Többszázezret is spórolhatsz a rezsin

Pénzcentrum
2012. október 5. 12:05

Forint százezreket lehet a rezsiköltségeken spórolni egy fűtési szezon alatt egy családi ház teljes energetikai korszerűsítésével. Bár egy ilyen beruházás költsége milliós nagyságrendű, léteznek olyan finanszírozási megoldások, amelyek nem igényelnek önerőt, nem terhelik meg a családi költségvetést, és a végső számlát is jelentősen csökkenthetik.

Akár 200-300 ezer forintnyi rezsiköltséget is megspórolhatnak egy év alatt a családok a házuk teljes energetikai korszerűsítésével, a megtakarítás körülbelül 80 százaléka a fűtési szezonban jelentkezik - derül ki az OTP Lakástakarék frissen végzett modellszámításaiból. "Egy átlagos családi ház esetében egy hőszigetelést, valamint ajtó- és ablakcserét magában foglaló felújítással már 50 százalék körüli energia-megtakarítást is el lehet érni, további fűtés-korszerűsítéssel, illetve megújuló energiás beruházással pedig akár 75 százalékos összesített megtakarítás is elérhető" - mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék Zrt. vezérigazgató-helyettese. A vezető szerint szigeteléssel és nyílászárócserével önmagában 2-4 kategóriát javulhat egy ingatlan energetikai besorolása, a komplex energetikai felújítása pedig még egyszer ennyi kategóriaugrást jelenthet.

Az pénzintézet tapasztalatai szerint egy olyan családi háznál, amelynek az éves fölgáz- és áramfogyasztása körülbelül félmillió forintra rúg, a hőszigeteléssel elérhető spórolás akár 100-150 ezer forintot is kitehet, míg a nyílászárócsere 50-75 ezer forinttal csökkentheti a rezsiköltségeket. Az ablakcsere és a szigetelés utáni fűtés-korszerűsítéssel, vagy megújuló energiás beruházással pedig még egyszer ekkora, vagyis 50-75 ezer forintos megtakarítás érhető el.

"Ezek a számok természetesen változhatnak az érintett ingatlanok korszerűsítés előtti állapotának, alapterületének, valamint a felújítás során elvégzett munkálatoknak a függvényében. Általánosságban azonban elmondható, hogy ha a maximális energetikai felújítással megspórolható rezsiköltséget száz százaléknak vesszük, akkor az esetek többségében ennek kétharmadát a falak, nyílászárók, födémek, padozatok hőszigetelésével és nyílászárócserével lehet elérni, míg a fűtés-korszerűsítéssel és egyéb energetikai beruházásokkal a további egyharmadot" - mondja Köntös Péter.

Az pénzintézet tapasztalatai szerint a legnagyobb energia-megtakarítást és a legkedvezőbb megtérülési időtartamot a komplex, valamennyi opciót - hőszigetelés, nyílászárócsere, épületgépészet - tartalmazó felújítással, korszerűsítéssel lehet elérni. Ha csak egy-egy opciót valósít meg a megrendelő, akkor vagy csak kisebb mértékben tud megtakarítani, vagy hosszabb lehet a megtérülési idő.

"Bár az energiahatékonyságot növelő beruházások költségei milliós nagyságrendűek, a tapasztalataink azt mutatják, hogy az energiahatékonysági felújítások szinte mindig finanszírozhatók lennének a rezsikiadásokon megspórolt összegekből, még olyan esetben is, ha a családok nem, vagy csak minimális önerőt tudnak felmutatni, s így a beruházás döntő részét hitelből fizetik" - véli Köntös Péter.

Ráadásul számos olyan lehetőség létezik, amelyekkel tovább lehet csökkenteni az energetikai beruházások költségeit. Pályázati úton elérhetők például önkormányzati támogatások, illetve esetenként EU-s források is, ezek keretösszege és ezáltal a bevonható ingatlanok száma azonban elég alacsony. A lakástakarékkal kombinált hitelkonstrukciókban viszont szintén közvetlenül igénybe vehető állami támogatás a korszerűsítések megvalósításához. "Ezekkel a lehetőségekkel a beruházás költségeit egy magyar család akár 30-40 százalékkal tudja csökkenteni" - mondja a vezérigazgató-helyettes.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58