12 °C Budapest

Száz százalék? Nem elszólás volt a vezérigazgatótól - a Fundamenta komolyan gondolja

Pénzcentrum
2010. november 8. 05:20

Nem éri be a tavalyi 20%-os és az idei évre várható 30%-os növekedéssel a Fundamenta-Lakáskassza, 2011-ben duplázni kíván a társaság a kihelyezett hitelállomány tekintetében - állította Dr. Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója az immár VI. alkalommal megrendezésre került Portfolio.hu Property Investment Fórumon.

A fórumon a "Lakáspiac újratöltve" elnevezésű panelbeszélgetés keretében a vezérigazgató elmondta, hogy igaznak bizonyult az az állítás, amely szerint a lakástakarék válságálló. Az elmúlt 2-2,5 évben 35-40%-kal nőtt a lakástakarékba belépők száma, bár az emberek mentalistásában még fontos változásoknak kell végbemenni.

Korábban főként jellemző volt, hogy valaki csupán azért kötött lakástakarék szerződést, hogy hozzájusson az állami támogatáshoz, nem pedig azért mert a majdani lakhatását kívánta biztosítani. A szabad felhasználás lehetőségének megszüntetésével az ilyen szerződők kiszorultak a rendszerből, egyre nagyobb szerepet kap az öngondoskodás.


Dr. Gergely Károly

"2010. december végig a kihelyezett hitelállomány elérheti a 25 milliárd forintot, társaságunk jövőre 100 %-os növekedéssel számol (a kijelentést enyhe morajlás kísérte a teremben - szerk.). A 2011-re tervezett 50 milliárd forintos hitelkihelyezés elérheti a teljes hitelpiac 10%-át, ami különösen jelentősnek mondható, annak fényében, hogy 10 éve ez a piac még nem is létezett" - mondta a vezérigazgató.

A lakáskassza céltartalék képzése jelenleg 2,5%, ami néhány magyarországi banknál eléri a 8-10%-ot. A lakástakarék pénztári megtakarítás korábban sok esetben csak az önrészt tudta biztosítani egy lakásvásárláshoz, jövőre viszont a futamidőt 8-ról 10 évre emelhetik, így a maximális szerződéses összeg 8 millió forintra nő (ráadásul minden családtag külön szerződést köthet).

A kormány felfigyelt arra, hogy a lakástakarék pénztárak 430-440 milliárd forint szabad eszközt kezelnek. A pénztár az előírt megtakarítási idő nélkül azonnali áthidaló kölcsönt is adhat, de jelenleg erre csak a szabad pénzeszközeinek az 5%-át fordíthatja. A javaslat szerint megszűnne az áthidaló kölcsönök megkülönböztetése, a pénztárak pedig a szabad pénzeszközeiknek a 75%-át fordíthatnák erre a célra.

A válság rámutatott, hogy a lakásvásárlás nem olyan, mint amikor egy zsemlét vagy egy szép ruhát veszünk, előre kell gondolkodni, a családok életében általában ez az egyik legfontosabb befektetési döntés.

Korábban: Lakáshitelek! Tisztítótűz kell, vagy kilakoltatási moratórium?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lakás-takarékpénztárnál a szerződéses összeg az ügyfél megtakarításából, az állami támogatásból, valamint azok kamataiból áll össze. Az ügyfél az éves megtakarítása után jelenleg 30%, de legfeljebb évi 72 ezer forint állami támogatást kap. A tervek szerint ez növekedhet jövőre évi 100 ezer forintra, de a vezérigazgató szerint nem ez a legfontosabb előtakarékosságot érintő változás. A társaság ügyfelei 4 év megtakarítás után, a futamidő végéig fix 3,9 %-os kamat mellett juthatnak hitelhez.

A tervezett módosítások harmadik elemeként említést érdemel, hogy a közeli hozzátartozók lakás-takarékpénztári megtakarításai egymás között szabadabban lesznek felhasználhatók. Például ha a szülők kötöttek ilyen szerződést a gyerekeik nevére, majd a szerződéses összeget a család házának felújítására akarják fordítani, akkor nem kellene gyámhatósági engedélyt kérni a jövőben.

Dr. Gergely Károly elmondta, hogy a változások nyomán a társaság várakozásai szerint lényegesen többen kötnek lakás-takarékpénztári szerződést. Magyarországon a népesség 12%-ának van pénztári szerződése, ez az arány Németországban 45%, Ausztriában 50%, míg Csehországban 55%.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm