16 °C Budapest

Videó: így lopják az áramot a profik! Szétégett villanyóra, elektromos cserépkályha

2011. március 23. 13:02

Szétégett villanyórát, lopott árammal működő cserépkályhát találtak a rendőrök és az áramszolgáltató szakemberei legutóbbi, nyíregyházi ellenőrzésükön.

Az áramlopások felderítésére kedden a szabolcsi megyeszékhelyen tartott közös ellenőrzést a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.

 


A harmincnyolc E.ON ellenőr és ötvenkét rendőr bevonásával zajló akcióban először a szolgáltatói szektort - presszókat, pizzériákat, éttermeket vették górcső alá. Százhuszonegy ellenőrzés alatt ötvenegy szabálytalanságot találtak, melyekből tizenhárom rendellenes-, harmincnyolc pedig szerződésszegő vételezés volt az első megállapítások szerint - azaz például illegálisan befolyásolták a mérőórákat vagy megcsapolták a fővezetéket. Utóbbiak esetén igazságügyi szakértő bevonásával rendőrségi eljárás indult.

 


Munkaidő után a lakossági áramlopások felderítése következett. Kilencvennégy ellenőrzésből harminckilenc feljelentés született, ebből harminchárom ún. szerződésszegő vételezés - ahol a mérőórákat megkerülve kötötték be az áramot, hat alkalommal pedig ún. szerződés nélküli vételezést fedtek fel, ahol egyszerűen drótot akasztottak az utcai vezetékre. A közvetlen életveszély miatt csaknem tíz esetben azonnal megszüntették a csatlakozást. Tizennyolc embert állítottak elő a Nyíregyházi Rendőrkapitányságra, hatot őrizetbe is vettek.

 


Magánlakásban találtak lopótöknek nevezett készüléket (fenti képünkön), ami olyan túlterhelést okozott, hogy a mérőóra is kiégett. Egy házban még a cserépkályha is az illegálisan vételezett árammal működött.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Az egyes esetekben okozott kár mértékét még vizsgálják. Ha az illegálisan vételezett áram értéke nem éri el a húszezer forintot, tulajdon elleni szabálysértés történt, mely legfeljebb hatvan nap elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ha a kárérték meghaladja a húszezer forintot, lopás vétség miatt büntetőeljárás indul, ez esetben a büntetési tétel két évig terjedő szabadságvesztés.

 


Az illegális bekötések gyakran folyamatos életveszélyt jelentenek az elkövető környezetében, valamint rontják a rendesen fizető ügyfelek által elérhető szolgáltatás minőségét is. A rendőrség és a szolgáltató ezért rendszeresen végez hasonló ellenőrzéseket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

 


Fotók: police.hu/szabolcs

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem