Többszázezret is spórolhatsz a rezsin

Pénzcentrum
2012. október 5. 12:05

Forint százezreket lehet a rezsiköltségeken spórolni egy fűtési szezon alatt egy családi ház teljes energetikai korszerűsítésével. Bár egy ilyen beruházás költsége milliós nagyságrendű, léteznek olyan finanszírozási megoldások, amelyek nem igényelnek önerőt, nem terhelik meg a családi költségvetést, és a végső számlát is jelentősen csökkenthetik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Akár 200-300 ezer forintnyi rezsiköltséget is megspórolhatnak egy év alatt a családok a házuk teljes energetikai korszerűsítésével, a megtakarítás körülbelül 80 százaléka a fűtési szezonban jelentkezik - derül ki az OTP Lakástakarék frissen végzett modellszámításaiból. "Egy átlagos családi ház esetében egy hőszigetelést, valamint ajtó- és ablakcserét magában foglaló felújítással már 50 százalék körüli energia-megtakarítást is el lehet érni, további fűtés-korszerűsítéssel, illetve megújuló energiás beruházással pedig akár 75 százalékos összesített megtakarítás is elérhető" - mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék Zrt. vezérigazgató-helyettese. A vezető szerint szigeteléssel és nyílászárócserével önmagában 2-4 kategóriát javulhat egy ingatlan energetikai besorolása, a komplex energetikai felújítása pedig még egyszer ennyi kategóriaugrást jelenthet.

Az pénzintézet tapasztalatai szerint egy olyan családi háznál, amelynek az éves fölgáz- és áramfogyasztása körülbelül félmillió forintra rúg, a hőszigeteléssel elérhető spórolás akár 100-150 ezer forintot is kitehet, míg a nyílászárócsere 50-75 ezer forinttal csökkentheti a rezsiköltségeket. Az ablakcsere és a szigetelés utáni fűtés-korszerűsítéssel, vagy megújuló energiás beruházással pedig még egyszer ekkora, vagyis 50-75 ezer forintos megtakarítás érhető el.

"Ezek a számok természetesen változhatnak az érintett ingatlanok korszerűsítés előtti állapotának, alapterületének, valamint a felújítás során elvégzett munkálatoknak a függvényében. Általánosságban azonban elmondható, hogy ha a maximális energetikai felújítással megspórolható rezsiköltséget száz százaléknak vesszük, akkor az esetek többségében ennek kétharmadát a falak, nyílászárók, födémek, padozatok hőszigetelésével és nyílászárócserével lehet elérni, míg a fűtés-korszerűsítéssel és egyéb energetikai beruházásokkal a további egyharmadot" - mondja Köntös Péter.

Az pénzintézet tapasztalatai szerint a legnagyobb energia-megtakarítást és a legkedvezőbb megtérülési időtartamot a komplex, valamennyi opciót - hőszigetelés, nyílászárócsere, épületgépészet - tartalmazó felújítással, korszerűsítéssel lehet elérni. Ha csak egy-egy opciót valósít meg a megrendelő, akkor vagy csak kisebb mértékben tud megtakarítani, vagy hosszabb lehet a megtérülési idő.

"Bár az energiahatékonyságot növelő beruházások költségei milliós nagyságrendűek, a tapasztalataink azt mutatják, hogy az energiahatékonysági felújítások szinte mindig finanszírozhatók lennének a rezsikiadásokon megspórolt összegekből, még olyan esetben is, ha a családok nem, vagy csak minimális önerőt tudnak felmutatni, s így a beruházás döntő részét hitelből fizetik" - véli Köntös Péter.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ráadásul számos olyan lehetőség létezik, amelyekkel tovább lehet csökkenteni az energetikai beruházások költségeit. Pályázati úton elérhetők például önkormányzati támogatások, illetve esetenként EU-s források is, ezek keretösszege és ezáltal a bevonható ingatlanok száma azonban elég alacsony. A lakástakarékkal kombinált hitelkonstrukciókban viszont szintén közvetlenül igénybe vehető állami támogatás a korszerűsítések megvalósításához. "Ezekkel a lehetőségekkel a beruházás költségeit egy magyar család akár 30-40 százalékkal tudja csökkenteni" - mondja a vezérigazgató-helyettes.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07