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A megkérdezett fiatal családosok több mint fele a megtakarításából, több mint harmada pedig hitellel kiegészített megtakarításból valósítaná meg lakáscélját. Mindössze 10 százalékuk gondolta úgy, hogy kizárólag hitelből tudná csak megteremteni az ilyen jellegű kiadásainak anyagi hátterét. Gyakorlatilag minden második megkérdezett két éven belül belefogna ingatlanja korszerűsítésébe. A felújítást rövid távon tervezők közel fele legfeljebb 500 ezer forintot szán a beruházásra, mintegy harmaduk fél- és egymillió forint közötti összeggel számol, és csak a maradék szánna egymillió forintnál magasabb összeget lakása korszerűsítésére.

Másra használnák lakáscélú megtakarításaikat a nyugdíjas korosztályhoz tartozók. A felmérés tanúsága szerint az idősebbek több mint 60 százaléka a meglévő otthonuk felújítására gyűjtene, negyedük pedig elsősorban a gyermekeik, unokáik otthonteremtését támogatná megtakarításaival. "Az idősebb korosztályhoz tartozók már a következő generációra gondolnak és az ő érdekeiket tartják szem előtt akkor, amikor takarékoskodnak, a fiatal családosok pedig értelemszerűen a saját otthon megteremtésén fáradoznak. Elmondható tehát, hogy minden korosztálynak megvan a maga lakáscélja, amelyre gyűjtöget" - összegez Köntös Péter.

A vezérigazgató-helyettes ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy mind a fiatal családosok, mind az idősebbek jogosultak állami támogatásra mindezen lakáscéljaik megvalósításához. Lakástakarék típusú megtakarítással a havi rendszeres befizetéseket ugyanis 30 százalékos állami támogatás egészíti ki, amelynek összege az évi 72 ezer forintot is elérheti, ráadásul a jóváírt kamat is adómentes.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?