35 °C Budapest

Címke: urbanisztika (9 cikk)

Pénzcentrum | 2013. március 20. 12:01

Bencsik: állami ESCO-cég oldhatja meg a magyar gondokat

"A rezsicsökkentés rövid távon megoldás, de radikális kormányzati beavatkozás nélkül néhány éven belül finanszírozhatatlanná válik a lakások fűtése" - véli Bencsik János, aki az energiahatékonysági beruházások innovatív finanszírozásáról szóló budapesti konferencián vázolta fel egy, a hazai épület-állomány energetikai felújításáról szóló kormányzati stratégia körvonalait.

Nagy Bálint | 2013. január 8. 12:01

Új előírások: már csak így adhatod el a lakásod

Bár az idei évtől jó pár ponton "szigorodtak" az épület-energetikai tanúsítványra vonatkozó előírások, a legfontosabb módosítások ezúttal is kimaradtak az Európai Unió által meghatározott irányelvek magyarításából.

Nagy Bálint | 2012. március 31. 08:03

Lelepleztük az országos "mutyit": mit titkolnak a lakóparkok?

Kritikán aluli a hazai lakópark fejlesztők adatszolgáltatási hajlandósága - derül ki lapunk felméréséből. Törvény írja elő ugyanis, hogy 2009 óta minden új építésű ingatlan esetében kötelezően el kell készíttetni az energetikai tanúsítványt, s azt a transzparencia érdekében kötelezően fel kell tölteni egy központi adatbázisba, mely mindenki számára szabadon hozzáférhető. Vizsgálódásunk szerint ugyanakkor a legtöbb érintett nem tesz eleget az előírásnak. Nagy kérdés tehát, mégis milyen hatást gyakorol a "lakás zöldkártya" az ingatlanpiacra, s valójában mennyire zöldek a legújabb fejlesztések?

Nagy Bálint | 2011. október 19. 05:13

Titokban döntöttek: ide költöztetik magyar családok százait

Szinte a teljes média kizárásával, titokban hirdették ki az ócsai szociális bérlakás-együttes beépítési és környezetalakítási javaslatára kiírt ötletpályázat nyertes alkotását. Bár a kormány nem titkolt terve, hogy a beruházás végeredménye egy mintaértékű lakóegyüttes legyen, azonban a legfrissebb hírek szerint - melyekre korábban a Pénzcentrum.hu is felhívta a figyelmet - ez aligha fog megvalósulni.

Nagy Bálint | 2011. október 13. 05:27

Nagyot bukhatsz a lakásvásárláson: így verhetnek át

Igazán jó helyzetben vannak azok, akik most készülnek lakást venni. A piacot nyomott árak jellemzik, se szeri, se száma a jobbnál jobb ajánlatoknak. Bár általában a lakásvásárlási procedúra zökkenőmentesen zajlik, olykor azonban a megszerzett lakás kapcsán az örömbe egyúttal üröm is vegyül. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, melyeket nem árt szem előtt tartani, mielőtt aláírná valaki az adásvételi szerződést.

MTI | 2010. április 21. 14:02

Átadták Az év akadálymentes épülete díjat

A Veszprém Megyei Földhivatal nyerte el Az év akadálymentes épülete 2009 építészeti nívódíjat, a 1,5 millió forintos fődíjat szerdán adták át Budapesten.

Pénzcentrum | 2007. június 11. 08:40

Idén még növekedést várnak az elemzők - jövőre jöhet a feketeleves

A fővárosi lakásépítésben kedvező folyamatok kezdődtek 2006-ban, amelyek várhatóan 2007-ben is folytatódnak. A nemlakó épületek minden vizsgált szegmense növekedett tavaly a Közép-Magyarország régióban. Több szálloda, parkolási létesítmény, irodaház, ipari, logisztikai és kereskedelmi épület készült el, mint a megelőző évben. A Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és az E-Build Információs és Tanácsadó Kft. a Fővárosi Önkormányzat számára készített elemzést a budapesti és a Pest megyei ingatlanberuházásokról.

Pénzcentrum | 2006. szeptember 25. 14:34

Ön társasházban lakik? - És elégedett?

A budapesti társasházak legfontosabb problémáira keres megoldást a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. két legújabb kutatása. A lakossági közvéleménykutatás keretében a társasházakban élőket a társasházak előnyeiről, hátrányairól, a problémák lehetséges megoldásáról kérdezték. A budapesti közös képviselők körében végzett felmérés pedig a társasházak felújítását segítő fővárosi városrehabilitációs program megítélését vizsgálta. A felmérések tapasztalatait Ongjerth Richárd, a Studio Metropolitana ügyvezető igazgatója mutatta be.