0 °C Budapest

Százmilliós mutyi: átalányosokon kaszáltak az áramtolvajok

MTI
2012. június 6. 18:49

A rendőrség őrizetbe vett kedden négy embert, akit azzal gyanúsítanak, hogy több mint 100 millió forint kárt okoztak a Budapesti Elektromos Művek Nyrt.-nek (Elmű) azzal, hogy elektromos mérőórákat állítottak vissza - jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Fülöp Valter, Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Elsősorban éves átalányt fizető, évente több millió forintos áramfogyasztású éttermek, pékségek, nagy családi házak tulajdonosainak segítettek az áramtolvajok. A rendőrség az Elmű egyik ügyfélszolgálati munkatársát és három villanyszerelőt vett őrizetbe. A rendőrség szerint az ügyintéző az órák visszaállításából származó megtakarítás feléért segített az áramlopásban.

A villanyszerelők, akik az órákat visszaállították, nem a cég munkatársai voltak. A szerelők Elmű-plombákat helyeztek el a visszaállítás után, amit a cég ellenőrei nem vettek észre. A rendőrök kedden hét olyan helyszínt találtak az elektromos művekkel közösen, ahol 14,5 millió forint volt az cég kára. A nyomozás során eddig összesen több mint ötven ilyen helyszínt fedeztek fel, így a kár a 100 millió forintot is meghaladhatja.

A rendőrség különösen nagy kárt okozó csalás, az Elmű ügyintézőjével szemben pedig bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt indított eljárást. Az előbbi bűncselekmény büntetési tétele 2-től 8 évig, utóbbié 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés - mondta el Fülöp Valter.

Az Elmű munkatársa, aki 1993 óta dolgozott a cég ügyfélszolgálatán, egy 51 éves budapesti nő. A rendőrség rajta kívül egy 38 éves budapesti, egy 42 éves gyömrői és egy 32 éves vecsési férfit vett őrizetbe, és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat. A nyomozók a házkutatások során ismeretlen eredetű mérőórákat és plombákat találtak. Az elműs ügyintéző táskájában csaknem másfél millió forint volt elfogásakor - tette hozzá sajtótájékoztatóján Fülöp Valter.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?