17 °C Budapest

Így változtak a négyzetméterárak Budapesten és a nagyvárosokban

Pénzcentrum
2010. november 12. 09:47

A gazdasági világválság következtében tovább szűkült a kereslet a lakáspiacon, ami a legtöbb esetben az árak csökkenését eredményezte. Nem egyformán jelentkezik az árcsökkenés országos szinten, de mindenképp elmondható, hogy a válság nem kímélte a főváros és a nagyobb városok frekventált városrészeit sem - írja a Napi Gazdaság.

Budapesten tartják az árukat a Duna partján fekvő régi polgári épületek, Dunára panorámás ingatlanjai, mind a budai mind a pesti rakpartok környezetében. Az kereslet csökkenése következtében érzékelhető áresés elsősorban az új építésű lakásokra hatott jelentősen.

A 2006-2007-ben épült lakóparkok ingatlanjainak mintegy 30-40% máig eladatlan, így a befektetők, tulajdonosok sokszor belemennek az eladási ár csökkentésébe. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője is úgy véli, a presztízsterületeken is érezhető mind az ár-, mind a kereslet nagymértékű csökkenése, bár nem annyira, mint a külső városrészekben.
Debrecenben is érzékelhető az árak csökkenése. A forgalomcsökkenés következtében közel 10%-al estek a piaci árak az egyes városrészekben.

Az Otthon Ingatlanközvetítő iroda ügyvezetője, Zörgő Zsolt szerint ugyanez a tendencia figyelhető meg Miskolcon is. A város felkapott Tampere városrészében a korábbi 220 ezer forintos árak sok esetben akár 50-60 ezer forinttal is kevesebbe kerülnek négyzetméterenként.
Szegeden is megfigyelhető a válság következtében kialakuló árcsökkenés, még a presztízsterületeken is, aminek mértéke a nagy értékű lakóingatlanok esetében megközelíti a 30%-os áresést is.

Stagnálnak a piaci árak Sopronban. A nemrégiben felújított Deák tér 50nm-es társasházi lakásainak árai-, a válság előtti szinten, 9-13 millió forint körül mozognak. Nem történt változás a város családi házas kertvárosi részeiben sem. A frekventált Lövérek ingatlanjai például továbbra is 40 millió forinttól egészen 100-120 millióig kúsznak fel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pécsett, Coboly István elmondása szerint, szerencsére nem estek az ingatlanok árai. A Dél-dunántúli Igazságügyi szakértő Iroda munkatársa kifejtette, hiába fagyott be a kereslet például a Széchenyi tér környékén fekvő nagypolgári lakások iránt, a kínálati árak nem csökkentek.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?