33 °C Budapest

Hogyan bérelhetünk lakást évi 315 forintért?

Pénzcentrum
2010. november 9. 13:02

Mikor éri meg házat vásárolni úgy, hogy mégsem költözünk bele? Az alábbiakban konkrét eseten keresztül felvázolunk egy-két kockázatos ötletet (befektetési formát) és körbejárjuk a feltételeket és a szabályozást.

Nemrégiben egy idős Devon-i házaspár Graeme (70) és Lesley (63) Shove megvásárolt egy vidéki házat, mert ott szerették volna tölteni nyugdíjas éveiket. Viszont az idős tulajdonosok (98 évesek) nem akartak elköltözni, mivel már több évtizede laktak az épületben. Ezért szerződést kötött a két házaspár, miszerint Shove-ék kifizetik a piaci árat az ingatlanért, az eredeti birtokosok pedig évi 1 fontos (315 forintos) bérleti díjért cserébe maradhatnak életük végéig, vagy amíg el nem költöznek.

Forrás: Daily Mail, Pénzcentrum.hu

Ilyesfajta "adásvételi ügylet" Magyarországon sem ritka. Két elterjedt gyakorlattal (eltartási és életjáradéki szerződéssel) találkozhatunk. Ezen esetek többnyire akkor fordulnak elő, ha az idős személy(ek) már nem tudnak gondoskodni magukról, így valakivel az ingatlanért cserében eltartási szerződést kötnek. Az életjáradéknál pedig az idős ember havonta egy meghatározott pénzösszeget kap haláláig az ingatlan tulajdonjogáért cserébe, amiből fent tudja tartani magát. De milyen szabályok is vonatkoznak a fentebb említett két szerződésre?

Az eltartási szerződés megkötésével, és annak a földhivatalhoz való benyújtásával az ingatlan tulajdonjoga azonnal átszáll az eltartóra, de úgy, hogy az ő tartási kötelezettsége is bekerül az ingatlan-nyilvántartásba. Ez biztonságot nyújt az eltartottnak, hogy amennyiben az eltartó a kötelezettségét nem, avagy hiányosan teljesíti, akkor felbontható a szerződés.

Abban az esetben, ha az eltartó átmenetileg nem tud helyt állni, állíthat maga helyett valakit, (ezt nevezzük teljesítési segédnek), azonban ebbe az eltartottnak is bele kell egyeznie. Az eltartási szerződés természetesen fel is bontható. Ha ezt az eltartott kéri, akkor az eltartó követelheti addigi költségeinek a megtérítését. 

Az eltartó is kérheti a szerződés felbontását, ha pl. megítélése szerint tovább már nem képes az eltartásra. Az eltartó halála esetén a szerződésben vállalt kötelezettség az örököseire száll át. Azok vállalhatják a további eltartást, de fel is bonthatják. Utóbbi esetén, azonban ők már nem követelhetik örökhagyójuk eltartásra fordított költségeit. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Előfordulhat az, hogy kompromisszumként (vagy más okból) az eltartási szerződést életjáradéki szerződéssé kell alakítani, ami azt jelenti, hogy a jogosult nem ápolást kap, hanem havonta egy meghatározott összeget. 

Eltartási szerződést önkormányzati lakásban élő is köthet, ám ebben az esetben nem a tulajdonjog, hanem csupán a bérleti jog száll át a gondozóra, és szükséges az önkormányzat, mint tulajdonos engedélye is.

Viszont egy ilyen szerződésnél a kockázat mindig fent áll. Abban az esetben ha hamarabb hal meg az eltartó, mint az eltartott személy, kárba vész az addigi gondoskodás, illetve anyagi támogatás. Franciaországban volt már rá példa, hogy egy 80 éves idős hölggyel kötöttek eltartási szerződést, viszont a hölgy még 30 évig élt, és túlélte eltartóit is.


 

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?