22 °C Budapest

A betörők kedvenc célpontjai: így védekezhetsz

2010. november 1. 16:02

Ősz derekán egyre többen zárják le hétvégi házaikat, hiszen a fűtetlen ingatlanokban nagy kárt tehet a közelgő fagy. Érdemes ilyenkor körültekintően eljárni, mert a lakatlan nyaralót sokféle kár érheti. Áttekintjük tehát, mire kell figyelni, hogy a kisebb vagy akár egészen nagy értékű károk esélyét hatékonyan csökkentsük. Ha ennek ellenére mégis bekövetkezik a baj, akkor már csak a biztosításra számíthatunk.

A nyári hónapok után ritkábban látogatjuk meg a nyaralónkat, mert általában nem fűtjük egész évben. A legtöbben ezért a téli szezonra lezárjuk a hétvégi házat. Ilyenkor pár elengedhetetlen dolgot meg kell tennünk, hogy ne kapjunk tavasszal fejfájást, amikor újra meglátogatjuk az ingatlant. A legfrissebb rendőrségi statisztika szerint tavaly több mint 3000 alkalommal törtek be üdülőkbe, víkendházakba, és ezzel 380 millió forintos kárt okoztak a tulajdonosoknak.

A megelőzésben legfontosabb a nyílászárok, és az üvegfelületek védelme. Az erős és jó minőségű nyílászárók, zárak, illetve a védett ablakok elriasztják a betörőket, akik inkább továbbállnak, könnyebb célpontot keresve maguknak. Így is előfordulhatnak betörések, ezért a legbiztosabb megoldás továbbra is az, ha elővigyázatosságból minden mozdítható értéket, kerti- és háztartási gépet az állandó lakóhelyünkre szállítunk, hogy a lehetséges károk értékét csökkentsük.

Ha a nyaraló környezetében kiugróan nagy a betörések száma vagy nagy értékű tárgyakat hagyunk benne, akkor érdemes megfontolni egy riasztóberendezés beszerzését. Ezek az eszközök egy magasabb vagyonvédelemi szintet biztosítanak az ingatlanunknak. Feltétlenül olyan eszközt válasszunk, ami rendelkezik a MABISZ minőségi tanúsítványával. Ha tehetjük, csatlakoztassuk a biztonsági rendszert a rendőrség vagy egy biztonsági szolgálat központjába, amely riasztás esetén járőrt küld a nyaralóhoz. Ez minőségi védelmet kölcsönöz a nyaralónak, de önmagában még ez sem helyettesíti a jó zárakat és a nyílászárók védelmét. Érdemes a szomszédok segítségét is kérni, hogy rendszeresen ürítsék a levelesládát, ne legyen feltűnő, hogy az ingatlan lakatlan. Mindenképpen adjuk meg elérhetőségünket a szomszédnak, vagy olyan ismerősnek, aki rendszeresen ránéz a házra, hogy bármilyen probléma esetén azonnal értesüljünk róla és tudjunk intézkedni.

Kárt nemcsak betörő okozhat, hanem a gondatlanság, vagy váratlan környezeti események is. Az egyik leggyakoribb kár a csőtörés, ami különösen nagy rongálás okoz, ha hosszú hetekig felfedezetlen marad. Ezért ügyeljünk arra, hogy a víztelenítést lehetőleg szakember végezze.
"Ha nem megoldható a nagyobb értékek elszállítása, akkor érdemes kiegészítő biztosítást kötni rájuk. A K&H Biztosító lakásbiztosításait ki lehet bővíteni a mezőgazdasági vagyontárgyakra is, ami egy nagy értékű kerti gép, például fűnyíró esetében sok bosszúságtól és anyagi veszteségtől szabadíthatja meg az ügyfeleket." - mondta el Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

"Közös érdeke a biztosítottnak és a biztosítónak, hogy az elkerülhető károkat megelőzzük, ezért a biztosítási szerződéseink előírnak bizonyos óvintézkedéseket, ilyen például nyaralók esetében a fővezetékek csapjának elzárása és fűtési idényben a csövek víztelenítése. A víkendházak áramtalanítása ugyanilyen fontos, hiszen ezáltal jelentősen lecsökken a tűzveszély. Ezekre az egyszerű óvintézkedésekre nem lehet elégszer felhívni a figyelmet." - mondta az üzletágvezető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?