15 °C Budapest

Gázszámla: sokan többet fizetnek, mint amennyit fogyasztanak

Pénzcentrum
2011. április 1. 09:02

Sokaknak még most is az arcára fagyhat a mosoly a január elsejétől érvényes gázáremelés miatt. Habár a rendelet szerint csak 1200 köbméter éves fogyasztás esetén kellene többet fizetni, a szolgáltatók ennek ellenére már februártól az emelt tarifa szerint számláznak - írja a Népszabadság.

A január elsejétől érvényes rendelet két gázársávot határoz meg. Eszerint 1200 köbméter éves fogyasztásig a tarifa nem változik, míg e felett - a napilap számításai szerint - szolgáltatónként mintegy 12-16 százalékkal nőtt. Ugyanakkor még most, három hónappal később is kibuknak olyan, a kormány által korábban nem közölt tényezők, melyek alapján sokaknak már most többletköltséggel kell számolniuk.

A helyi gázszolgáltatók már az év eleji fogyasztás egy részét is a II., azaz a megemelt tarifa szerint számolják el. Ez főként azért meglepő, mert az elmúlt hónapokban kizárt, hogy bárki 1200 köbméternél többet fogyasztott volna, hiszen ez egy átlagos háztartás éves fogyasztása. Ilyen jellegű panaszok pedig az egész ország területéről érkeznek.

Fellegi Tamás december 31-én módosította az előző kormány rendeletét, így annak vonatkozó fejezetei szerint a szolgáltatók az I. és II. árkategória szerinti díjszabásokat a fogyasztási jelleggörbe alkalmazásával érvényesíthetik.

A Népszabadság írásából kiderül, hogy a négy nagy magyar gázszolgáltatótól kapott részletes, egybevágó magyarázatok szerint januártól eme rendelet alapján osztják meg havonta a számlákat. Eljárásuk - mint azt a napilapnak hangsúlyozták - mindenben megfelel a szabályoknak. A pontos ügymenetet a Magyar Energia Hivatallal folytatott egyeztetés alapján határozták meg. A Főgáz tájékoztatása szerint a szolgáltatók választhattak, éves vagy havi szinten osztják-e meg az I. és II. tarifát. Végül ez utóbbiban állapodtak meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így nem történhet meg az az eset, hogy az ügyfél az év első néhány hónapjában felhasználja az I-es kategória kedvezőbb árú gázmennyiségét, a fennmaradó időszakban pedig már csak magasabb áron vásárolhat. Hozzáfűzik: az esetleges többletbefizetést az éves elszámoláskor jóváírják. Csak ekkor orvosolható azok panasza is, akik már most úgy érzik, az ő fogyasztási jelleggörbéjük nem indokol magasabb számlát.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?