3 °C Budapest

Vége a trükközésnek: lecsapnak a csalókra a közműcégek

Pénzcentrum
2012. október 29. 14:01

Már hazánkban is tesztelik azokat az intelligens mérőket, amelyekkel akár az áramlopást vagy a valóságtól eltérő adatok bediktálását lehet majd kiküszöbölni. Az új módszer az energiatámogatások rendszerét is átalakíthatja.

Valós idejű mérési adatokkal fegyverkeznek a közműszolgáltató cégek többek között a lopások, csalások ellen - derült ki az október közepén rendezett budapesti Smart Grid & Smart Metering konferencián. Az adatokat olyan mérők felszerelésével nyernék, amelyek kommunikációs egységeket is tartalmaznak, így mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók figyelemmel követhetik az energiafelhasználást. "A rendszerben azonnal látszik, ha a hálózaton valamilyen rendellenesség történik, így a mainál sokkal jobb esélyeket kínál a lopások felderítésére" - mondta Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezetője.

Az okos mérőkkel megvalósuló kétirányú kommunikációból nem csak a szolgáltatók, hanem a fogyasztók is profitálhatnak. "Ki lehetne alakítani a fogyasztási szokásainkhoz illeszkedő tarifacsomagokat, így a csúcsidőn kívül kevesebbet fizethetnénk a gázért, hasonlóan egy mobil-előfizetéshez. De már olyan megoldások is léteznek, hogy a mosógép akkor kapcsol be, amikor a szolgáltatótól kapott adatok alapján a legolcsóbb az áram" - vázolta a lehetőségeket a szakember. De az intelligens mérés akár az energiatámogatást is átalakíthatja. A rászorulók például előre feltöltött "energiakártyák" formájában kaphatnák az állami támogatást, vagy reggel és este pár óráig kedvezményes áron kapcsolhatnák be a fűtést.

"Az intelligens mérést Magyarországon már több kísérleti programban tesztelik különböző szolgáltatók, a bevezetését uniós direktívák is szorgalmazzák, igaz, konkrét határidő nélkül. Az országos szintű alkalmazásához azonban egy független operátor cégre lenne szükség" - magyarázta Füzi Ákos.

 

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?