36 °C Budapest

Bravúros megoldások, pazar látvány - 22 milliárdért

2010. október 22. 17:02

A 114 millió dollárba (22,5 milliárd forintba) kerülő, 2005 óta épülő coloradói Hoover-híd végre elkészült. A kivitelezés igazi építészeti bravúrnak számít, figyelembe véve a nehéz természeti körülményeket. 

A beruházás teljes költsége autópályákkal együtt 240 millió dollárba (47,4 milliárd forintba) került. Az építmény a Colorado folyót szeli át 300 méter magasan a vízfelszín felett. A teljes hossza eléri az 580 métert, amiről rá lehet látni a közeli vízerőműre, a Hoover-gátra, ami Amerika egyik legnagyobb áramot termelő létesítménye. 

Az építésig egészen a 2000-es évekig várni kellett (a magas költségek és technikai nehézségek miatt), jóllehet a tervek már évtizedekkel ezelőtt az íróasztalon hevertek.

A híd váza acélból és betonból készült. A munkálatok 1500 embernek (1200 munkás és 300 mérnök) adtak munkát éveken át. 

Az objektum a Phoenix és Las Vegas közti út hosszát mintegy 100 kilométerrel lerövidíti, ezért több tízezer autós forgalmat várnak naponta. Ezen felül sok turistára is számítanak, mivel páratlan kilátás nyílik mind a Coloradó folyóra, mind a gátra. Nagyobb térképre váltás

A gát miatt már mindenki Hoover-hídként emlegeti az építményt, azonban a hivatalos neve Mike O'Callaghan - Pat Tillman Memorial Bridge. Ezt az elnevezést egy nevadai állam volt kormányzójáról, valamint Arizona állam nemzeti hőséről kapta, aki Afganisztánban, a háborúban halt meg. A forgalom leghamarabb novemberben nyílhat meg. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Egyesült Államokban megtalálható több igazi turistalátványosságnak számító híd is. A legismertebbek egyike az 1260 méter hosszú Golden Gate híd. ami a Csendes-óceánt és a San Fransiscó-i öblöt köti össze. Az USA ötödik legismertebb építménye San Fransiscó szimbólumává vált.

A világ leghosszabb hídját (35,5 km) Kínában találjuk. A Sárga-tengeren ível át Sanghaj és Ningbo között. Az építése másfél milliárd dollárba (296 milliárd forint) került.

 

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00