25 °C Budapest

Lakás végtörlesztés miatt 100 millióért eladó

Pénzcentrum
2011. december 14. 19:35

Rohamosan fogy az idő, december 30-ig be kell jelenteni a hitelező pénzintézetnél a végtörlesztési szándékot. Nincs lemaradva az sem, aki most dönt úgy, hogy lakáseladással rendezné hitelét.

Jelentősen, mintegy 25 százalékkal megemelte az ingatlanpiaci adás-vételek számát a végtörlesztés - mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. A rendelkezésre álló rövid időszak tehát megmozgatta a vevői oldalt is, hiszen az egyébként is mélyponton lévő ingatlanárakhoz képest további, átlag 5-10 százalékkal olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni.

Az egyetlen, érthető eladói kritérium a gyors lebonyolítás, hiszen a banknál történt bejelentéstől kezdve mindössze 60 nap áll rendelkezésre a kifizetéshez, vagyis ezalatt kell a vevőnek is produkálnia a teljes vételárat. A korábbi, 100 nap feletti értékesítési átlagidő azonban kérdésessé tette a folyamatot, főleg a decemberi bejelentők számára. Az eladási adatok azonban megnyugtatóak.

Az értékesítési idő látványosan lerövidült az utóbbi időszakban. Az átlag vidéken 44, a fővárosban pedig 39 nap. A zömmel, körülbelül 80 százalékban készpénzes vevők jól használják ki a gyorsan hozzáférhető forrásaikat és hamar döntenek az átmeneti, kiváló ajánlatokból.

Az eddig lebonyolított tranzakciók arra is rámutattak, hogy bár vannak keresettebb lakástípusok, ezek mégsem térnek el nagyban a szokásos paraméterektől. Budapesten 6-8, vidéken pedig 6 millió forintig bezárólagos árkategóriában vették legnagyobb arányban az érintett lakásokat. Természetesen az jóval az átlag felett is történtek bőven eladások. Budapesten a II. kerületben például nem kevés számban ütöttek nyélbe 100 millió fölött ilyen üzletet és vidéken is több 50-60 milliós ház kelt el a végtörlesztés okán.

A leendő vásárlók megnyugodhatnak a végtörlesztés miatt kínált ingatlanok minőségét illetően is, ugyanis a kínált lakások fele kifejezetten magas minőségű és további 35 százalék jónak mondható. Kevés a felújítandó lakás (2%) a kínálatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében elmondható, hogy nincs elkésve még az az eladó, aki az utolsó pillanatban, vagyis december 30-án jelenti be a bankjánál végtörlesztési szándékát, sőt szinte kötelező. Aki nem jelenti be, annak ugyanis végleg elment a lehetőség, pedig a jövő év első két hónapjában még személyes, vagy külső tényezők is befolyásolhatják az eseményeket. Aki azonban nem jelentette be (következmények nélkül) a szándékát, az később már nem teheti meg!

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?