Megszűnt a lakásrezsi-támogatás

Pénzcentrum
2012. február 20. 18:34

Megszűnt az egy összegű, évi 12-16 ezer forintos lakásrezsi-támogatás, a havi közműdíj-kompenzáció pedig a felére csökken - írja az Index. A Hálózat Alapítványnak idén ennyire futja, a fővárosi önkormányzat és közműcégei ugyanis két éve nem támogatják a szervezetet. Elképzelhető, hogy jövőre már ez sem lesz, családok ezrei kerülnek közelebb a kilakoltatáshoz.

A Hálózat a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány 2012-ben még támogatja az alacsony jövedelmű családokat Budapesten havi rezsiszámlájuk megfizetésében, áll a szervezet közleményében. A támogatások forrása az érintett közüzemi társaságok korábbi hozzájárulásai. Ezek a hozzájárulások már 2011. elején megszűntek. Ennek ellenére az alapítvány - a korábbi évek tartalékaiból - 2011-ben még teljes összegben, 2012-ben szerényebb összeggel támogatja az alacsony jövedelmű háztartásokat, annak érdekében, hogy ne váljanak hátralékossá, ki tudják fizetni folyó havi számláikat.

A fővárosi közgyűlés januári döntésének megfelelően 2012. márciusa és 2013. márciusa között a díjtámogatás összege a távfűtéses lakásokban télen havi 3000 Ft, a víz-, csatorna-, szemétszállítási díjtámogatás összege minden hónapban 1000 Ft lesz, a jogosultság jövedelemhatára 65 ezer forint/fő, illetve egyedül élők esetében 70 ezer forint/fő.

További források hiányában az alapítvány nem tudja folyósítani a jelenleg még díjkompenzációban részesülő háztartásoknak 2011/2012 téli hónapjaiban a havi díjkompenzáción túli úgynevezett egyszeri fővárosi téli rezsidíj támogatást.

Győri Péter kuratóriumi elnök tájékoztatása szerint az alapítvány 1996 óta segíti az alacsony jövedelmű budapesti családokat a közüzemi díjak kifizetésében. A szervezet mindeddig - a havi díjkompenzáción túl - 30 ezer hátralékos háztartásnak nyújtott összesen 2 milliárd forint támogatást a távhő-, a víz-csatorna-szemétdíj tartozásuk kifizetéséhez, annak érdekében, hogy e családok megőrizhessék lakhatásukat, s a hátralékkiegyenlítést követően tiszta lappal indulhassanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alapítvány eddig családok ezreinek nyújtott krízis támogatást lakbértartozásuk kiegyenlítéséhez, hogy e családok elkerüljék az önkormányzati kilakoltatást. A Hálózat Alapítvány 2012-ben továbbra is változatlanul fenntartja és működteti a hátralékkiegyenlítő támogatási rendszerét. Győri Péter szerint a lakástalanná, vagy éppen hajléktalanná válás tömeges megelőzése az ilyen támogatások nélkül továbbra sem lehetséges.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05