12 °C Budapest

Havi 27 ezer, vagy havi 55 ezer? Nem mindegy! Jelzáloghitel-körkép!

Pénzcentrum
2010. november 29. 05:20

FHB Bank, Raiffeisen Bank, Erste Bank A Pénzcentrum.hu a magyarországi pénzintézetek szabad felhasználású jelzáloghitel ajánlatait szedte egy csokorba annak érdekében, hogy segítsünk a hitel felvételét tervező olvasóinknak a döntés meghozatalában.


Hetedére olvadt a szabad felhasználású jelzáloghitelek piaca

A válság előtti utolsó békehónapokban volt rá példa, hogy havi szinten több mint 70 milliárd forintnyi deviza alapú szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel a magyar adósok, miközben a forint alapú kihelyezések alig érték el a 200-300 millió forintot. Jelenleg ott tartunk, hogy a deviza alapú kihelyezések alig kimutathatók, forintban is alig havi 10-11 milliárdot veszünk fel. Nem elég, hogy hétből hat hitelfelvevő gyakorlatilag eltűnt a piacról, aki mégis belevág az ügyletbe, az is jóval alacsonyabb összeget vesz csak fel.


A válság előtt egyeduralkodó svájci frank alapú finanszírozás mára teljesen eltűnt a magyarországi bankok kínálatából, az új kihelyezések szinte kivétel nélkül forintban történnek (mindössze négy bank - az FHB, a Raiffeisen, az OTP és a Budapet Bank - kínál euró alapú szabad felhasználású jelzáloghitelt, melyek teljes hiteldíj mutatói átlagosan 1-1,5 százalékkal kedvezőbbek, mint a forint alapú termékeké).

A bankok által közölt adatok szerint az elmúlt három hónapban átlagosan 4-6 millió forint szabad felhasználású jelzáloghitelt igényeltek az ügyfelek, tavasszal még inkább 6-7 millió forint volt a legjellemzőbb. A Pénzcentrum.hu számításai szerint havonta körülbelül 2000-2200 ügyfél dönt szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele mellett.

Az átlagos futamidő banktól függően 15 és 20 év között alakul. A legmagasabb átlagos igényelt összeget novemberben a Sopron Banknál találtuk 6,0 millió forinttal (áprilisban az AXA Banknál még 7,0 millió forint volt az átlag), az Erste és az UniCredit Bank ügyfelei pedig már csak átlagosan 4,0 millió forintot vesznek fel jellemzően 180-240 hónapos futamidőre.

Eldőlt a THM-csata: íme a legkedvezőbb jelzáloghitelek

A legkedvezőbb ajánlatot (THM: 9,50-9,52%) az FHB Bank tette. Az ajánlat a díjelengedési akcióban FHB Optimum hitelcsomag igénylése esetén érvényes, jövedelem I. bírálati móddal Optimum Rugalmas kölcsönre vonatkozóan.

Az FHB lett az év bankja

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A második helyen az euróhitelt kizárólag hitelkiváltásra kínáló Raiffeisen Bank végzett, őket követi az Erste Bank, ahol az átlagos hitelösszeg 4 millió forintra csökkent, az átlagos futamidő pedig változatlanul 15 év. A bank szakértője elmondta, hogy új szabad felhasználású jelzáloghitel terméket most nem vezettek be, viszont csökkentették a kamatokat, így ez most a piac egyik legvonzóbb ajánlata.

Okostelefonon is bankolhatsz! Itt az Erste Iphone alkalmazása

A szakértő szerint a devizahitelezés felfüggesztése már nem befolyásolta érdemben a keresletet, a bank és az ügyfelek is átálltak a forint alapú hitelezésre. A bank bővítette az elfogadható jövedelmek körét, a vállalkozói jövedelmek és a dolgozói cafeteria egyes elemeivel növelve a hitelek elérhetőségét az ügyfelek részére. Az Erstének jelenleg is fut akciója, munkabér átutalás és aktív számlahasználat esetén érvényes kamatakció érhető el a bankban.

 

Sopron Bank, Budapest Bank, UniCredit Bank

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?