14 °C Budapest

Újlakások ezrei várnak vevőre Budapesten

Pénzcentrum
2010. november 1. 14:02

Budapesten 188 újlakás projekt áll értékesítés alatt, összesen mintegy 19,300 lakással, melynek 31%-a eladatlan. Közel 5,900 eladatlan lakás van jelen a fővárosi lakáspiacon, melyből közel 4,200 már felépült és költözhető, a többi tervezés vagy építés alatt áll.

Az elmúlt években a hitellehetőségek szűkülése, a lakáspiaci kereslet csökkenése miatt - az ingatlanpiac tehetetlensége miatt lassabban reagálva - az újlakás kínálat is csökkent. Míg 2008 őszén az eladás alatt álló újlakás projektekben 25 ezer újlakás volt, tavaly pedig 23 ezer, addig idén ez a szám 20 ezer alá csökkent a fővárosban. Ezzel párhuzamosan a projektek száma idén őszre 188-ra csökkent, ez a szám az utóbbi években tartósan 250 felett volt derül ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis 2010 őszi elemzéséből.

Az egyre szűkülő kínálatból viszont egyre nagyobb az eladatlan lakások aránya. Összességében, fővárosi szinten 2008-ban az értékesítés alatt álló újlakás projektekben a lakások 21%-a volt eladatlan, addig tavaly ez az érték már 25%-ra emelkedett és idén ősszel pedig elérte a 31%-ot. Ezen belül is külön vizsgáltuk a már felépült házakban lévő lakásokat, illetve a még csak tervezőasztalon vagy építés alatt lévő lakóegységeket. Az eladatlan egységek aránya mindkét szegmensben növekedett, 2010 őszén az átadott, beköltözhető lakások 25%-a, míg a tervezés vagy építés alatt álló lakások 68%-a vár vevőre.

Eladatlan újlakások aránya Budapesten (%)Forrás: Budapesti Lakásprojekt Adatbázis


A számokat tekintve, jelenleg közel 5,900 eladatlan lakás van jelen a fővárosi lakáspiacon, melyből közel 4,200 már felépült és költözhető, a többi tervezés vagy építés alatt áll. A legnagyobb számú eladatlan lakásállomány a XIII. kerületben található (1,270 db), melyet a XI., XIV., VIII. kerületek követnek. Ez a területi eloszlás megfelel a lakásépítési aktivitásnak, tehát ahol a legtöbb lakás épül, ott található a legtöbb értékesítendő egység is. A legkedvezőbb helyzetben a XVI. került újlakás piaca áll, ahol mind arányában, mind volumenében a legkisebb az eladatlanság. A legnagyobb arányban (50-75%) azokban a kerületekben van eladatlan állomány, ahol egyébként is kicsi a lakásépítési aktivitás.

A trendeket tekintve a budapesti újlakáspiacra továbbra is az egyre szűkebb kínálat, az egyre kisebb lakásépítési aktivitás jellemző, amellett, hogy az eladatlan lakások aránya is növekszik. A folyamat a piaci szereplőkre is hatással van, a már évek óta vevőre váró újlakások a kisebb fejlesztőket nehéz pénzügyi helyzetbe hozza, míg a jelenlegi lassú eladási folyamat a tervezett lakásprojektek fejlesztésének időbeli - akár több évvel történő - elhúzódását jelentheti.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm