9 °C Budapest

Így változtak a négyzetméterárak Budapesten és a nagyvárosokban

Pénzcentrum
2010. november 12. 09:47

A gazdasági világválság következtében tovább szűkült a kereslet a lakáspiacon, ami a legtöbb esetben az árak csökkenését eredményezte. Nem egyformán jelentkezik az árcsökkenés országos szinten, de mindenképp elmondható, hogy a válság nem kímélte a főváros és a nagyobb városok frekventált városrészeit sem - írja a Napi Gazdaság.

Budapesten tartják az árukat a Duna partján fekvő régi polgári épületek, Dunára panorámás ingatlanjai, mind a budai mind a pesti rakpartok környezetében. Az kereslet csökkenése következtében érzékelhető áresés elsősorban az új építésű lakásokra hatott jelentősen.

A 2006-2007-ben épült lakóparkok ingatlanjainak mintegy 30-40% máig eladatlan, így a befektetők, tulajdonosok sokszor belemennek az eladási ár csökkentésébe. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője is úgy véli, a presztízsterületeken is érezhető mind az ár-, mind a kereslet nagymértékű csökkenése, bár nem annyira, mint a külső városrészekben.
Debrecenben is érzékelhető az árak csökkenése. A forgalomcsökkenés következtében közel 10%-al estek a piaci árak az egyes városrészekben.

Az Otthon Ingatlanközvetítő iroda ügyvezetője, Zörgő Zsolt szerint ugyanez a tendencia figyelhető meg Miskolcon is. A város felkapott Tampere városrészében a korábbi 220 ezer forintos árak sok esetben akár 50-60 ezer forinttal is kevesebbe kerülnek négyzetméterenként.
Szegeden is megfigyelhető a válság következtében kialakuló árcsökkenés, még a presztízsterületeken is, aminek mértéke a nagy értékű lakóingatlanok esetében megközelíti a 30%-os áresést is.

Stagnálnak a piaci árak Sopronban. A nemrégiben felújított Deák tér 50nm-es társasházi lakásainak árai-, a válság előtti szinten, 9-13 millió forint körül mozognak. Nem történt változás a város családi házas kertvárosi részeiben sem. A frekventált Lövérek ingatlanjai például továbbra is 40 millió forinttól egészen 100-120 millióig kúsznak fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pécsett, Coboly István elmondása szerint, szerencsére nem estek az ingatlanok árai. A Dél-dunántúli Igazságügyi szakértő Iroda munkatársa kifejtette, hiába fagyott be a kereslet például a Széchenyi tér környékén fekvő nagypolgári lakások iránt, a kínálati árak nem csökkentek.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem